Prof. Dr. Ünal: "Kondom Sayesinde Dünyada Aıds'li Sayısı Azaldı" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Ünal: "Kondom Sayesinde Dünyada Aıds'li Sayısı Azaldı"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof.Dr.Serhat Ünal, dünyada 46 milyon olan HIV'li hasta sayısının, kondom kullanımı sayesinde 34 milyona düştüğünü belirtti.

01.12.2011 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Serhat Ünal, dünyada 46 milyon olan HIV'li hasta sayısının, kondom kullanımı sayesinde 34 milyona düştüğünü belirtti.

Sağlık Bakanlığı, tüm dünyada AIDS konusundaki farkındalığı artırmak üzere kutlanan "1 Aralık Dünya AIDS Günü" kapsamında Ankara Rixos Otel'de basın bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Hacettepe Tıp Fakültesi Prof. Dr. Serhat Ünal, AKP Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili katıldı.

Toplantıda konuşan Ünal, HIV virüsünün cinsel temas, kan yoluyla ve anneden bebeğe olmak üzere 3 şekilde bulaştığını hatırlatarak, "Bulaşma yolları kadar, bulaşmama yollarını da bilmek önemli. AIDS'li insanlar damgalanmaktan, ayrımcılığa uğramaktan kurtarılmalıdır" dedi. Toplumsal dışlanma nedeniyle AIDS'lilerin tedavi olmak yerine, hastalıklarını gizlemeyi tercih ettiklerini söyleyen Ünal, tedavinin zor ama mümkün olduğunu, AIDS'in günümüzde "ölümcül hastalık" kategorisinden çıktığını vurguladı. Sünnetin de AIDS'in bulaşmasını önlemeye yardımcı olduğunu aktaran Ünal, şunları söyledi:

"AIDS'te başarılı tedaviler uygulanıyor. Hastaya eskiden günde 19 tablet yutturuluyordu, şu an 1-2 hap yeterli oluyor. Yalnız hastanın ilaçlarını ömür boyu düzenli olarak kullanması gerekiyor. İlaç kesildiğinde virüsler çoğalmaya başlıyor. Elimizde bu hastalıkla ilgili 30 çeşit ilaç var. Türkiye'de de yeterince ilaç var, ilaç konusunda sıkıntı yok."

-"HEDEF GÖNÜLLÜ DANIŞMANLIK VE TEST MERKEZLERİ'NİN SAYISINI 23'E ÇIKARTMAK"-

Torunoğlu, Türkiye'de şu an 11 olan Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri'nin sayısını 23'e çıkartmayı planladıklarını açıkladı. Bu merkezlerde başvuran kişilere kimlik bilgileri dahi alınmadan test yapıldığını ve danışmanlık hizmeti verildiğini anlatan Torunoğlu, Türkiye'de geçen yıl 6,5 milyon kişiye HIV taraması yapıldığını bildirdi. HIV'in çoğunlukla heteroseksüel cinsel ilişkiyle bulaştığının altını çizen Torunoğlu, kan-organ donörlerine ve kayıtlı seks işçilerine zorunlu olarak test yapıldığını hatırlattı. Hastalığın 20-50 yaş grubunda ve özellikle erkeklerde (yüzde 71) görüldüğünü kaydeden Torunoğlu, Türkiye'de bugüne kadar toplam 4 bin 826 vaka görüldüğünü söyledi.

AIDS'i bitirmek için akademi, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Profili, HIV'li insanların ayrımcılığa uğramadan, rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için mücadele beraber mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Ünal: 'Kondom Sayesinde Dünyada Aıds'li Sayısı Azaldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement