Raziye Kubat'tan Kimlerdensiniz? - Son Dakika
Güncel

Raziye Kubat'tan Kimlerdensiniz?

Defter-kitap mantığıyla oluşan çalışmadaki orijinal resim sayfaları, sergide seyircisiyle buluşacaktır.

07.12.2011 09:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Raziye Kubat, 90'lı yıllardan bu yana nev-i şahsına münhasır tavrından, duruşundan ödün vermeden çalışmalarını sürdürmektedir. Galerimizde yer alan ve sanatçının 1995 ve 2009 dönemine ait özel çalışmalarından oluşan seçkimiz, bir anlamda Raziye Kubat'ın yaşam ve çalışma serüvenine tanıklık yapmaktadır. Bu zamana kadar, yurt içi/dışı birçok kişisel, grup ve konsept sergilerinde yer alan sanatçının bu çalışmalarına, mekânımızın imkanları içinde bir mini seçki olarak da bakabilirsiniz.

Kubat, "Görsel Kitaplar" çalışmalarını ilk kez 1996 "The Other" - HABITAT II etkinliğinde sunmuştu. Daha sonra, "Imagining the Book" iki kez (2002, 2005) İskenderiye Kütüphanesi'nin düzenlediği bienale davet edildi ve Frankfurt Kitap Fuarı'nda yer aldı. "Yurttan Sesler", Elhamra Sanat Galerisi, Galeri Apel ve birçok ülkede sergilendi. Kitaplar, baskılarını gerçekleştirmeden içindeki oyulmuş plakaların farklı tekniklerle saklanması hareketiyle başlamıştı. Uzunca bir zaman dilimine yayılan yaratım süreci neticesinde bu arayış, sanatçının "dünya açık bir kitapmış!" cümlesiyle tamamlanmıştır.

"Bana masal anlatma!" Sanatçının 20.sanat yılını kutladığı kişisel sergisi 2009'da Galeri Apel'de açılmıştı."Gerçekliğinden şüphe duyduğumuz veya beklediğimiz veya sorduğumuz sorunun cevabını vermeyen, dolaylı, imalı anlatımlar karşısında sıkılınca birden ağzımızdan dökülür bu cümle; 'Bana masal anlatma!'... Bu çalışmalar da bir noktada kendi kendime söylediğim bir 'bana masal anlatma!'; yani muhatabım yok..." cümleleriyle giriş yaptığı sergide, masalsı anlatımı hem bir anlamda sorgulayıp, hem de bu dili kullanarak ironik anlatıma atıfta bulundu.

"Kendine ait bir oda" 2005 yılına ait çalışmalar olup Galeri Apel'de; "Hakkımda ne biliyorsun?" ise Avrupa Kültür Başkenti 2010 "Taşınabilir Sanat" Projesi kapsamında birçok kültür merkezinde gösterime sunuldu.

"A4 Sayfalar" 2007'de İspanya Mojacar'da, Fundacion Valparaiso – Artist Residency'deki süreçte ürettiklerinden oluşmaktadır.

"Babam tavşan olmuş ben kedi!" 2004 yılında İskenderiye Kütüphanesi'nin düzenlediği "First International Biannual for Hand Printed Artists Book" sergisine, sanatçı ahşap baskı 15 sayfalık bu kitabıyla katılmıştı. Ayrıca "Babam tavşan olmuş ben kedi!" isimli görsel kitabı vardır ve Frankfurt Kitap Fuarı'na bu ve diğer görsel kitaplarıyla katılmıştır.

"Kimlerdensiniz?" Raziye Kubat'ın 2008'de Leman Dergisi'nin Cadde Yayınlarından ve Canan Pak'ın sponsorluğuyla basılan bu kitabında, yazılar Ömer Uysal'a aittir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Raziye Kubat'tan Kimlerdensiniz? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement