Prof. Dr. Günay, Avrupa-Asya Forumu'nda 15 Temmuz'un Ekonomik Etkilerini Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Prof. Dr. Günay, Avrupa-Asya Forumu'nda 15 Temmuz'un Ekonomik Etkilerini Açıkladı

Prof. Dr. Günay, Avrupa-Asya Forumu\'nda 15 Temmuz\'un Ekonomik Etkilerini Açıkladı

Ak Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Avrupa-Asya Politik, Ekonomik ve İş Dünyası Forumu’nda 15 Temmuz’un ekonomik etkilerini anlattığı konuşmada, "Yapılan darbe girişiminin etkileri 18-22 Temmuz tarihleri arasında Türk ekonomisinde hissedilmeye başlandı.

21.07.2017 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ak Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Avrupa-Asya Politik, Ekonomik ve İş Dünyası Forumu'nda 15 Temmuz'un ekonomik etkilerini anlattığı konuşmada, "Yapılan darbe girişiminin etkileri 18-22 Temmuz tarihleri arasında Türk ekonomisinde hissedilmeye başlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 13 değer kaybetti. Gösterge tahvil faiz oranı ise bir hafta içerisinde yüzde 8,5'dan 9,4'e yükseldi" dedi.

Ak Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Avrupa-Asya Politik, Ekonomik ve İş Dünyası Forumu'nda 15 Temmuz'un ekonomik etkilerini anlattı. İstanbul'da düzenlenen foruma, iş ve ekonomi dünyasından birçok isim katıldı.

Yerli ve yabancı katılımcılara 15 Temmuz askeri darbe girişiminin Türkiye ve bölge ekonomisinde sebep olduğunu etkileri anlatan Prof. Dr. Günay, "Bu girişim, yalnızca bir askeri darbe girişimi olarak değerlendirilemez. Türkiye eşzamanlı olarak sosyo-politik ve ekonomik açıdan da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır" şeklinde konuştu.

Kaos hedefleniyordu

Prof. Dr. Günay, konuşmasının devamında, 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin sistematik bir saldırı altında kaldığını söyleyerek, "Askeri darbe girişimi, seçilmiş hükümete yönelik bir darbe girişimiydi. Bu darbe girişimi halkın özverisi, seçilmiş hükümete bağlılığı ve demokrasisine sahip çıkma refleksi sayesinde engellendi. Sonraki adım ise sistematik terörist saldırılar ile sosyo-politik bir karmaşa çıkarmaktı. Türkiye terör örgütlerinin seri ve planlı saldırılarıyla yüz yüze kaldı. Amaç halk arasında kaos ortamı oluşturmaktı. Ancak yine halkın sağduyusu, hükümetimizin terör örgütlerine karşı kararlı duruşu ve tabi ki güvenlik güçlerimizin canları pahasına gerçekleştirdiği operasyonlar ve aldıkları önlemler sayesinde bu saldırı da amacına ulaşamadı" dedi.

Ekonomik saldırı başladı

Darbe girişimi sonrası Türkiye'nin ekonomik alanda bir saldırıyla baş başa bırakıldığına değinen Günay, "Sonraki adım ekonomik saldırıydı. Yapılan darbe girişiminin etkileri 18-22 Temmuz tarihleri arasında Türk ekonomisinde hissedilmeye başlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 13 değer kaybetti. Gösterge tahvil faiz oranı ise bir hafta içerisinde yüzde 8,5'dan 9,4'e yükseldi" şeklinde konuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarını haksız değerlendirmelerini ve bu saldırının bir parçası olmalarını eleştiren Prof. Dr. Günay, "Ekonomik saldırının ikinci dalgası kredi derecelendirme kuruluşlarından geldi. 20 Temmuz'da S&P, Türkiye'nin kredi notunu bir seviye aşağıya çekerek, yatırım yapılabilir notunun iki seviye altına indirdi ve olumsuz bir görünüm verdi. Siyasi belirsizliklerin artması, yatırım ortamının zayıflaması, cari işlemler açığının yoğunlaşması ve mali dengenin bozulması gibi gerçekçi olmayan bahaneler öne sürülerek uyarılarda bulundu. 21 Temmuz'da Moody's, darbe girişiminin Türkiye ekonomisinde oluşturduğu anlık olumsuz etkilerin büyük oranda azaldığını açıkladı. Üç gün sonra, Moody's, dış finansman riskleri, yavaşlayan ekonomi ve darbe girişimi sonrası hukukun üstünlüğü konusundaki endişeleri gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi" şeklinde konuştu.

Başaramadılar başaramayacaklar

Ekonomik alanda yapılan saldırıların sonuçları konusunda ise Günay, "Ancak ekonomik komplo da işe yaramadı. Bunun başlıca nedenleri, sağlam makroekonomik temeller, güçlü bir finansal sistem, İhtiyatlı maliye politikası olarak gösterilebilir. Sonuç olarak Türkiye, son 15 yılda güçlü temellere oturttuğu ekonomisi ile 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin olumsuz etkilerini altı ay içinde atlatmıştır. Bütçe açığının GSYH'ya oranı AB'nin Maastricht Kriterleri'nin (yüzde 3) altında GSYH'nın yaklaşık yüzde 1'idir. Kamu borç/ GSYİH oranı 2002'de yüzde 74 iken, 2016 itibari ile yüzde 28'e düştü. Temmuz 2016 sonrası net olumsuz etki, sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı ve enflasyonda net görülmektedir. Hükümetimizin hızla uygulamaya koyduğu istihdam paketi, üretim paketi, sanayi teşvik kanunu ve piyasaları rahatlatacak düzenlemelerle olumsuz etkiler ortadan kaldırıldı. Başarısız darbe girişiminin ekonomik maliyeti yaklaşık 17 milyar dolardır. Yani GSYH'nin yüzde 2'sidir. Bu gelişmeler gösteriyor ki Türkiye güçlü bir ekonomisiyle olumsuz ekonomik etkileri çok kısa sürede bertaraf etmiştir. Türkiye'yi hedef alan hiçbir saldırı amacına ulaşamamıştır, ulaşamayacaktır" dedi.

Prof. Dr. Günay, ekonomi alanında atılması gereken adımlar konusunda da "Şimdi sıra yapısal reformların hızla hayata geçirilmesine gelmiştir. Ekonomi, hukuk, kamu yönetimindeki reformlarla hızlı dönüşüm süreci başlamalı ve Türkiye 2023 hedeflerine odaklanmalıdır. Katma değeri yüksek üretim, akıllı uzmanlaşma, kapsayıcı büyüme kalkınma modelimizin temelini oluşturmalıdır. Endüstriyel, bölgesel ve sosyal kapsayıcılık çerçevesinde gerekli destekler ve teşviklerle sürdürülebilir ekonomik kalkınma gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Prof. Dr. Günay, Avrupa-Asya Forumu'nda 15 Temmuz'un Ekonomik Etkilerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement