Prof. Dr. Cem Say: "Türkiye'nin Önünde Bir Seçim Var. Bilim Toplumu mu Olacağız Yoksa Öbür Türlüsü mü? Yaşadıklarımız Bize İlham Olmalı" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Cem Say: "Türkiye'nin Önünde Bir Seçim Var. Bilim Toplumu mu Olacağız Yoksa Öbür Türlüsü mü? Yaşadıklarımız Bize İlham Olmalı"

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde; “Demokrasi tıpkı bilgisayar sistemleri gibi bazı açılardan hacklenmeye açık bir sistem. Bir şeye sorgulamadan inanma hastalığı olan insanların belli düğmelerine basarak onlar yanlış yönlendirilebiliyor… Yani Türkiye’nin önünde bir seçim var. Bir seçim var ama o seçimin konusu aslında bu. Bilim toplumu mu olacağız, bilimin dediğini mi yapacağız yoksa öbür türlüsünü mü? Geçtiğimiz yüzyılda yaşadıklarımız bize bu konuda ilham vermeli” dedi. Say, Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesini de eleştirdi.

17.03.2023 16:39  Güncelleme: 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde; "Demokrasi tıpkı bilgisayar sistemleri gibi bazı açılardan hacklenmeye açık bir sistem. Bir şeye sorgulamadan inanma hastalığı olan insanların belli düğmelerine basarak onlar yanlış yönlendirilebiliyor… Yani Türkiye'nin önünde bir seçim var. Bir seçim var ama o seçimin konusu aslında bu. Bilim toplumu mu olacağız, bilimin dediğini mi yapacağız yoksa öbür türlüsünü mü? Geçtiğimiz yüzyılda yaşadıklarımız bize bu konuda ilham vermeli" dedi. Say, Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirilmesini de eleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi", üçüncü gününde "Yürüyüşe Davet" sloganıyla devam ediyor.

Bilim insanları, akademisyenler, ekonomi uzmanları, siyasetçilerin katıldığı kongrede birçok farklı alanda Türkiye'nin sorunları ele alınıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde görev yapan Prof. Dr. Cem Say, bilişim teknolojisi ve bilimsel çalışmalar üzerine sunum yaptı.

Say'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"NEVZAT BENİM ÖĞRENCİMDİ, ŞİRKETİNİ 600 MİLYON DOLARA SATTI: Boğaziçi mezunlarından bahsedeyim. Bizim hocalarımızın ve öğrencilerimizin bu işin neresinde olduğuna ve bu işin ne getirip, götürdüğüne dair fikir verebilir. Nevzat (Yemeksepeti'nin kurucularından Nevzat Aydın) benim öğrencimdi. Birkaç sene hep sınıfta kaldı. Gelmiyordu derse, meğerse şirket kuruyormuş. Neyse sonunda gelip çok düşük bir notla geçti. Sonra şirketini 600 milyon dolara satmış. Peak… Oyun şirketleri gerçekten çok iyi. Bu şirketlerin özelliği şu; bu ETİBANK'ın satılması gibi bir şey değil. Bunun satılması iyi bir şey. Çünkü sıfırdan üç yıl içinde bu genç onu kurmuş oluyor ve sonra yoktan var ettiği bu zenginliği dolara çevirmiş ve Türkiye'ye getirmiş oluyor.

EKŞİ SÖZLÜK FACEBOOK'TAN BEŞ SENE ÖNCE KURULMUŞ: Getir… 1,2 milyar dolara bir başka yabancı şirket almış. Şimdi değerlemesi 10 milyar dolar. Bunların hepsi Boğaziçi mezunu. Genel olarak bizim Türkiye'de bilgisayar öğrenen insanlar. Öte yandan Türkiye'nin bir de öbür tarafı var. Facebook 2004'ün şubat ayında kurulmuş bir şirket. Şu anda dünyanın en büyük şirketi. Bir sürü teknoloji bunun başının altından çıkıyor. Ekşi Sözlük ondan beş sene önce kurulmuş. Bunların çalışma mantıklarını düşünürsek, dünyada o tip şeylerin ilki. O Amerika'da olsaydı onu kuran adam bu Zuckerberg (Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg) olacaktı. O da Facebook olacaktı. Ama Türkiye'de olduğu için ne olmuş? 2011'den bir haber, Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, Ekşi Sözlük'ün kapatılması için kampanya başlattı, kurucusu tutuklansın diye şey başlattı. 2011'de Mehmet Baransu öyle yaparsa 2023'te Ekşi Sözlük'e ulaşmaya çalıştığınızda gördüğünüz manzara bu.

TOPLANTIDAYDIK YAPAY ZEKA… O ZAMAN ÖNCE TWİTTER'IN AÇILMASINI SÖYLEYELİM: Bu Türkiye'de şu haberle de karşılaştık, üstelik depremin üçüncü gününde. Ben Türkiye, yapay zekadan anlayanlar grubu gibi bir şeyin içindeydim, toplantıdaydım. Bu acil kurtarma çalışmalarına nasıl yardım edebiliriz diye, bir baktık Twitter kapatılmış. Yapay zeka… O zaman önce Twitter'ın açılmasını söyleyelim. Aklımıza gelen en iyi fikir bu oldu.

AÇI, DÖRTGEN, ÜÇGEN… BU KELİMELERİ ATATÜRK DÜŞÜNÜYOR: Bu kitabı Atatürk oturup Çankaya Köşkü'nde yazıyor. Açı, dörtgen, üçgen… Bu kelimeleri Atatürk düşünüyor, çünkü daha önce müselles… 'Bir mesellesin zavetiyanı, dahiliyatının mı ne… Bir üçgenin iç açıları toplamı demek için böyle Arapça bir tekerleme yapmanız gerekiyor ve öğrenciler anlamıyor müsellesin ne olduğunu. Babam bu fotoğrafın çekildiği sınıfta öğrenciymiş Sivas Lisesi'nde. Atatürk gidiyor geometri dersi veriyor. Pisagor teoremini ispatlıyor Cumhurbaşkanı. Onlar da anlıyorlar Türkçe. Bir de matematiği bilerek severek anlatıyor, ismi de matematik öğretmeni tarafından verilmiş Mustafa Kemal.

DEMOKRASİ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ GİBİ BAZI AÇILARDAN HACKLENMEYE AÇIK BİR SİSTEM: Sonra ama bizim ülkemizde başka bir şey oluyor. Birinci yüzyılın bir de öbür tarafı var. Demokrasi biliyorsunuz tıpkı bilgisayar sistemleri gibi bazı açılardan hacklenmeye açık bir sistem. Bir şeye sorgulamadan inanma hastalığı olan insanların belli düğmelerine basarak onlar yanlış yönlendirilebiliyor. Bu resmini gördüğünüz insan rahmetli hocamız Aydın Erel. 'Ben bu trene binmem, sevdiklerimi de bindirmem' diyen bir adam 2004'te. O zamana kadar yavaş giden meşhur demiryolundaki treni hızlandırılmış yapılım diye akıllara geliyor. Hiçbir şey değişmiyor, raylar değişmiyor, vagonlar değişmiyor. Sadece buna daha hızlı sürelim hızlandırılmış diyelim deniyor. Bir ay sonra 41 kişi ölüyor Pamukova faciası.

İhsan Ketin hocamız, 1937 Erzincan depreminden sonra eşek sırtında bütün Kuzey Anadolu'yu dolaşıyor. O zaman da seri şekilde depremler oluyor. İhsan Ketin hoca, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı keşfediyor. Dahası da var. 'Türkiye'nin kuzeyinde bir kırık var. ve orası Ankara'nın olduğu bölüm batıya doğru senede şu kadar hızda gidiyor. Bunun bu kadar gidebilmesi için altta da bir kırık olması lazım' diyor. ve bu maalesef son depremde kırılan fay hattının var olması gerektiğini mantık yürüterek anlıyor. 1970'te o da keşfediliyor. Tarih kitapları zaten Antakya'da korkunç şiddette iki deprem olduğunu yazıyor. Naci Hoca, yıllardır feryat ediyor. Sonra olanları görüyoruz.

BİLİMİN DEDİĞİNİ Mİ YAPACAĞIZ YOKSA ÖBÜR TÜRLÜSÜNÜ MÜ: Yani Türkiye'nin önünde bir seçim var. Bir seçim var ama o seçimin konusu aslında bu. Bilim toplumu mu olacağız, bilimin dediğini mi yapacağız yoksa öbür türlüsünü mü? Geçtiğimiz yüzyılda yaşadıklarımız bize bu konuda ilham vermeli."

Prof. Dr. Cem Say: "Türkiye\'nin Önünde Bir Seçim Var. Bilim Toplumu mu Olacağız Yoksa Öbür Türlüsü mü? Yaşadıklarımız Bize İlham Olmalı"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Cem Say: 'Türkiye'nin Önünde Bir Seçim Var. Bilim Toplumu mu Olacağız Yoksa Öbür Türlüsü mü? Yaşadıklarımız Bize İlham Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement