Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Yufka Ekmeği - Son Dakika
Kültür Sanat

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Yufka Ekmeği

Hassa ilçesinde, ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında olan yufka ekmeği ev hanımları tarafından imece usulü yapılıyor.

28.05.2017 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hassa ilçesinde, ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında olan yufka ekmeği ev hanımları tarafından imece usulü yapılıyor.

İlçede bahçesi olan bir evde toplanan ev hanımları tarafından hazırlanan yufka ekmeği, ilçede özellikle ramazan ayında sofraları süslüyor.

Bir gün öncesinden hazırlanan hamurlar, ertesi gün yufka ekmeği yapımına hazırlanıyor. İmece usulü toplanan ev hanımları, dinlenmiş hamuru avuç içi büyüklüğünde yumak haline getiriyor. Oklava yardımıyla açılan hamurlar, saç üzerinde pişiriliyor.

Üst üste istiflenen ve uzun süre bu şekilde bekleyebilen dayanıklı yufka ekmek, yemekten kısa süre önce su ile yumuşatılarak sofralara getiriliyor.

Küreci Mahallesi'nde yaşayan Zübeyde Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yufka ekmeğinin ramazanda kendilerine kolaylık sağladığını söyledi.

Yufka ekmeği yapımının çok zor ve zahmetli olduğunu belirten Gökçe, "Komşu ve akrabalarımızla bir araya gelerek yufka ekmeklerimizi yapıyoruz. Uzun süre dayandığı ve sağlıklı olduğu için özellikle ramazan aylarında daha çok tercih diyoruz. Mahallemizdeki hemen herkesin yufka ekmek ihtiyacını imece usulü yapıyoruz." dedi.

Yufka ekmeğin özellikle ramazanda sofralara ayrı bir tat kattığını belirten Gökçe, şunları söyledi:

"Hasat sonrası değirmende öğüttüğümüz buğdayı önce una dönüştürüyoruz. Unu su ve tuzla bir gün öncesinden hamur haline getiriyoruz. Küçük yumaklara ayırdığımız hamurları oklavayla açarak saç üzerinde pişiriyoruz. Yufka ekmeklerimizi iftar ve sahurdan yaklaşık 10 dakika önce suyla ıslatıp hazır hale getiriyoruz. Buda bize ramazanda büyük kolaylık sağlıyor."

Meliha Karakaya da yapımı zahmetli olan yufka ekmeğini imece usulü yaparak daha az yorulduklarını belirtti.

Yufka ekmeğinin ramazan ayında özellikle tercih edildiğini vurgulayan Karakaya, daha sağlıklı ve ekonomik olduğu içinde tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi Yufka Ekmeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement