Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek - Son Dakika
Dünya
BBC

Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasında imzalanan Soçi mutabakatına göre, terör örgütü SDG'nin 150 saat içinde 30 kilometre derinlikteki 'güvenli bölge'den çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığı ve Türkiye ile Rusya güçlerinin ortak devriye yapması konusunda anlaşıldığı açıklandı.

22.10.2019 21:10  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Soçi kentinde yaklaşık 6 buçuk saat süren görüşmesinden, Suriye- Türkiye sınırının Suriye tarafı için ortak mutabakat metni çıktı.

Putin'le Erdoğan, ABD ile Türkiye'nin 17 Ekim'de üzerinde uzlaştığı mutabakata göre Tel Abyad ile Rasulayn arasında, 120 kilometrelik alanda, 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin uygulanmasına devam kararı aldı.

Bu durum mutabakat metnine "Tel Abyad ve Rasulayn'ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir." ifadeleriyle yansıdı.

WASHINGTON-ANKARA ANLAŞMASI "MUHAFAZA EDİLECEK"

Bu bölgeden YPG'lilerin çekilmesi için verilen süre bugün Salı akşamı 22: 00'de doluyor. Gazetecilere bilgi veren bir ABD'li yetkili, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobani'nin ABD Başkan Yardımcıs Mike Pence'e bir mektup yazarak tüm YPG'lilerin bu bölgeden çekildiğini haber verdi.

Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek

ADANA MUTABAKATI UYGULANACAK

Mutabakat metnine yansıyan bir ifade de, 1998'de Suriye ile Türkiye arasında imzalanan Adana Anlaşması'nın uygulanacak olması ve bunun için Rusya'nın "kolaylaştırıcı rol oynaması":

"Her iki taraf Adana Anlaşması'nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması'nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır."

Adana Anlaşması, "Suriye yönetiminin PKK ve uzantılarının kendi topraklarını kullanarak Türkiye'ye tehdit oluşturmasını önlemeyi" amaçlıyor ancak 2011'den bu yana fiilen uygulanamıyor. Putin'in Ocak ayında bu protokolü gündeme getirmesinin amacının Türkiye ile Suriye arasında diyaloğun başlatılması olduğu belirtiliyor.

Aynı mutabakat, tarafların bu taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak ve gözlemek için bazı mekanizmalar kurmasını da sağlıyor. Suriye ve Türkiye'nin üst düzey güvenlik yetkilileri arasında doğrudan telefon hattı kurulması, diplomatik temsilciliklerde güvenlik işleri için özel temsilcilerin atanması bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor.

Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek

RUSYA VE SURİYE ORDULARI SINIRIN 30 KM DERİNLİĞİNE GİRECEK

Mutabakat, Türkiye'nin Barış Pınarı Operasyonu'nu yürüttüğü Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ederken, sınırın diğer bölümlerine Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyor.

Bunun gerekçesi olarak da "YPG'nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak" veriliyor.

Bu işlerim 23 Ekim yani Çarşamba günü öğlen saatlerinde başlaması ve 150 saat sürmesi konusunda da uzlaşıldı:

"23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00'den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km'nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır."

TÜRK-RUS ORTAK DEVRİYESİ BAŞLAYACAK

Mutabakatta aynı maddenin devamında, "aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır." ifadeleri yer aldı.

Bu ifadeye göre Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin sınırın 30 kilometre derinliğine kadar YPG'nin çekilmesini sağlamalarının ardından, 23 Ekim saat 12: 00'de başlayan 150 saatin bitişinde, Rasulayn-Tel Abyad arası ve Kamışlı dışında kalan sınır bölgelerinde, sınırın 10 kilometre derinliğine kadar Türkiye ve Rusya orduları, ortak devriye görevine başlayacak.

YPG, MENBİÇ VE TEL RIFAT'TAN ÇEKİLECEK

Soçi'de, YPG'nin Ağustos 2016'da ABD'nin de desteğiyle IŞİD'le savaşarak kontrolünü aldığı Menbic şehri ve Afrin'in güney doğusunda kalan, YPG'nin Suriye ordusu ve Rus askerleriyle birlikte varlığını sürdürdüğü Tel Rıfat'la ilgili de anlaşmaya varıldı.

Türkiye, YPG'nin Mebic'den çekilmesi için ABD ile uzun süren müzakereler yürütmüş ancak sonuç alamamıştı. 9 Ekim'de Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla birlikte ABD askerleri şehirden çekildi, Rusya ve Suriye birlikleri yerleşti. Ancak YPG varlığı devam ediyordu.

Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek

Türkiye'nin Ocak 2018'de başlayan Afrin operasyonunun Tel Rıfat'ı da kapsadığı, Türk yetkililer tarafından dile getirilmişti ancak buradaki Rus askeri varlığı, operasyonun buraya genişletilmesinin önüne geçmişti.

Soçi'de varılan mutabakatta, "Münbiç ve Tel Rıfat'tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır." ifadeleri yer aldı.

Mutabakatta aynı zamanda tüm bu maddelerin sahada uygulamasını takip etmek için "müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması oluşturulacağı" belirtildi.

30 Ekim'de Cenevre'de başlayacak olan Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına da son maddede değinilerek "bu faaliyetlerin destekleneceği" belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin ABD ile anlaşması üzerine bütün dünyanın merakla beklediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesi dün Soçi'de gerçekleşti. Saat 13.27'de başlayan görüşme yaklaşık 6 buçuk saat sürdü. Görüşmede, SDG'nin 150 saat içinde 30 kilometre derinlikteki 'güvenli bölge'den çıkarılması konusunda anlaşma sağlandığı ve Türkiye ile Rusya güçlerinin ortak devriye yapması konusunda anlaşıldığı açıklandı.

Dünya\'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı\'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Dünya'nın konuştuğu Soçi Mutabakatı'nın detayları: 32 kilometrelik güvenli bölgenin uygulanmasına devam edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti
    10:31 Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti

    Hakkari'de etkili olan karla karışık yağmur, 3 bin 478 rakımlı Sümbül Dağı'ndan çığın inmesine neden oldu. Devasa çığın Zap suyunun akışını kesmesi cep telefonuyla kaydedildi. Can ve mal kaybı yaşanmazken, yol açma çalışmaları başlatıldı.

  • Ülkeler kakao üretimini durdurdu! Çikolataya dev zam gelebilir
    10:11 Ülkeler kakao üretimini durdurdu! Çikolataya dev zam gelebilir

    Fildişi Sahilleri ve Gana'da bulunan büyük kakao fabrikaları, artan tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimlerini kısmaya ya da durdurmaya karar verdi. Bu durumun dünya çapındaki kakao üretimi ve tedarikini etkileyerek çikolatalarda fahiş fiyat artışlarına neden olacağı tahmin ediliyor.

  • Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti
    10:10 Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti

    Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Ukrayna Yardım Fonu'nun oluşturulmasını onaylayarak bu fona 5 milyar euro tahsis etti. Karar, AB Dışişleri Konseyi toplantısında alındı ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne askeri ekipman ve eğitim yoluyla destek sağlanmasını amaçlıyor. AB, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana Ukrayna'ya 138 milyar eurodan fazla destek verdi veya taahhüt etti.

  • Endonezya'da Sel Felaketi: Binlerce Kişi Evlerini Terk Etti
    10:00 Endonezya'da Sel Felaketi: Binlerce Kişi Evlerini Terk Etti

    Endonezya'nın Orta Cava eyaletinde hafta sonu meydana gelen sel felaketi nedeniyle binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Demak bölgesinde sel suları nedeniyle 22.000'den fazla kişi geçici barınaklara sığındı. Selin etkisiyle birçok köy su altında kaldı ve Demak ile Kudus bölgelerini birbirine bağlayan eyalet karayolu kapatıldı. Endonezya'da yağmur sezonunda sel ve toprak kayması gibi afetler sıkça yaşanıyor.

  • Ortaya çıkan Kate Middleton'ın son görüntüsü tartışmanın fitilini ateşledi! Kimse o olduğuna inanmıyor
    09:50 Ortaya çıkan Kate Middleton'ın son görüntüsü tartışmanın fitilini ateşledi! Kimse o olduğuna inanmıyor

    Ocak ayında geçirdiği ameliyattan sonra ortadan kaybolan ve öldüğü yönündeki spekülasyonlarla gündeme gelen Kate Middleton'ın 83 gün sonra ortaya çıkan görüntüsü kafa karıştırdı. Prens William ile alışveriş sonrası görüntülenen ve oldukça zayıf olan kişinin Kate olmadığı yerine dublör getirildiği söylentileri yayıldı.

BBC

Advertisement