Ramazan'da Hazımsızlığa Bitkisel Önlem - Son Dakika
Yaşam

Ramazan'da Hazımsızlığa Bitkisel Önlem

Ramazan\'da Hazımsızlığa Bitkisel Önlem

Prof.Dr.Murat Kartal, midede hazımsızlığa yol açmamak için iftarda hızlı ve bol yemekten kaçınılması ve hazımsızlığı giderici bitkilerden faydalanılması gerektiğini söyledi.Prof.Dr.Kartal yaptığı açıklamada, Ramazan'da uzun süreli açlığa bağlı...

24.07.2013 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Murat Kartal, midede hazımsızlığa yol açmamak için iftarda hızlı ve bol yemekten kaçınılması ve hazımsızlığı giderici bitkilerden faydalanılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kartal yaptığı açıklamada, Ramazan'da uzun süreli açlığa bağlı olarak mide salgısının azalmasıyla sindirim sistemi hareketlerinin yavaşlayacağını ve sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabileceğini kaydetti. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarının oruç tutmadan önce kontrol altına alınması gerektiğini belirten Kartal, "Aksi taktirde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Ramazan'da uzun süreli açlık, mide asidi fazlalığı yaşayan kişilerde mide ve bağırsak ülserlerini ya da mevcut gastritleri tetikliyor. Bu sebeple Ramazan boyunca olası gastrit ve ülser ataklarından korunmak için özellikle sahurda mideyi koruyucu takviyeler alınması gerekiyor. Ramazan'da alacağımız bazı önlemler sindirim problemi yaşanmasını önleyebilir. Mide ve sindirim sağlığına yönelik bitki takviyeleri kişinin rahat bir Ramazan geçirmesini sağlayabilir" dedi.

Özellikle mide yaralarını iyileştirici özeliği ile bilinen sarı kantaron ve ülser oluşumunu önlemeye yardımcı yalancı iğde yağının midenin boşalma süresini geciktirdiğini belirten Kartal, "Sarı kantaron ve yalancı iğde yağı katkılı bitkisel ürünlerin Ramazan ayında kullanılması midenin mukoza dokusunun yenilenmesini sağlayarak gastrit problemini gidermeye yardımcı oluyor. Bu bitkiler sahurda aç karnına alındığında koruyucu bir tabaka oluşturarak mideyi koruyor" diye konuştu.

Alınacak bazı bitkisel önlemlerle sindirim problemlerine çare bulunabileceğinin altını çizen Prof. Kartal, özellikle sindirimi kolaylaştırıcı bir enzim olan bromelainin, içeriğindeki liflerden dolayı tokluk hissi sağladığını ve karnıyarık otu diye bilinen psyllium içerikli gıda takviyelerinin hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olduğunu belirtti. Bazı bitkileri çay olarak demleyip içmenin de mideyi rahatlatacağını ifade eden Kartal, şunları kaydetti:

"Ramazan'da kan şekerini dengeleyip tatlı ihtiyacını karışlayan tarçın çayı, sahurda tüketildiğinde zindelik sağlayan çörek otu çayı, akşam tüketildiğinde sindirimi kolaylaştıran papatya, melisa ve rezene çayının yanı sıra fiziksel ve zihinsel performansı arttıran ginseng çayını da Ramazan boyunca gönül rahatlığıyla içebilirsiniz." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Ramazan'da Hazımsızlığa Bitkisel Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement