Prof. Dr. Gözler Hakkındaki "Hakaret" Davaları - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Gözler Hakkındaki "Hakaret" Davaları

UÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözler'in, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Özgüldür'e, "Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu" adlı kitabında "basın yoluyla hakaret ettiği" iddiasıyla Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın talimat duruşmaları Ankara'da yapıldı.

05.12.2014 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler'in "Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu" adlı kitabında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür'e "basın yoluyla hakaret ettiği" iddiasıyla Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın talimat duruşmaları Ankara'da yapıldı.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesinde peş peşe görülen talimat duruşmalarına, sanık Gözler ve avukatı Metin Kayaçağlayan ile müştekilerin avukatı Oğuz Büyüktanır katıldı.

Duruşmalarda, kitaptaki iddialarda ismi geçen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Anayurt ile Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım "tanık" olarak dinlendi.

Anayurt, Haşim Kılıç'ın müşteki olduğu davadaki beyanında, kitapta konusu geçen dönemde Sakarya Üniversitesinde görev yaptığını bildirerek, şu beyanı verdi:

"Serdar Özgüldür'e tazminat davası açmıştım. Dava sürecinde olumsuz tepkiler aldım. Haşim Kılıç, Üniversite Rektörü ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanına telefon ederek, hakkımda ön malumat edinmiş. Ardından randevu talebi bana iletildi. Bir gün ayarlandı, rektör beyin odasında görüştük. Rektör bey de başlangıçta odadaydı. Ancak sonra bizi yalnız bıraktı. Yaklaşık bir saat görüştük. Aradan 7 yıl geçti. Konuşma içeriğini tam olarak hatırlamamakla birlikte Serdar Bey hakkında açılan davadan konuştuk. Serdar Bey'e açtığım davayı geri çekme konusunda ricacı oldu. Haşim Bey ile görüşmem neticesinde ikna oldum ve davadan vazgeçtim. Haşim Bey ile konuşmamış olsaydım, davadan vazgeçmezdim."

Davadan vazgeçmesine ilişkin, "Tehdit veya baskıyla değil, sadece ikna olmam neticesinde davadan vazgeçtim" diyen Anayurt, sanık avukatının, "davadan vazgeçme karşılığında para alıp almadığına" ilişkin soru üzerine, "Onun davayla ilgisi yok, ama yaptığım masrafların giderleri için bir ödeme yapıldı" ifadesini kullandı.

Anayurt, Kılıç ile görüşürken, dönemin Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Engin Yıldırım'ın yanlarında olmadığını bildirdi.

Yıldırım ise dava konusu kitapta 8-9 kişi hakkında intihal iddialarına yer verildiğini belirterek, "Bu şahıslardan biri mahkememiz üyesi, diğeri başraportör olarak görev yapan arkadaşımızdır" bilgisini verdi.

Soru üzerine Yıldırım, Haşim Kılıç ile Ömer Anayurt'un görüşmesine katılmadığını, konuya ilişkin bilgisi de bulunmadığını belirtti. Bir diğer soruyu yanıtlayan Yıldırım, Kılıç'ın, görüşmeden önce Anayurt hakkında kendisinden bilgi aldığını aktardı.

Hakim Mehmet Akif Öndaş, tanık olarak dinlenmesi talep edilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dilekçe sunduğunu tutanağa geçirmesi sonrasında sanık avukatı Kayaçağlayan söz aldı.

Kılıç'ın, Anayasa Mahkemesinin antetli kağıdıyla dilekçe gösterdiğine işaret eden Kayaçağlayan, "Bunu, mahkemeye baskı olarak değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı ve Kılıç'a, tanık olarak dinlenmesi için yeniden çağrı kağıdı gönderilmesini istedi.

Kayaçağlayan, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Serdar Özgüldür'e de tanıklık için tekrar çağrı kağıdı gönderilmesini talep etti.

Kılıç'ın avukatı Büyüktanır ise müvekkilinin iki davada da müşteki olduğunu kaydederek, "Muhtemelen davalar birleştirilecek. Dilekçe ve beyanlar ile yetinilmesini talep ediyoruz" dedi.

Sanık avukatı Kayaçağlayan ise Kılıç'ın iki davada da müşteki olmadığını söyledi.

Özgüldür'ün şikayetçi olduğu davada da tanık olarak dinlenen Anayurt ve Yıldırım, önceki duruşmadaki beyanlarını aynen tekrarladılar.

Hakim Öndaş, Kılıç ve Özgüldür'ün tanık olarak dinlenmesi konusunun tekrar değerlendirilmesi için talimatın mahal mahkemeye gönderilmesine karar vererek, duruşmaları kapattı.

Duruşmaları, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da izledi.

-Kılıç'ın beyanı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemeye yolladığı beyanda, dava konusu kitapta şahsına, Anayasa Mahkemesinin üyelerine ve Mahkemenin manevi kişiliğine karşı hakaret içeren, gerçek dışı beyanların yer aldığını belirterek Gözler'den şikayetçi olduğunu hatırlattı.

Kılıç, beyanında şu ifadelere yer verdi:

"Sanığın cezalandırılmasına ilişkin talebim, yayımlanmış olan kitapta yer alan şahsıma ve Anayasa Mahkemesi üyelerine yönelik haksız itham ve hakaretlerle ilgilidir. Anayasa Mahkemesinin tüm üye ve raportörlerine gönderilmiş, internet ortamında yayımlanmış ve ayrıca yargı mercileri ve üniversitelere de gönderilmiş bulunan kitapta yer alan, haksız itham ve hakaretlerle öncelikle şahsım hedef alınmıştır."

-Davaların geçmişi

Kılıç'ın şikayetçi olduğu davanın iddianamesinde, Gözler'in "Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu" kitabında, "kitabın ana konusu olan intihal olayıyla doğrudan ilgisi bulunmamasına rağmen 'O da intihal ile başkan oldu' ve 'Dava geri çekildi, Kılıç başkan oldu' başlıklı gazete haberleri ile Kılıç'ı kasteden ve fotoğrafını içeren iki haberi yayımladığı" kaydediliyor.

Özgüldür'ün şikayetçisi olduğu davanın iddianamesinde ise kitapta, usulsüz alıntıyla doğrudan ilgisi bulunmayan ve Özgüldür'ün, "şantajla AK Parti hakkındaki kapatma davası ile Anayasa Mahkemesi Başkanlığı oylamasında baskı altına alınmak suretiyle" farklı ya da istemediği şekilde oy kullandığı iddiasının dile getirildiği, bunların bir bölümünün bazı gazetelerden doğrudan alıntılandığı belirtiliyor.

Kemal Gözler'in, iki davada da "basın yoluyla alenen hakaret" suçundan cezalandırılması isteniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Gözler Hakkındaki 'Hakaret' Davaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonu: 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonu: 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda polis ekipleri tarafından 9 zanlı gözaltına alındı. Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde gerçekleştirilen uygulama ve denetimlerde, şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ile payp (uyuşturucu içiminde kullanılan aparat) ele geçirildi. Gözaltına alınan 9 zanlının emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor
    14:24 YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisinin temel hedefinin ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyledi. Özvar ayrıca, YÖK'ün yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ve uluslararası öğrencilere yönelik olumsuz algı çalışmalarını kınadığını ifade etti.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi
    14:23 Akçadağ Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığına Eyüp Gönültaş Seçildi

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan Mahalle Muhtarları Derneği'nin başkanlığına Eyüp Gönültaş seçildi. Dernek binasında gerçekleştirilen seçimde, 60 mahalle muhtarı katılım gösterdi. Gönültaş, seçim sonrası birlik ve beraberlik mesajları vererek, Akçadağ'a hizmet etmeyi öncelikli hedefleri arasında belirtti.

  • Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı
    14:23 Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı

    Ordu'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, organize suç örgütü üyeliği ve kanuna muhalefet suçlarından aranan E.A.G. ve E.E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ruhsatsız bir tabanca ve 8 mermi ele geçirildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

  • Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek
    14:22 Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek

    Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetim gerçekleştirildi. Kaldırımları kullanmak isteyen vatandaşların talepleri üzerine denetimler sık bir şekilde devam edecek.


Advertisement