PUL BİBERDE HİLEYE SULU TEST - Son Dakika
Güncel

PUL BİBERDE HİLEYE SULU TEST

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, 1 kilogram üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde akıl almaz hileler yapıldığını söyledi.

12.02.2022 09:50  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, 1 kilogram üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde akıl almaz hileler yapıldığını söyledi. Manavoğlu, Talaş ve kiremit tozları kullanılabiliyor. Tüketiciler aldıkları pul biberi suya dökerek test yapabilir dedi.

Bazı üreticilerin, vatandaşların sıklıkla tükettiği ürünlerde uyguladığı hile ve tağşişler son bulmuyor. Süt ürünlerinden baharatlara birçok üründe maliyetten kaçmak için hileye başvuruluyor. Hile yapılan ürünlerden biri de pul biber. Biber fiyatlarının son günlerde yükselmesiyle 1 kilogramını üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde akıl almaz hileler yapılıyor.

Metabolizmayı hızlandırma özelliği taşıyan kırmızı pul biberin içerisine talaş ve kiremit tozu karıştırılırken, rengini alması için gıda boyası kullanılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2020 yılında yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde de bulunan kırmızı toz biber ile ilgili uzmanlar, tüketicileri hileli ürünlere karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

TAKLİT ÜRÜNLER LİSTESİNDEKİ TEK BAHARAT

Kış aylarında vücudun ısınması ve metabolizmanın hızlanması için kırmızı pul biberin önemli bir noktada yer aldığını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Kırmızı pul biber, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretiliyor. Bu baharatı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar var. 2020 yılında bakanlığın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde karşımıza çıkan tek baharat kırmızı pul biber. Ne yazık ki bu üründe taklit ve tağşiş sık sık karşımıza çıkıyor. Bu konuda tüketicilerin çok dikkatli olması gerekiyor dedi.

'BOYA VARSA PUL BİBER DEĞİLDİR'

1 kilo kırmızı pul biberin üretilmesi için 10 kilograma yakın biber kullanılması gerektiğini belirten Manavoğlu, Normal bir kırmızı pul biberi boyamazsınız. Boya kullanılıyorsa biber olmayan farklı bir madde vardır. Burada talaş ve kiremit tozları bulunabiliyor. Üretici pul biber görünümlü üründe gıda boyası kullanıyorsa, demek ki o pul biber değildir. Fiyat olarak baktığımızda bu ürünler kendilerini belli edecektir diye konuştu.

'SUYA DÖKEREK TEST EDİN'

Tüketicileri bu ürünlere karşı uyaran Manavoğlu, test için de şu uyarıda bulundu

Tüketiciler aldıkları pul biberi sirekt kuya döktüklerinde doyu kırmızı renk veriyorsa orada mutlaka gıda boyası kullanılmıştır. Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir. Pul biber C vitamini açısından da oldukça zengin bir baharattır. Kırmızı pul biberin tüketimi bağışıklığımızı güçlendirecektir.

PUL BİBERDE HİLEYE SULU TEST
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PUL BİBERDE HİLEYE SULU TEST - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement