Profesör Özkan, Uğur ile Turan Artık Kardeşler - Son Dakika
Güncel

Profesör Özkan, Uğur ile Turan Artık Kardeşler

Türkiye'de yüz nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, ilk tam yüz nakli olan Uğur Acar'ın ikinci tam yüz nakli olan Turan Çolak'a yardımcı...

17.05.2012 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yüz nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ilk tam yüz nakli olan Uğur Acar'ın ikinci tam yüz nakli olan Turan Çolak'a yardımcı olacağını belirterek, Uğur ile Turan artık kardeşler. Bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile az önce görüştüm, ona destek olacak. Bu da bir avantajdedi. Sağlık Bakanlığı'nın kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ölümünde kusurları olmadığı yönündeki kararını değerlendiren Özkan, Bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, öyle bir karar verilmiş olması bizim açımızdan sevindirici diye konuştu.

Türkiye'de ilk tam yüz ve çift kol nakli, dünyada da kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, önceki gün, Uşak'ta 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'dan 6 saat süren operasyon ile aldığı yüzü 9,5 saat süren ameliyatla 35 yaşındaki Turan Çolak'a nakletti. İkinci tam yüz nakli ameliyatının hemen sonrasında dün sabah Ankara'ya giden Prof. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu toplantısına katıldıktan sonra akşam saat 20.30'da Antalya'ya döndü.

'GAYET GÜZEL GİDİYOR'

Prof. Dr .Ömer Özkan, Antalya'ya geldiğinde evine gitmeden önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek, 4 ay önce Türkiye'nin ilk tam yüz nakli ameliyatı olan 19 yaşındaki Uğur Acar ve iki gün önce tam yüz nakli olan Turan Çolak'ı ziyaret etti. Hastane çıkışında DHA'ya konuşan Prof. Dr. Özkan, her iki hastanın da durumlarının çok iyi olduğunu söyledi. Hastaları az önce gördüm. Gayet güzel gidiyor. Şu an bir sorunumuz yok diyen Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan Çolak'ın kaç gün daha yoğun bakımda kalacağına yönelik soru üzerine buna yoğun bakımdaki arkadaşlarının karar vereceğini söyledi.

'OĞLUNU GÖRMEK HAKKI'

Ankara'da bulunduğu sırada Turan Çolak'ın annesi Necibe Çolak'ın oğlunu ziyaret için İzmir'in Kiraz İlçesi'nden geldiği ve kısa süre de olsa oğlunu yoğun bakım servisinde görme fırsatı verildiği hatırlatılan Prof. Dr. Özkan, 'Haberim var, aslında hastayı bugün hiç kimseye göstermeyi planlamıyorduk. Yoğun bakım ortamı, yine de uzaktan da olsa görmesi annesinin hakkı diye düşündük. Çok kısa olmak üzere gördüler. Annesi içinde kendisi için de moral olmuşturö dedi.

UĞUR İLE TURAN KARDEŞ

Uğur Acar ve Turan Çolak'ın karşılaştırmasını yapan Prof. Dr. Özkan, 'Nakillerin ikisi de o dönem en uygun olanlara yapıldı. Yeni nakil yapılan hastamız biraz daha şanslı. Çünkü daha genç bir yüz bulundu ve ona nakledildi. Tabii ki Uğur'un da çok güzel gidiyor. Artık kasları yavaş yavaş çalışmaya başlayacak. Uğur ile Turan artık kardeşler. İnşallah bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile az önce görüştüm, ona destek olacak inşallah. Bu da bir avantajö diye konuştu.

ARTIK GÜLEBİLECEK

'Uğur'un mimikleri ve yüz hareketleri erken olduö diyen plastik cerrah Özkan, 'Biz farkındayız ama testlerini yapacağız. Fiziki olarak görüyoruz ama bilimsel olarak ispatı lazım. Altıncı aydan sonra çok daha farklı şeyler göreceğiz. Uğur artık kızabilecek, gülebilecek, insani yüz hareketlerini yansıtabilecek, mimiklerini kullanabilecek. Yüzü biraz daha kuvvetlenecek, gerginleşecek şeklinde konuştu. Özkan, Turan Çolak'ta da aynı şeylerin yaşanacağını söyledi.

KARAR SEVİNDİRİCİ

Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nda, çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ölümünde tıbbi bir eksiklik veya ihmal olmadığını açıkladığını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi

Biz zaten daha önceden bilgileri göndermiştik, dosyayı olduğu gibi göndermiştik. Değerlendirmişlerdi, bize soru sordular, tabii gayet doğal bir şekilde. Beklediğimiz bir şeydi. Karar aşamasını ve bildirilen sonucu net olarak okumadım ama bizim açımızdan olumluydu. Tabi hastayı kaybetmiş olmak çok kötü bir şey ama en azından bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, öyle bir karar verilmiş olması bizim açımızdan sevindirici. Üzücü olan hastayı kaybetmiş olmamızdı.

'TEVECCÜH ETMİŞLER'

Memleketi Haymana'daki kent meydanına adının verilmesini değerlendiren Ömer Özkan, 'Orası benim doğduğum büyüdüğüm yer. Arkadaşlarımız var. Belediye başkanımız da arkadaşımdır. Sağolsun böyle bir şeye teveccüh etmişler. Biz ailece mutlu olduk. Bizim için lokal anlamda çok mutluluk verici, yaşarken böyle bir şey olması. Biraz da kafayı dinleyelim diye gitmiştik ama şansımıza hastamız için böyle bir fırsat çıktı, erken döndük diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Profesör Özkan, Uğur ile Turan Artık Kardeşler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.

  • Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı
    19:29 Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde bir otopark nedeniyle çıkan kavgada 1'i bıçakla diğeri darpla olmak üzere 2 kişi yaralandı. Olaya karışan 2 şahıs ise gözaltına alındı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.


Advertisement