Quad ülkelerinin dışişleri bakanları, Yeni Delhi'de bir araya geldi - Son Dakika
Güncel

Quad ülkelerinin dışişleri bakanları, Yeni Delhi'de bir araya geldi

Quad ülkelerinin dışişleri bakanları, Yeni Delhi\'de bir araya geldi

YENI Dörtlü Güvenlik Diyaloğu "Quad" ülkeleri ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'nın dışişleri bakanları, Güney ile Doğu Çin Denizi bölgelerindeki denizcilik sorunlarının çözülmesi taahhüdünde bulundu.

03.03.2023 12:11  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YENI Dörtlü Güvenlik Diyaloğu "Quad" ülkeleri ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'nın dışişleri bakanları, Güney ile Doğu Çin Denizi bölgelerindeki denizcilik sorunlarının çözülmesi taahhüdünde bulundu.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında bir araya gelen Quad ülkelerinin dışişleri bakanları, görüşmenin ardından ortak basın bildirisi yayımladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın katılımıyla gerçekleştirilen görüşmenin sonuç bildirisinde, Güney ve Doğu Çin Denizi bölgelerinde denizcilik sorunlarının çözülmesine vurgu yapıldı.

Bildiride, egemenlik ve toprak bütünlüğü ile anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ilkelerinin desteklendiği kaydedilerek, "Hint-Pasifik bölgesi ve ötesindeki statükoyu değiştirmeye yönelik tek taraflı her türlü girişime karşı çıkıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Güney ile Doğu Çin Denizi bölgelerindeki sorunlara işaret edilen bildiride, "Tartışmalı bölgelerin askerileştirilmesi, sahil güvenlik gemileri ve deniz milislerinin tehlike oluşturacak şekilde kullanımı ile diğer ülkelerin açık denizlerdeki faaliyetlerini kısıtlama çabaları konusunda ciddi endişelerimizi dile getiriyoruz." ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası hukuku hiçe sayan tavırlara karşı işbirliği mesajı verilen bildiride, "Nükleer silahların kullanımı veya kullanılacağı yönünde tehditkar açıklamalar kabul edilemez." vurgusu yapıldı.

Bildiride, Ukrayna sorununda uluslararası hukuk çerçevesinde ve sürdürülebilir barış için adil bir çözüme ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

"Quad'ın Çin ile karşı karşıya gelmek gibi bir gündemi yok"

Dört ülkenin dışişleri bakanları, yaptıkları ortak basın açıklamasında, Quad'ın Çin ile karşı karşıya gelmek veya Çin'i ötekileştirmek gibi bir gündemlerinin olmadığını aksine demokrasi, dijital güvenlik, küresel sağlık ve afet yardımı gibi konulara yoğunlaşmak istediklerini vurguladı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi, Çin ile Quad arasında uluslararası hukuk ve normlar çerçevesinde davrandığı sürece bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Biz, bölgedeki ülkelere 'Bir tarafı tercih etmelisiniz' teklifinde bulunmuyoruz. Amacımız sadece yeni bir seçenek ve pozitif bir alternatif üretmektir." ifadelerini kullandı.

Avustralyalı Bakan Wong da "Ben, neye karşı olduğumuzdan çok, ne için var olduğumuzu düşünmeyi tercih ederim." diyerek, Quad'ın amacının Çin'e karşı bir oluşum olmadığını dile getirdi.

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen, ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007'de başlatılan diyalog forumu, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüştürülmüştü.

Çin'e karşı gayriresmi stratejik forum diye bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak nitelendirilen ittifak, gerçekleştirdiği düzenli toplantılarla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Quad ülkelerinin dışişleri bakanları, Yeni Delhi'de bir araya geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement