Referandum Sonrası Barzani'den Yeni Hamle! Başkanlık ve Parlamento Seçimlerine Gidiyor - Son Dakika
Güncel

Referandum Sonrası Barzani'den Yeni Hamle! Başkanlık ve Parlamento Seçimlerine Gidiyor

Reuters'ın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 1 Kasım'da başkanlık ve parlamento seçimlerine gidiyor.

03.10.2017 11:40  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reuters, 25 Eylül'de düzenlenen tartışmalı referandum sonrası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkanlık ve parlamento seçimlerine gideceğini duyurdu. Seçimler, 1 Kasım'da yapılacak.

ADAYLIK İÇİN BUGÜN SON GÜN

Komisyonun adaylık başvurusu için belirlediği süre bugün doluyor. Ancak şimdiye kadar bir kişi adaylık başvurusunda bulundu. Başvuran adayın ise formu tam olarak doldurmadığı, dolayısıyla başvurusunun komisyon tarafından reddedilebileceği belirtiliyor.

Rûdaw'a konuşan Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Şoreş Hasan, "3 Eylül'de, başkanlık seçimleriyle ilgili adaylık duyurusu yaptık. Başvuru için 3 Ekim son gün" dedi.

Geride kalan 29 gün içinde sadece 1 kişinin başvurduğunu belirten Hasan, o adayın da başvuru formunu eksik doldurduğunu kaydetti.

ADAYLIK KOŞULLARI

2015 yılı 1 Sayılı Yasa'nın 5. Maddesi gereğince Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'na aday olmak isteyen kişilerin 3 şartı taşıması gerekiyor.

İlk koşul yaşla ilgili. Adayın 40 yaşın altında olmaması gerekiyor. İkinci koşul, Irak-Kürdistan vatandaşı olması. Üçüncü koşul da aday olacak olan kişinin siyasi ve medeni yükümlülükleri taşıması.

Komisyon Sözcüsü, başvuru için her adayın 50 milyon dinar (40 bin dolar) ödemesi gerektiğini belirtti.

TARTIŞMALI REFERANDUMDA YÜZDE 92 "EVET" ÇIKIMIŞTI

IKBY'nin 25 Eylül Pazar günü yaptığı bağımsızlık referandumu sonuçları Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim Komisyonu tarafından açıklanmıştı. Referandumda 4 milyon 581 bin 255 seçmenden 3 milyon 305 bin 925'i oy kullandı. 21 bin 180 oyun geçersiz olduğu seçimde sandıktan yüzde 92,73 evet, yüzde 7,27 hayır oyu çıktı.

REFERANDUM SONRASI BARZANİ'DEN İLK SÖYLEYİŞİ: ARTIK ÖLEBİLİRİM

IKBY Başkanı Barzani, 25 Eylül'de düzenlenen referandumdan sonraki ilk söyleşisini Fransız yazar Henry-Levy ile yaptı. Barzani referandumun hemen ertesi sabah yapılan söyleşide "Artık ölebilirim" dedi, sandıklar kapandıktan sonra ilk iş olarak babasının mezarını ziyaret ettiğini anlattı.



Referandum Sonrası Barzani\'den Yeni Hamle! Başkanlık ve Parlamento Seçimlerine Gidiyor

Son Dakika Güncel Referandum Sonrası Barzani'den Yeni Hamle! Başkanlık ve Parlamento Seçimlerine Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement