Prof. Dr. Turna: Fidanların kuruduğu iddiası gerçek değil - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Turna: Fidanların kuruduğu iddiası gerçek değil

Prof. Dr. Turna: Fidanların kuruduğu iddiası gerçek değil

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Turna, geçen yıl 11 Kasım'da düzenlenen 'Geleceğe nefes' kampanyasıyla dikilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının kuruduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

22.01.2020 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Turna, geçen yıl 11 Kasım'da düzenlenen 'Geleceğe nefes' kampanyasıyla dikilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının kuruduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Turna, "Bu dönemde bunların tutup tutmadığını, ölüp ölmediğini anlamanız mümkün değil" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 11 Kasım 2019 tarihinde 'Geleceğe nefes' kampanyasıyla 81 ilde, 2 bin 23 noktada ve 3 saat içinde dikimi gerçekleştirilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının kuruduğu yönündeki iddiaların gündeme gelmesi üzerine KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Turna, Demirören Haber Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Prof. Dr. Turna, "Öncelikle şuna cevap vermemiz lazım, 11 Kasım fidan dikim zamanıyla ilgili de basında birtakım laflar çıkmıştı. En uygun dikim zamanının 11 Kasım olduğunu, yani 11 Kasım demeyelim, en uygun zamanın sonbahar olduğunu, gecikmesi durumunda da ilkbaharın başlangıcında dikimlerin yapılabileceğini hepimiz biliyoruz. Bunun ana nedeni vejetasyon dönemi dışında hem fidanların sökümü, taşınması ve dikilmesi bu dönemde yapılır. Peki, vejetasyon dönemi dediğimiz nedir? Fidanın tutup tutmadığını neye göre belirlersiniz? Vejetasyon dönemi başlar; sürgün vermeye başlıyorsa fidanlar tuttu, demektir. Çünkü toprakla bir uyum, dikim şokunu atlatmış olması gerekiyor" diye konuştu. 'KESİNLİKLE YANLIŞ VE MÜMKÜN DEĞİL'Kış döneminde bütün bitkilerin vejetasyon dönemi dışında olduğunu ve uyku halinde bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Turna, şöyle konuştu: "Bu dönemde bunların tutup tutmadığını, ölüp ölmediğini anlamanız mümkün değil. Ne yapabilirsiniz? Fidanların başına gidersiniz, kırarsınız sürgününü, canlı olup olmadığını ancak kabuk ve kambiyum tabakasından anlayabilirsiniz. Biz bunu böyle yapmıyoruz. Dışarıdan bakıyoruz, yaprakları kurumuşsa 'Bu ağaç kurumuş' diyoruz. Kesinlikle böyle bir şey yanlış ve bu mümkün değil. Bunun en uygun zamanı nedir? Vejetasyon dönemi başladığı zaman. Kaldı ki buna hemen karar veremezsiniz. Fidanların kışı geçirip bir yılı atlatabilenlere biz fidan yaşama yüzdesi, diyoruz. Devamına tutma başarısı diyoruz. Yani bu sosyal medyadaki yazı, bu haber biraz aşırı ve uydurma bir haber olduğunu çok net olarak söyleyebiliriz. Bunun için de arazide incelemeler yapılabilir. Kaldı ki kuruma olduğu zaman bile yüzde 10'a kadar kurumayı zaten kuruma saymıyoruz. Bu yapılan dikimler, ağaçlandırmalardaki her türlü etkinliği başarılı saymamız gerekiyor. Bu bilimsel veridir. Başka hiçbir şey söyleyemeyiz bunun için."'TÜRKİYE YEŞİLLENİYOR'Dikimlerin sayı olarak çok başarılı olduğuna değinen Prof. Dr. Turna, şöyle devam etti:

"Orman Genel Müdürlüğü özellikle orman işletmesindeki teknik elemanlar bundan çok daha fazlasını zaten dikiyorlardı. Buradaki sadece bir rekor denemesidir, sembolik yönü çok önemlidir. Biz orman teşkilatı olarak her yıl milyonlarca fidanı zaten dikiyoruz. Bir de şunu çok kaçırıyorlar, her fidan her yere dikilmez. Fidanın tipi, fidanın şekli, türü, dikim yerinin ekolojik özellikleri, orman mühendisliği diplomasına sahip herkes bunu dikkate alır. Dolayısıyla eğer biz diktiğimiz 11 milyon fidanın hepsinin kuruması ya da bırakın hepsinin kurumasını yüzde 15'in üzerinde kuruma olduğu zaman onun dikimini yapan, o fidanı yetiştiren kişi hakkında soruşturma açılır. Yani böyle bir şey olamaz. Bu tarihi başarıları yok saymak, görmezlikten gelmektir. Türkiye'nin orman alanlarının arttığını, ağaçlandırmalarda yüzde 90'lara varan başarıların olduğunu herkes görüyor zaten. Hani laf olsun veya slogan olarak söylenmiyor, 'Türkiye yeşilleniyor', dünyada orman alanları azalırken, Türkiye'de orman alanları artıyor. Sadece alan olarak artmıyor, verimlilikleri de artıyor. Bunun nedenleri; çok fazla nedeni sayılabilir ama bunların bir nedeni de dün bozkır olan açık alanların bugün yemyeşil olduğunu görmemiz gerekiyor. Birazcık gözünü açıp etrafa bakılsa bunu çok rahat görebilirler. Hiçbir sıkıntımız yok. Yani orman teşkilatı için bu başarının ötesinde bir başarıdır ama eskiden de bunun çok net başarıları vardı, bu da tekrarıydı. Sadece dediğim gibi önemli olan kısmı böyle bir rekora sahip olmuş olmamız. Ülkemizi bu anlamda da tanıtımına katkı vermiş olmamızdır. Bu konuda da çalışan teşkilatımızın elemanlarını da bir akademisyen olarak tebrik ediyorum, kutluyorum. Bu başarılarının da devam edeceğinden eminiz. Bu fikri biz onlara zaten fakültelerde veriyoruz."


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Turna: Fidanların kuruduğu iddiası gerçek değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi
    18:58 Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, komşu il Amasya'da da hissedildi. İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, depremde herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı Amasya'da inceleniyor.

  • Bolu'da Yaralı Hayvanlar İçin Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları
    18:58 Bolu'da Yaralı Hayvanlar İçin Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları

    Bolu'da geçen yıl yaralı veya hasta halde bulunan 206 hayvandan 130'u tedavilerinin ardından doğaya salınırken 9'u hayvanat bahçelerine teslim edildi, çeşitli türlerin bulunduğu 67 canlı ise kurtarılamadı. Yaban hayvanlarıyla ilgili ihbar sayısında artış yaşandığı belirtilirken, iklim değişikliği ve yaban hayvanlarının beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin etkili olduğu ifade edildi. Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının artırıldığı ve yaban hayvanı ile insan etkileşimlerini azaltmak için projelerin hayata geçirildiği bildirildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek Adalet Bakanı Davor Bunoza ile görüştü
    18:54 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek Adalet Bakanı Davor Bunoza ile görüştü

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Bosna Hersek Adalet Bakanı Davor Bunoza ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki adli işbirliği konularının geliştirilmesi ele alındı.

  • Beyoğlu'nda askeri üniforma ile servis yapan şahıs tutuklandı
    18:54 Beyoğlu'nda askeri üniforma ile servis yapan şahıs tutuklandı

    Beyoğlu'nda bir restoranda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Restoranın iş yeri sahibi ve işletme müdürü serbest bırakılırken, askeri üniformalı şahıs ise 'Türk Milletini, Cumhuriyeti, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama' suçundan tutuklandı.

  • Sinop'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı gözaltına alındı
    18:53 Sinop'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı gözaltına alındı

    Sinop'ta İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Boyabat ve Durağan ilçelerinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda yapılan aramalarda 85 gram uyuşturucu madde, 10 kök Hint keneviri, 6 gram kenevir tohumu, uyuşturucu kullanma aparatları ve 2 av tüfeği ele geçirildi.

  • Alaçatı Ot Festivali 'Öz'e Dönüş' Konseptiyle Başladı
    18:50 Alaçatı Ot Festivali 'Öz'e Dönüş' Konseptiyle Başladı

    Bu yıl 13.'sü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali 'Öz'e Dönüş' konseptiyle kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli stantları gezerek vatandaşlarla selamlaştı. Festival, konserler, stantlar, sergiler, söyleşiler, yarışmalar ve yemek yapım atölyeleri ile milyonları ağırlayacak.

  • Adana'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi
    18:49 Adana'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi

    Adana'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya 57 öğrenci katıldı ve birincilik için ter döktü. Yarışmanın birincisi Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Bölge birincileri, İstanbul'da yapılacak olan büyük finale katılmaya hak kazandı.

  • Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı
    18:48 Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngören Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı imzaladı. Görüşmede, siyasi, ticari-ekonomik, sağlık, eğitim, kültürel ve insani alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca, endüstriyel işbirliği, sınır aşan su kaynaklarının ortak kullanımı, ulaştırma ve transit taşımacılık alanlarında işbirliği ve ikili ticaret hacminin artırılması gibi konularda mutabık kalındı. İki cumhurbaşkanı arasında 30'a yakın anlaşma yapıldı.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.


Advertisement