Qnb Finansbank Anadolu Buluşmaları Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Qnb Finansbank Anadolu Buluşmaları Toplantısı

Qnb Finansbank Anadolu Buluşmaları Toplantısı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ekonomide ibrenin yukarı doğru döndüğü bir döneme girildiğini belirterek, “Gaziantep büyümeye devam ediyor.

11.05.2017 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ekonomide ibrenin yukarı doğru döndüğü bir döneme girildiğini belirterek, "Gaziantep büyümeye devam ediyor. Türkiye ekonomisine ve geleceğine inanıyoruz" dedi.

QNB Finansbank tarafından düzenlenen "QNB Finansbank Anadolu Buluşmaları" toplantısının ilki Gaziantep'te gerçekleştirildi. Gökhan Şen moderatörlüğünde GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan ve ekonomist Ali Ağaoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye'nin makroekonomik görünümü ve Gaziantep'teki yansımaları ele alındı. Komşu ve çevre ülkelerdeki olumsuz gelişmelerin Gaziantep ihracatına etkisinin sorulması üzerine GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in 6,3 milyar dolarlık ihracatı 174 ülkeye mal satarak gerçekleştirdiğine işaret ederek, Ortadoğu pazarlarında yaşanan gelişmeler üzerine yörüngelerini farklı yöne çevirdiklerini belirtti.

Konukoğlu, "Ortadoğu'da azalan ihracatımızı, gerek Afrika pazarlarıyla gerekse kuzey-güney Amerika pazarıyla kapatmaya çalışıyoruz. Ondan dolayı son iki yıldır 6,3 milyar dolar civarında ihracatı gerçekleştirebildik. Türkiye ihracatı düşmesine rağmen biz en azından yerimizi koruduk. Bu yıl ise ileriye doğru gidiyoruz. Küresel oyunların sonucunda etrafımızda çıkan bu yangının en kısa sürede sönmesini bekliyoruz. Bu durumdan yalnızca ihracat olarak etkilenmiyoruz, 450 bine yakın Suriyeli misafirimiz var. Bunların yeme-içme, giyim, eğitim, iş bulma gibi ihtiyaçları var. Dünyada bugün Suriye'deki problemlerin ne zaman biteceği konusunda kimsenin garantisi yok. Biz Gaziantep olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, tüm sanayicilerimize bir daha teşekkür ediyorum. Çünkü inanılmazı başarıyorlar. Biz kolayına gazi şehir olmadık. İşgal kuvvetlerine karşı atalarımızın verdiği milli mücadeleyi bugün bizler ekonomide veriyoruz. Ekonomik mücadeleyi verirken bırakın elimizi gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Sanayicilerimizin dünyanın her tarafında çalmadığı kapı kalmamıştır. Bu ülke ürettiği müddetçe ve sanayiye önem verdiği müddetçe bu ülkeye bir şey olmaz. ve hayalimiz olan 500 milyar dolar ve Gaziantep'in payı ola 30 milyar dolar ihracatı yerine getirebiliriz. Yeter ki reformlar hızlandırılsın, önümüz açılsın" dedi.

"Gaziantep büyümeye devam ediyor"

Moderatör Gökhan Şen'in "Türkiye'nin büyümeye, istihdamı ihtiyacı var. Sizin üyelerinizin işleri nasıl?" yönündeki sorusuna karşılık Konukoğlu ise son 2 ay içerisinde işlerinde bir hareket görüldüğünü, bunda gerek KKDF'den alının fonların dolayı piyasanın rahatlaması gerekse yaz döneminin getirdiği hareketliliğin de etkili olduğunu belirtti. "Bana göre, ibrenin yukarı doğru döndüğü bir döneme girmiş durumdayız" diyen Konukoğlu, bu yıl Gaziantep sanayisinde toplam elektrik tüketiminin yüzde 4.9, sigortala çalışan sayısının yüzde 6,7 ve bildirge veren işyeri sayısını yüzde 5,2 artış gösterdiğine dikkati çekti. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde son üç yılda 120 fabrikanın üretime geçtiğini, şu anda 90 fabrikanın inşaatının devam ettiğini vurgulayan Konukoğlu, "Gaziantep büyümeye devam ediyor. Gaziantep'in geleceğine, Türkiye ekonomisine ve geleceğine inanıyor ve parlak buluyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Şu anda 2018 için yorum yapamıyoruz, ama 2017 yılının ilk yarısı iyi geçecek, ikinci yarı ilk yarının altına düşmeyecek" diye konuştu.

"Faizlerin yüksek oluşu yatırımların önünde engeldir"-

Faiz oranlarının yüksek olmasının yatırımların önünde engel olduğunu bildiren GSO Başkanı Konukoğlu, işsizliği önleyebilmek için yatırım yapmak gerektiğini ifade etti. Faiz oranlarının düşmesi gerektiğini belirten Konukoğlu, bunun için yapılacak reformlar ve güven ortamının önemini dile getirirken, "Önümüzdeki dönemde faiz oranlarının aşağı geleceği konusunda güçlü sezilerim var" sözlerine yer verdi. Bugün Türkiye ekonomisinin yanında dünya ekonomisi ve siyasetindeki gelişmelerin döviz kuru üzerinde etkili olduğunu anlatan Konukoğlu, sanayicilerin ve ihracatçıların hangi para biriminden geliri varsa onunla borçlanması gerektiğini kaydetti. Konukoğlu, "Kur yukarı da çıksa aşağı da inse biz kendimizi hedge edersek hiçbir problem olmaz" dedi.

Gaziantep'in siyasetten beklentileri ve ekonomik isteklerine ilişkin görüşlerini açıklayan GSO Başkanı Konukoğlu, öncelikle "istikrarın" çok önemli olduğunu, referandum sonrasında da siyasi istikrarın kalıcı olarak sağlandığını düşündüklerini söyledi. Konukoğlu, "Bu süreç içinde de reformların doğru yapılması, ülkeyi AB kriterlerine taşımanın tek yoludur. AB'ne girmek gibi benim düşüncem yok, ama yeter ki biz kriterlerimizi AB kriterleri seviyesine getirelim. Onun için reformlar çok önemli" şeklinde konuştu. Gaziantep olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Konukoğlu, "Bizim şu anda acilen beklediğimiz ve Gaziantep olarak üstünde durduğumuz Hassa- Dörtyol Tüneli'nin ihalesinin bir an önce yapılmasıdır. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatla yatırım programına alındı, fakat ihalesi de bir an önce yapılırsa bizim ve bütün bölgenin ihracatının önü açılacak" dedi.

Konukoğlu, aynı zamanda bankacılardan ucuz faizli kredi beklediklerini sözlerine ekledi.

"Sektörün iki katı büyüdü"

Anadolu Buluşmaları toplantısının startını Gaziantep'e verdikleri için mutlu olduklarını ifade eden QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan da Gaziantep'in ülkenin ihracatı, sanayisi, üretimi ve ticaretinde öneminin yanı sıra kültürel olarak çok önemli bir mozaik olduğunu söyledi.

Ortadoğu ve Afrika'nın en büyük bankalarından QNB'nin geçen yıl Finansbank'ı satın aldığını, bunun çok önemli bir değişim olduğunu belirten Tan, "Önümüzdeki dönem QNB'nin rekabette öne çıkardığı tarafı kurumsal ticari bankacılık. Antep bu yüzden de çok önemli. Kurumsal ticari bankacılıkta çok ciddi büyüme hedeflerimiz var. Bunu, sanayicilerle yapmaya devam edeceğiz. Bankacılık sektöründe büyüme iyi geldi. İlk çeyrekte sektör 5'in üzerinde büyüdü. QNB Finansbank olarak biz de sektörün neredeyse iki katı bir büyüme, yüzde 10'lar seviyesinde büyüme gerçekleştirdik. Bu önümüzdeki dönemde de devam edecek" ifadelerini kullandı. Referandum sonrası politik anlamda belirsizliğin geride kalmasının 2017 yılı için biraz daha rahat ortam sağladığını belirten Tan, kredilerde büyümenin devam edeceğini kaydetti. Ekonomist Ali Ağaoğlu ise Türk bankacılığının özellikle bireysel bankacılıkta Avrupa ve Amerikan bankalarından çok ileride olduğunu, bankacılık sistemimizin çok daha sağlam olduğunu belirterek, "Bunun ekonomiyi destekleme konusunda çok büyük faydasını göreceğiz" şeklinde konuştu.

GSO Meclis salonunda yapılan ve bir bölümü Bloomberg HT kanalından canlı yayımlanan QNB Finansbank Anadolu Buluşmaları toplantısına, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu'nun yanı sıra çok sayıda sanayici katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Qnb Finansbank Anadolu Buluşmaları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement