Ramazan Bayramı'na Doğru - Son Dakika
Yerel

Ramazan Bayramı'na Doğru

Ramazan Bayramı\'na Doğru

Diyetisyen Melek Sezer, Ramazan Bayramı'nda şeker tüketimi ve bayram sonrasında sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

06.08.2013 13:03  Güncelleme: 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyetisyen Melek Sezer, Ramazan Bayramı'nda şeker tüketimi ve bayram sonrasında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ay boyunca açlığa alışan vücudun, ramazan sonrasında bilinçsiz beslenme nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşayabileceğini söyledi.

Bayram sabahı güne hafif kahvaltı ile başlanmasını tavsiye den Sezer, "Kahvaltılarda kızartma ve börekler yerine yumurta, domates, biber, salatalık, zeytin ve ceviz tüketmek yararlı olacaktır" dedi.

Bayramda şekerli, yağlı ve hamurlu besin, şerbetli tatlı, çikolata ve pastanın yerine sütlü tatlılar ve meyve tüketilmesini öneren Sezer, şunları kaydetti:

"Hamur ve şeker ikilisi hem kilo alımına sebep olur hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler. Bu besinler özellikle diyabet hastalarında ciddi sağlık problemine neden olabilir. Bu olumsuzluklara zemin hazırlamamak için yapılacak ikramlar konusunda dikkatli olunmalıdır. Asitli ve şekerli içecekler yerine su, maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çayları tercih edilmelidir. Günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmesi de ihmal edilmemelidir."

Bayramlarda meyve-sebze tüketiminin azaldığını ve yetersiz alınan posanın bağırsakların düzensiz çalışmasına neden olabileceğini hatırlatan Sezer, posalı gıdanın bağırsakları rahatlattığını, kan şekerini daha yavaş yükselttiğini ve tokluk hissi oluşturarak aşırı yeme isteğini azalttığını bu sebeple meyve ve ana öğünlerde sebze tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Orucun etkisiyle metabolizmanın yavaşladığını ve ramazandan sonra eski alışkanlıklara dönülerek normal yemek yenilmesinin kilo almaya yol açabileceğini ifade eden Sezer, "Ramazan öncesiyle aynı şekilde besleniyor olsak bile metabolizmanın artık yavaşladığı için aynı besinlerle alınan enerji vücuda fazla gelecektir. Bu amaçla ilk hedef metabolizmayı yeniden düzenlemek veya en azından eski haline getirmektir. Metabolizmayı hızlandırmanın en önemli yolundan biri öğün sıklığını artırmaktır. Gün içinde 5-6 öğün şeklinde beslenmek, hem kan şekerinin düzenli olmasını sağlar hem de ana öğünlerde fazla miktarda besin tüketimini önler" diye konuştu.

Sezer, fazla tüketilen yağlı ve tatlı besinlerin kalp krizini tetiklediğini, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekledi. - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ramazan Bayramı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement