Prof. Dr. Bayram: Sarin Gazını Hitler Bile Kullanmadı - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Bayram: Sarin Gazını Hitler Bile Kullanmadı

Prof. Dr. Bayram: Sarin Gazını Hitler Bile Kullanmadı

PROF. Dr. Hasan Bayram, Suriye'nin İdlib kentinde kullanılan 'sarin' gazına maruz kalanların 1 ile 30 dakika içinde öldüğünü belirterek, "Kişi nefes alamadan adeta boğularak ölür.

08.04.2017 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PROF. Dr. Hasan Bayram, Suriye'nin İdlib kentinde kullanılan 'sarin' gazına maruz kalanların 1 ile 30 dakika içinde öldüğünü belirterek, "Kişi nefes alamadan adeta boğularak ölür. Hitler rejimi tarafından kimyasal silah envanterine alındı ama çok öldürücü olduğu bilindiği için Hitler bile kullanmadı" dedi.

Türk Toraks Derneği'nin, Antalya'nın Serik İlçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki Sueno Deluxe Otel'de' Aynı Gökyüzünü Soluyoruz' adıyla bu yıl 20'ncisi düzenlediği kongrenin son gününde basın toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türk Toraks Derneği Çalışma Grup temsilcileri araştırmalarını anlattı. Toplantıda 5 yaşından küçük çocuklara 'kuruyemiş ve küçük parçacıklar içeren oyuncak verilmemesi', plaza hastalığı olarak bilinen 'hasta bina sendromu ve helyum gazı tehlikesi', Suriye'nin İdlib kentinde çok sayıda sivilin ölümüne neden olan 'sarin gazı', 'elektronik sigara tehlikesi', 'asbest tehlikesi' ve 'tüberküloz' konuları öne çıktı.

CEVİZ PARÇALARI AKCİĞERE KAÇABİLİR

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özge Yılmaz, 3 yaşın ve hatta 5 yaşın altındaki çocuklarda yabancı cismin akciğere kaçması olarak tanımlanan yabancı cisim aspirasyonlarının çok ciddi sorun oluşturduğuna dikkati çekti. Özellikle kuruyemişin çocuklar için ciddi tehlike olduğuna işaret eden Doç. Dr. Özge Yılmaz, "Anne ve babalara şiddetle 5 yaşın altındaki çocuklara besin değeri yüksek olan ceviz de dahil olmak üzere kuruyemişlerin verilmemesini öneriyoruz. Akciğere kaçan küçük parçalar ilk başta solunum sıkıntısına neden oluyor. Bunlar uzun dönemde akciğerde ciddi sorunlar yaratabiliyor. Bu nedenle, özellikle 3 yaş altı ama genel olarak 5 yaşın altındaki çocuklara kuruyemişin yedirilmemesini ve hatta evde bulundurulmamasını öneriyoruz" dedi.

Doç. Dr. Özge Yılmaz, küçük yaş grubuna uygun olmayan oyuncuklara ait küçük parçaların akciğere kaçma olasılıklarının da yüksek olduğuna dikkat çekti.

ÇOCUKLARA HELYUM İÇEREN BALONLAR SATILMAMALI

Emekli akademisyen Prof. Dr. İbrahim Akkurt ise Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde balondaki helyum gazını soluduktan sonra yaşamını yitiren 9 yaşındaki Muhammed Eylem Bayram'ı hatırlatarak, masum diye adlandırılan helyum gazının aşırı miktarda alınmasının ölümcül olabileceğini söyledi. Televizyonda oyun maksatlı ses değişikliğine yol açan helyum gazının gösterimini uygun bulmadığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Akkurt, "Yüksek miktarda helyum gazı soluyanlarda akciğer hasarı oluşmakta. Özellikle çocuklara helyum içeren balonlar satılmamalı" dedi.

HASTA BİNA SENDROMU

Plaza gibi lüks işyerlerinde çalışanlarda da bazı rahatsızlıklarını görüldüğünü de sözlerine ekleyen Prof. Dr. İbrahim Akkurt, "Balgamsız öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, yorgunluk, depresif durumlar genellikle güzel binalar, toz olmayan işyerlerinde görülüyor. Buna ilk zamanlarda 'plaza hastalığı', daha sonradan ise 'hasta bina sendromu' denilmeye başlandı. Bu sendrom, hem solunum sistemini hem de genel vücut bütünlüğünü etkiliyor. Kişinin psikolojik durumları da etkilenebiliyor. Bunun da sebebi, havalandırmanın düşük düzeyde olması" diye konuştu.

SARİN GAZINI HİTLER BİLE KULLANMADI

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Hasan Bayram da, Suriye'nin İdlib kentinde kullanılan ve çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine neden olan 'sarin' gazına dikkati çekti. Prof. Dr. Bayram, şöyle konuştu:

"Yüksek dozlara maruz kalanlar 1 ile 30 dakika içinde ölüyor. Bu gazlar, bir anda sinir sistemini felç ediyor. Kişi nefes alamadan adeta boğularak ölür. Çocuklar, yaşlılar, önceden rahatsızlığı olanlar bu gazdan daha fazla etkilenebiliyor. Bu gazların özelliği ise renksiz ve kokusuz olmasıdır. Dolayısıyla kişi neye maruz kaldığını da bilmiyor. Sarin gazını, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Alman bilim adamları böcek ilacı üzerinde çalışırken buldu. 'Sarin' adı da o bilim adamlarının isimlerinin kısaltılmasından oluşuyor. Daha sonra çok öldürücü olduğu görülüyor. Hitler rejimi tarafından kimyasal silah envanterine alınıyor. Yüksek miktarlarda üretiliyor. Ancak, o dönemde bile çok öldürücü olduğu bilindiği için Hitler dahi kullanmıyor. Bu gazın üretilmesi ve depolanması yasak ama muhtemelen hala bir yerlerde depolanıyor."

ESKİ BİNALAR YIKILMADAN ASBEST TESTİ YAPILMASI

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün ise Ankara'da bir binanın yıkımı ile gündeme gelen asbest konusuna değinerek, "Teorik olarak 2000 yılı öncesi yapılan tüm binaları asbest açısından riskli olarak görüyoruz. Bunun için yıkımdan önce asbest testi yapılmalı" dedi.

TÜBERKÜLOZ MİKROBU İLAÇLARA DİRENÇLİ HALE GELDİ

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da tüberküloz tehlikesine işaret etti. Son yıllarda farklı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirten Prof. Dr. Kalyoncu, "Tüberküloz ilaçlarına direnç kazanan hasta grubu oluşmaya başladı. Hastalara çeşitli isimler konuluyor. Ama bence tüberküloz tüm ilaçlara dirençli hale geldi. Türkiye'de de bunun gibi 10 hasta varsa, bunun 8'i eski doğu bloku ülkelerinden gelen hastalar. Türkiye'nin bu tür hastaları izlemesi gerekiyor" diye konuştu.

ELEKTRONİK SİGARA TÜTÜN İÇME ALIŞKANLIĞINI TEKRARLIYOR

Özel Arte Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Çağla Uyanusta Küçük ise son yıllarda sigarayı bırakmak amacıyla kullanılan elektronik sigaraların gösterildiği gibi masum olmadığını söyledi. Elektronik sigaranın tütün endüstrisinin yeni bir atlatma yöntemi olduğunu belirten Dr. Çağla Uyanusta Küçük, "Elektronik sigara tütün içme davranışı tekrar etmeye yol açmaktadır. Eski kullanıcıları yeniden kullanmaya teşvik etmektedir. Nikotin içermektedir" dedi. Dr. Çağla Uyanusta Küçük, Türkiye'de çocuklarda tütün ürünlerini kullanım oranının da giderek arttığını, kız çocuklarında sigara içmede yüzde 30'a varan bir artışın söz konusu olduğunu kaydetti.

- Serikantalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Bayram: Sarin Gazını Hitler Bile Kullanmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Horoz Dövüşü Yapan 16 Şüpheli Gözaltına Alındı
    12:19 Antalya'da Horoz Dövüşü Yapan 16 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde horoz dövüşü yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 16 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda 5 horoz, 3 demir kafes, 7 dövüş kafesi, 1 ring ve 105 bin 925 lira nakit para ele geçirildi. Gözaltına alınan 16 kişiye toplamda 102 bin 80 lira ceza kesildi. Dövüştürülen horozlar veteriner tarafından muayene edildikten sonra Antalya Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi
    12:15 İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

    İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde Deniz Polisi tarafından düzenlenen operasyonda, 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube ekipleri, Beylikdüzü ilçesi Kavaklı sahilinde kaçak midye avcılarına yönelik bir dizi operasyon gerçekleştirdi. Polis, 60 çuval içinde 1,5 ton ağırlığında kaçak ve yasak bölgede midye ele geçirdi. Gözaltına alınan kaçak midye avcılarına para cezası kesildi ve ele geçirilen midyeler denize geri döküldü.

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi
    12:14 Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi

    Muş İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, kış boyunca sorumluluk sahalarındaki köy ve mezralarda çalışma yürüten karla mücadele ekipleri, vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşamaması için kilometrelerce yolu kardan temizledi. Ekipler, 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu temizleyerek karla mücadele çalışmasını tamamladı. Muş Valisi Avni Çakır, yapılan çalışmaları değerlendirerek, kış sezonunda yaklaşık 23 bin kilometre yolu kardan temizlediklerini belirtti ve mayıs sonunda altyapı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

  • Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu
    12:14 Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu

    Tekirdağ'da düzenlenen Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Afyonkarahisar'daki Taşoluk Fatih Ortaokulu öğrencileri takım halinde Türkiye Şampiyonu oldu. Bu büyük başarı, okul ve şehirde büyük bir gurur yaşattı. Sporcuların azmi ve disiplinli çalışmaları bu zaferde önemli bir rol oynadı. Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı
    12:13 Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ve Döşemealtı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte içki üretimi yapıldığı belirlenen bir depoya operasyon düzenledi. Operasyonda 3 ton etil alkol ele geçirildi ve 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Tokat'ta 4,7'lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı
    12:12 Tokat'ta 4,7'lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

    Tokat'ta yaşanan 4,7 ve 4,1 büyüklüğündeki depremlerin güvenlik kameralarına yansıyan yeni görüntüleri ortaya çıktı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Deprem nedeniyle herhangi can ve mal kaybı yaşanmadı.

  • Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına Serdar Topraktepe yönetiminde çıkacak
    12:12 Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına Serdar Topraktepe yönetiminde çıkacak

    Beşiktaş, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında MKE Ankaragücü'nü ağırlayacak. Teknik Direktör Fernando Santos ile yollarını ayıran siyah-beyazlılarda takımın başında Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe olacak. Beşiktaş, son 5 maçta galibiyet alamadı ve 4 oyuncu sarı kart ceza sınırında bulunuyor.

  • Elazığ Belediye Başkanlığı Koşusunu Hasoğlum Kazandı
    12:08 Elazığ Belediye Başkanlığı Koşusunu Hasoğlum Kazandı

    Elazığ Hipodromunda düzenlenen yılın en önemli mücadelelerinden biri olan Elazığ Belediye Başkanlığı koşusunu Hasoğlum isimli safkan at kazandı. Koşuda Hasoğlum, 1.50.51'lik bitiriş derecesiyle galibiyete ulaştı.


Advertisement