Ramazan Sofralarının "Paşa Yemeği": Abdigör Köftesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Ramazan Sofralarının "Paşa Yemeği": Abdigör Köftesi

Osmanlı Devleti'nin Doğubayazıt Sancakbeyi İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen "Abdigör köftesi" ramazan süresince sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

23.06.2016 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ORHAN GÜNGÖR - Osmanlı Devleti'nin Doğubayazıt Sancakbeyi İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen "Abdigör köftesi" ramazan süresince sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

Midesindeki rahatsızlık nedeniyle çok sevdiği halde et yemekleri yiyemeyen Çolak Abdi Paşa için 400 yıl önce pişirilen Abdigör köftesi, Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak biliniyor.

Genç sığırın sağ arka but kısmından yapılan köfte için hazırlanan yağsız et, taşın üzerinde tahta tokmakla iki saat dövülerek hamur kıvamına getiriliyor. İçine soğan ve tuz eklenerek hazırlanan köfteler, avuç arasında portakal büyüklüğünde hazırlanarak haşlanıyor. Köfte, daha sonra içine nişastası az olan pirinç katılarak pişirildikten sonra servis ediliyor.

Doğubayazıt ilçesinde aşçılık yapan Ahmet Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abdigör köftesinin yörede en meşhur ve tarihi geçmişi olan en güzel yemek olduğunu söyledi.

Abdigör köftesinin Doğubayazıt'a ait bir yemek olduğunu belirten Dursun, "Bu yemek saray yemeğidir. Abdi Paşa'nın rahatsız olmasından dolayı diyet için yapılan bir yemekti ve zamanla sofraların da en vazgeçilmez yemeği oldu." dedi.

Dursun, yemeğin hazırlanışı hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu köftenin yapıldığı etin kesinlikle yaylada yetişmiş hayvan olması, besi olmaması lazım. Hayvanı kestikten hemen sonra sağ arka but tarafından alınan yağsız et bir tahta ile taşın üzerinde 2 saat boyunca su damlatılarak iyice dövüyoruz. İçine soğan doğrayıp karıştırıyoruz. Eti portakal büyüklüğünde köfte haline getirdikten sora tencerede atıp pişiriyoruz."

"Diyet yemeğidir"

Abdigör köftesinin diyet yemeği olduğunu belirten Dursun, "Bu yemeği diyet yapan insan da şeker hastası olan insan da yiyebilir. Bu yemek özellikle az tuzludur, çok fazla tuz kullanmıyoruz. Bunda kullanılan pirinç de özelliği olan, nişastası az ve hatta sıfır olan bir pirinçtir." diye konuştu.

Dursun, Doğubayazıt'ın olmazsa olmazı olan köftenin ramazan sofralarını da süslediğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Misafirlerimize sürekli bu köftemizi ikram ediyoruz. Bu yöreye ait yemek olduğu için dışarıdan gelen misafirlerimiz merak ediyorlar. Doğubayazıt ve bu yöre misafirperver bir bölgedir. Gelen bütün misafirlerimize mutlaka Abdigör köftesini ikram ederiz. Lezzetli ve herkesin yiyebileceği bir yemektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ramazan Sofralarının 'Paşa Yemeği': Abdigör Köftesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement