Radyo ve gramofonun serüveni bu müzede yaşatılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Radyo ve gramofonun serüveni bu müzede yaşatılıyor

Malatya'daki "Radyo ve Gramofon Müzesi", bünyesindeki nostaljik materyallerle ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.

16.09.2020 11:05  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'daki "Radyo ve Gramofon Müzesi", bünyesindeki nostaljik materyallerle ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Malatya'da 2018'de kent mimarisine uygun inşa edilen 2 katlı kerpiç evde kurulan müze, radyo ve gramofonun zaman içinde geçirdiği değişimi gözler önüne seriyor.

Müze, gelişen teknoloji ve küreselleşen dünya ekseninde çocuk ve gençlere sanat, kültür alanında nostaljik ve eğitici bilgiler sunuyor.

1890'dan günümüze birçok radyo ve gramofonun bulunduğu müzede, TRT Radyosu'nun serüveni, İstanbul Telsiz Evi, Fahri Kayahan, Siyasal Tarih, İlk Radyo Yayını gibi birçok alan da bulunuyor.

Radyo ve gramofon adına birçok ürünün de bulunduğu müzede, ziyaretçileri taş plakla çalınan şarkılar karşılıyor.

Müze sorumlusu Ebubekir Yalnız, AA muhabirine, müze içerisindeki materyallerin kronolojik sıraya göre dizildiğini söyledi.

Müzeye ilginin fazla olduğunu aktaran Yalnız, şöyle devam etti:

"Müzemizde kronolojik olarak sıraya dizilmiş 703 parça eser bulunuyor. İlk yıllardan başlayarak tarihi gelişimsel sıralaması yapılmış. Oda oda 2 katlı kerpiç evden oluşan bir müze. İlk odamızda 1920'li yıllar var, ikinci odada ise 1930'lu yıllar. Nazi döneminde kullanılmış eserler var. Üçüncü odada ise İstanbul Telsiz Evi, Türkiye'deki radyo yayın tarihinin başlangıç odamız var. Ayrıca siyasal iletişim, radyo köşesi var. Üst katta ise günümüze doğru gelen 1940 ve 2020 yılına kadar ürünler var."

"Yüzde 95'i çalışır durumdadır"

Müze içerisinde çok sayıda nostaljik materyal bulunduğunu belirten Yalnız, ziyaretçilerin en çok gramofonlarla ilgilendiğini ifade etti.

Radyo ve gramofonun dışında birçok alanda da ziyaretçilere hizmet verdiklerini dile getiren Yalnız, "Müzemizde ilk müzik çalar olan laternadan yaklaşık 1950 yılına kadar üretilmiş gramofonlar mevcut. Bunların içerisinde tarihe yenik düşmüş malzemesi bulunmayan ürünler de var ama gramofon müzesinde bulunan cihazların yüzde 95'i çalışır durumdadır." diye konuştu.

Siyasal ve savaş alanında kullanılmış birçok radyonun da müzede ziyaretçileri karşıladığını söyleyen Yalnız, müzeye kendisinin de zamanla daha çok ilgi duyduğunu kaydetti.

"El yapımı gramofon var"

Müzede 703 parça eser bulunduğunu hatırlatan Yalnız, şöyle devam etti:

"İlk el yapımı radyodan günümüze kadar olan çeşitli alanlarda kullanılan birçok radyo ve gramofon var. Araba teybi, uçak radyosu, savaş dönemi ajanları ve çiftçilerin kullandığı değişik segmentte bir sürü radyomuz bulunmaktadır. Yılda 50-60 bin misafir ağırlıyoruz. Ziyaretçilerimiz Türkiye'de böyle bir müzenin olduğunu duymadıklarını söylüyor. Ziyaretçiler müzeden çok memnun kalıyor. Müzeye gelenler atalarından, dedelerinden bugüne kadar gördükleri ve duydukları ürünleri bire bir burada kendileri görerek ve dokunarak tanıma fırsatı buluyor."

"Herkesin gelip görmesi gereken bir müze"

Müzeyi ziyarete gelen Murat Yılmaz, müzeyi gezme fırsatı bulduğundan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Müzenin çok kapsamlı olduğunu aktaran Yılmaz, "Herkesin gelip görmesi gereken bir müze. Çok şaşırtıcı nostaljik bir ambiyansı var. Bu doğallığı görmenizi tavsiye ederim. Yeşilçam filmlerine gittim, çocukluğumuza gittim. O zaman izlediğim filmleri gördüm." dedi.

Müzeyi ziyaret eden Orhan Uludağ da müzenin kendisine geçmişi hatırlattığını ifade etti.

Müzeyi ziyaret edince dedesinin anlattığı anıların canlandığını belirten Uludağ, "Dizilerden izlediğimiz ve dinlediğimiz öyküleri çok iyi anladık. Eski çok fazla gramofon var. Teknolojinin ne kadar geliştiğini gördük. Tarihi detayların çok iyi korunduğunu gördüm. Hepsi fabrikadan yeni çıkmış gibi." ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerden Ebru Karaaslan da Malatya'da böyle bir müzenin bulunmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Müzenin herkes tarafından görülmesi gerektiğini dile getiren Karaaslan, şunları kaydetti:

"Çok kıymetli ürünler, her birinin anısı var. Bunları gören insanlar belki de ölmüştür. Bunlara dokunan insanlar, bir şeyler dinleyen insanlar belki hayatta yok. Çok kıymetli. Eski plaklar çok değerli şeyler. Eskiden günümüzde bulunan imkanlar yoktu. Böyle şarkıları dinlemek ve böyle eserlerin hala bulunması çok değerli."

Radyo ve gramofonun serüveni bu müzede yaşatılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Radyo ve gramofonun serüveni bu müzede yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı
    16:33 Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndan Hüseyin Güntaş Kütüphanesine 5 Bin Kitap Bağışı

    Tunceli İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen kitap bağışı kampanyasında toplanan 5 bin kitap, Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Jandarma personeli tarafından toplanan kitaplar, gençler ve kitapseverlere hizmet veren kütüphaneye katkı sağlamak amacıyla bağışlandı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi
    15:50 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü ile Ramazan etkinlikleri düzenledi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu ve Grup Yürüyüşü Diyarbakırlılarla buluşturdu. Etkinliklerde Tazeoğlu şiirlerini seslendirirken, Grup Yürüyüş ise sevilen ezgilerini sundu. Program, plaket takdimleriyle sona erdi.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler
    15:30 Niğde'de öğrencilerden duygusal sergi: Gazze'deki çocukları resmettiler

    Niğde'de İsrail'in Gazze'deki katliamlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen resim sergisinde, Gazzeli çocuklara yönelik yapılan zulmün anlatıldığı 46 resim yer aldı. Sergi, Filistin meselesinin kamuoyunda zinde tutulması gerektiğine dikkat çekmek ve zulme dur demek amacıyla hayata geçirildi.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Advertisement