"Radyasyonlu Atıklar Toprağa Gömüldü" - Son Dakika
Güncel

"Radyasyonlu Atıklar Toprağa Gömüldü"

"Radyasyonlu Atıklar Toprağa Gömüldü"

İzmir Valisi Kıraç, Gaziemir ilçesinde fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddialarıyla ilgili konuştu.

17.12.2012 13:49  Güncelleme: 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Gaziemir ilçesinde faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömdüğü iddialarıyla ilgili "Şimdi orada mobil radyasyon ölçüm yapan alet var, sonuçlar internete de veriliyor. Verinin ne olduğuna bakabilirsiniz, İzmir ortalamasının da altında" dedi.

Kıraç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde düzenlenen törende, TÜBİTAK'ın düzenlediği 20'nci Ulusal Bilim Olimpiyatı ve çeşitli uluslararası olimpiyatlarda madalya kazanan İzmir Fen Lisesi öğrencilerine ödüllerini verdi.

Vali Kıraç, buradaki konuşmasında, okul binasının depreme dayanıksız olduğunun tespit edilmesi nedeniyle yıkım kararı alındığını, öğrencilerin Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ettiğini hatırlatarak, okulun ihalesinin gerçekleştirildiği söyledi.

Öğrenci, veli ve eğitim camiasının her ferdini çok önemsedikleri vurgulayan Kıraç, o nedenle deprem güvenliği olmayan binalarda eğitime izin vermediklerini belirtti.

Kıraç, İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığına da değinerek, EXPO'nun ticari bir fuar olmadığını, insanların buluştuğu dünyanın en büyük organizasyonu olduğunu ifade etti. İzmir'in EXPO'yu en iyi şekilde içselleştireceğini göstermesinin gerektiğini, bunu hep birlikte yapacaklarını kaydeden Kıraç, "İzmir coğrafyası, tarihi değerleri ve kaliteli insanıyla EXPO'yu en iyi yapacak adaylar arasındadır" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı da İzmir'in eğitim altyapısının iyi durumda olduğunu vurgulayarak, bu alanda marka kent olmak için çalıştıklarını, gerekli isteğin gösterilmesi halinde bu hedefe ulaşılmasının mümkün olduğunu söyledi.

-Radyasyon ölçümleri-

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kıraç, faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten bir fabrikanın radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarıyla ilgili soru üzerine, şöyle konuştu:

"Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devrede. Şimdi orada mobil radyasyon ölçüm yapan alet var, sonuçlar internete de veriliyor. Verinin ne olduğuna bakabilirsiniz. İzmir ortalamasının da altında. Toprak altındaki atıklarla ilgili ekipler çalışmalarını yürütüyor. Atom Enerjisi Kurumu, ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir rapor verdi. O rapor çerçevesinde gereğini yapıyoruz. 1940'tan beri faaliyet gösteren bir binaya ilk defa 2007 yılında ceza kesilmiş. 2010 yılından beri de faaliyeti yok."

Kıraç, bir gazetecinin EXPO çalışmalarıyla ilgili son durumu sorması üzerine de Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Loscertales ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı ziyaret ettiklerini hatırlattı.

Kıraç, "Çok güzel izlenimlerle ayrıldı. Başarılı bir gezi oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bütün olarak projenin arkasında olduğunu net şekilde gördü ve bunu da ifade etti. Şu ana kadar yaptığımız teknik çalışmalar en üst seviyede takdir gördü" diye konuştu.

Kıraç, "Karşıyaka Belediyesi encümeninin afet riski nedeniyle Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bazı konutları boşaltma kararı aldığının" belirtilmesi üzerine de "Afetle şaka olmaz. Bilimsel kararlara herkesin uyması lazım. Kararı takip edeceğiz. Ciddi bir bilimsel rapor varsa, afet riski olan konutlar varsa, gerekli kurumları devreye sokarım" dedi.

Muhabir: Halil Şahin/ Tolga Albay

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Radyasyonlu Atıklar Toprağa Gömüldü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement