Prof. Dr. Nerimanoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Nerimanoğlu Açıklaması

Prof. Dr. Nerimanoğlu Açıklaması

Suriye ve Irak’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu, IKBY Lideri Mesud Barzani’nin görevini tamamen bırakmayarak bir çeşit “gölge lider” pozisyonunda kalacağını ileri sürdü.

31.10.2017 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye ve Irak'ta yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu, IKBY Lideri Mesud Barzani'nin görevini tamamen bırakmayarak bir çeşit "gölge lider" pozisyonunda kalacağını ileri sürdü.

Orta Doğu'nun uzun zamandır en huzursuz ülkelerinden olan Suriye ve Irak'ta son dönemde yaşanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) gerçekleştirilen sözde bağımsızlık referandumu, IKBY Lideri Mesud Barzani'nin görevini bırakması ve İdlib Operasyonu gibi gelişmeleri değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Orta Doğu ve Kafkasya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu, 1 Kasım'da görevini bırakmaya hazırlanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Lideri Mesud Barzani'nin liderlikten tamamen uzaklaşmayacağını, perde arkasında ipleri elinde tutmak isteyeceğini ifade etti.

"Sözde referandum beklenmedik bir gelişmeydi"

Azerbaycan'ın ikinci cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey döneminde Başbakan Yardımcısı olan Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Konunun tüm tarafları Mesud Barzani'den son dakikada bir geri dönüş bekliyordu, ancak bu gerçekleşmedi. Bu nedenle de sözde referandum için beklenmedik bir gelişme diyebiliriz" diye konuştu. Barzani ile Türkiye'nin ilişkilerinin merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminden beri oldukça iyi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Barzani bölgesiyle rahmetli Özal'dan beri büyük ticari ilişkilerimiz vardı. Halen de var. Buna rağmen Barzani'nin, baskıları dinlemeyerek böyle bir hamle yapmasında, sanıyorum büyük güçlerin de etkisi vardı" şeklinde konuştu.

"ABD karşı görünüp el altından destekledi"

Sözde referandumun tüm Orta Doğu için ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Sonuçlarının askıya alınması kararı bu sorunun getirebileceği tehlikeli sonuçları bir nebze hafifletti. Zira ABD ve İsrail'in el altından verdiği desteklerle gerçekleştirildiğini düşündüğüm bu gibi hamleler, PKK ve PYD gibi terör örgütlerinin de bölgede elini güçlendirir. Büyük Orta Doğu Projesi'nin de yavaş yavaş gerçekleştirilmeye başlandığının bir işareti olarak da değerlendirilebilir" dedi. Prof. Dr. Nerimanoğlu, ABD'nin sözde referanduma görünüşte karşı çıkmasına rağmen el altından verdiği desteğin, her zamanki çifte standartlı yaklaşımından kaynaklandığını ifade etti.

"Barzani daha fazla direnemezdi"

IKBY Lideri Mesud Barzani'nin 1 Kasım'da görev süresinin dolmasının ardından tekrar görev almayacağını açıklamasını "beklenen bir gelişme" olarak değerlendiren Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Barzani'nin bu kadar baskıya ve özellikle Türkiye'den gelen, savaşı da içeren sert tavra daha fazla dayanması beklenemezdi. Ancak IKBY'nin tepesinden tamamen kopacağını zannetmiyorum. Gölge lider olarak yönetimin iplerini elinde tutmaya çalışacaktır. Bunun için de yeğeni Neçirvan Barzani'nin bir şekilde liderliğe getirilmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum. Barzani bu mücadeleye bütün hayatını adamış bir insan. Dolayısıyla sıradan bir peşmerge olmayı, ya da köşesine çekilmeyi ondan bekleyemeyiz" diye konuştu.

"İdlib için en iyi formül mevcut plandır"

Türkiye, Rusya ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) gerçekleştirdiği İdlib Operasyonu'nun, Türkiye'nin sınır güvenliği için son derece önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Ancak bu operasyon, savaştan daha çok, bölgedeki ateşkesin sürdürülebilir olması için gerçekleştirilen bir müdahale. Zira Suriye'de savaşın devam etmesini isteyen çevreler var. Bunların susturulması, bölgesel huzur açısından önem taşıyor. Komşu ülkelerin birlik ve bütünlüğü Türkiye'nin güvenliğinin teminatıdır. Türkiye de komşularının iç sorunlarına kolay kolay müdahale etme taraftarı olan bir ülke değil. Ayrıca petrol diye bir beklentisi de yok. Şimdiki durumda dıştan Rusya içten Türkiye formülü ile İdlib'e giriş bence bulunmuş en iyi formüldür" dedi.

"ABD çıkarı için Rusya'yla aramızı bozmamalıyız"

İdlib Operasyonu'nun olumlu seyretmesi halinde Suriye'deki ateşkesin güçlenerek devam edeceğini ileri süren Prof. Dr. Nerimanoğlu, "Ancak bu gelişme, sıcak çatışmaları da beraberinde getirebilir. ABD ile yaşadığımız kriz döneminin derinleşerek Türkiye'nin NATO'dan kopmasına varan gelişmelere sebep olabilir. Ancak Türkiye'nin de ABD çıkarları için Rusya'yla arasını bozmaması gerekir. Zira daha önce de söylediğimiz gibi ABD, çifte standartlı yaklaşımı en sık uygulayan ülkelerin başında gelir" şeklinde sözlerini bağladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Nerimanoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu
    13:37 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İtalya'nın Venedik şehrindeki Eski Camii'nde düzenlenen 'Yatsı Namazı Buluşması' programında gurbetçilerle bir araya geldi. Erbaş, konuşmasında ibadetin önemini vurgulayarak, dürüstlüğün ve hümanizmin İslam'da aranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki zulme dikkat çekerek, İslam'ın barış dini olduğunu vurguladı ve Müslümanların İslam'ı güzel bir şekilde temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

  • 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak
    13:36 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak

    Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından 1 Mayıs programına ilişkin Beşiktaş'ta basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, '1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak' denildi.

  • Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı
    13:35 Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında yakalanan 32 şüpheliden 14'ü tutuklandı. Emniyet ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 6 tabanca, 2 tüfek ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi.

  • Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor
    13:34 Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor

    Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, seçildikten sonra ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Yusuf Haldızoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, RATED Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman ve diğer isimler Çelik'i ziyaret ederek tebriklerini iletti. Çelik, ziyaretçilerine teşekkür ederek, projelerini hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı
    13:34 Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı

    Adıyaman'da bulunan 16 ilk ve ortaöğretim okulu öğrencileri, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Perre Antik Kent'te gerçekleştirilen kazı çalışmalarına katıldı. Öğrenciler, arkeologlarla birlikte kazı yapmanın keyfini yaşadıklarını ifade etti.

  • 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor
    13:34 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor

    İzmir'de düzenlenecek olan 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği, halk dansları gösterileri, müzikaller ve konserlerle çocuklara keyifli saatler yaşatacak. Şenliğin finalinde ise Yeni Türkü sahne alacak. Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, tüm yurttaşları bayram coşkusuna ortak olmaya davet ediyor.

  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Engelli Sporcuları 40 Madalya İle Şampiyon Oldu
    13:34 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Engelli Sporcuları 40 Madalya İle Şampiyon Oldu

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü engelli sporcuları, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun düzenlediği Para Yüzme ve DEAF Yüzme Bölge Şampiyonasında 40 madalya kazandı.

  • Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik
    13:34 Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik

    Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, belediyedeki birim ve müdürlüklerde değişikliklere gitti. Belediye bünyesindeki 29 müdürlüğün 19'una yeni isimler atayan Demir, belediye yönetiminde de kendi ekibini kurarak; değişime belediye birimlerinden başladı. Öte yandan, yapılan atamalarda yeni atanan müdürlerin yarısının 40 yaş altında olması dikkat çekti.


Advertisement