Prof. Dr. Karatay: Kalp Krizine Yağ Değil, Karbonhidrat Neden Oluyor - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Karatay: Kalp Krizine Yağ Değil, Karbonhidrat Neden Oluyor

Prof. Dr. Karatay: Kalp Krizine Yağ Değil, Karbonhidrat Neden Oluyor

Türkiye'de sağlıklı beslenme konusunda farklı görüşleriyle bilinen, 'Karatay Diyeti'nin yaratıcısı Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay, Muğla'nın Datça İlçesi'nde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

23.08.2013 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de sağlıklı beslenme konusunda farklı görüşleriyle bilinen, 'Karatay Diyeti'nin yaratıcısı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Muğla'nın Datça İlçesi'nde çarpıcı açıklamalarda bulundu. İnsanların kalp krizleri sonucu hayatlarını kaybedince yağların suçlandığını belirten Prof. Dr. Karatay, "Çok yağlı yiyordu, kalp krizi geçirdi diyorlar. Aslında, yağlar yenilmedi. Keşke yenilseydi, yağlar koruyucudur. Çok karbonhidrat yenildiği unutuluyor. Kimse karbonhidratı suçlamıyor" dedi. Konferansa katılan Yüksek Mimar Okan Çağlar da 'Karatay Diyeti' sayesinde iki yılda 50 kilo verdiğini söyledi.

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, sağlıklı beslenme prensiplerini, Datça'nın doğallığıyla buluşturmayı planlayan, 'Sağlıklı Yaşam Kasabası Projesi' kapsamında My Marina Select Otel'de konferans düzenledi. Konferansı aralarında Datça Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan, Hürriyet Gazetesi'ndeki 'Güzin Abla' köşesinin yazarı Feyza Algan'ın da yer aldığı çok sayıda kişi izledi.

YAĞLAR KORUYUCUDUR

Prof. Dr. Karatay konuşmasında şeker ve karbonhidratların insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Yaş ilerledikçe hareketsizliğin fazla kilolara neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, spor yapmayı önerdi, şeker ve insülinin obeziteyi başlatan temel ikili olduğunu söyledi. İnsanların kalp krizleri sonucu hayatlarını kaybedince yağların suçlandığını, oysa gerçeğin çok farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, "Çok yağlı yiyordu, kalp krizi geçirdi diyorlar. Aslında, yağlar yenilmedi. Keşke yenilseydi, yağlar koruyucudur. Çok karbonhidrat yenildiği unutuluyor. Kimse karbonhidratı suçlamıyor. Çünkü düşünmüyorlar, kafaları yağa takılmış. Herkes yağ vagonuna binmiş, inemiyor. Yağsız et, yağsız peynir, yağsız yoğurt peşinde koşuyorlar. Size soruyorum. Eskimolar neyle besleniyor? Yalnız yağ maddesi tüketir. Hayvansal yağ tüketirler. Balina yağı, fok yağı yani hayvansal yağ yerler. Bizim kuyruk yağı örneği gibi. Eskimolar bir günlük kalorilerinin yüzde 75'ini yağdan karşılıyor ve kalp hastalığı yok. Eskimolarda kalp, tansiyon, obezite, diyabet hastalıkları yok. Neden? Sağlıklı hayvansal yağ yedikleri için" diye konuştu.

FRANSIZLARDA KALP KİRİZİ YOK

Yağlı yemekler yenmediğinde A-B-E-K vitaminlerinin vücuda girmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Karatay şunları söyledi:

"Dört vitamin de hayatta kalmamız, sağlıklı olmamız için en elzem, en gerekli vitaminlerdir. Fransızlar'ın hayatı yağ yemekle geçer. Fransızlar'da da kalp krizi yoktur. Yağa karşı olanlar bunu nasıl izah ediyor? Adı Fransız paradoksu oldu. Yağ yedikleri için kalp krizi geçirmiyorlar diyemediler. Fransız paradoksu, Akdenizdelermiş, şarap içiyorlarmış, yok bilmem neymiş. Aslında yağ yedikleri için kalp krizi yok. Şişmanlığa bakalım. Yağ yemeyen ABD'de şişmanlık oranı yüzde 31. Fransa'da bu oran yüzde 9 civarındadır. ABD'de kalp krizleri, kanser, felç çok fazladır."

KOLA KALP KİRİZİ NEDENİDİR

Konuşmasında nelerin yenilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Karatay, "Doğal karbonhidrat, köy tereyağı ve doğal protein yemeliyiz. Datça da bunun için ideal bir yer. Datça çok güzel sağlık kasabası olacak, buna yürekten inanıyorum. Doğal protein, doğal yağ ve doğal karbonhidrat en çok çekirdeklerde bulunur. Fındık, fıstık badem, ceviz mineral deposudur. Yıllarca fındık-fıstık yemedik. Çünkü yağı çok fazla dediler. Oysa yağı çok önemli. Omega 3 var içinde. Yumurta yenmesi lazım. Yumurta yiyin dedikçe kıyametler koptu. 'Kolesterolü yükseltir, aman ölürsünüz' dediler. 'Karatay Diyeti öldürür' diyenler bile oldu. Bilimsel çalışmalar gösterdi ki haftada bir iki tane yumurta yiyen, haftada beş tane, haftada 24 tane yiyen karşılaştırılmış, kolesterollerinde hiçbir fark yok. İşlem görmemiş bütün proteinleri rahatlıkla yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kola, ekmek göbeği kalp krizi nedenidir" dedi.

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Datça'da uyguladığı 'Karatay Diyeti' sayesinde iki yılda 50 kilo vererek, 140 kilodan 90 kiloya düşen 58 yaşındaki Yüksek Mimar Okan Çağlar, konferansın açılışında yaptığı konuşmada hem fazla kilolardan kurtulduğunu hem de sağlığına kavuştuğunu belirtti. Çağlar, "Bir kitap okudum, hayatım değişti. İki yılda içimden bir insan çıktı. Diyete başladıktan sonra yaptırdığım tahlillerde tüm değerlerim normal çıktı. 12 yıl süreyle her gün aldığım 11 tablet ilacı artık kullanmıyorum. Yaptığım tek şey, sağlıklı beslenme ve yürümekti" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Karatay: Kalp Krizine Yağ Değil, Karbonhidrat Neden Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi, koordinasyonun artırılması ve yatırımların hızlandırılması konuları ele alındı. Toplantıda, Muş'ta 2024 yılında gerçekleştirilecek projelerin durumu ve harcamalar hakkında bilgi verildi. Vali Çakır, kamu kurumlarının uyum içinde çalışarak projelerin vatandaşın hizmetine sunulması gerektiğini vurguladı.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.


Advertisement