Rektör Aydın'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı Öğrencilere Ev Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Rektör Aydın'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı Öğrencilere Ev Ziyareti

Rektör Aydın'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı öğrencilere ev ziyareti Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın; "Bir olun, beraber olun ülkelerinizi işgalden kurtarın" "Yabancı öğrencilerimize ücretsiz eğitim verip ülkelerine gönderiyoruz"KASTAMONU - Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.

26.01.2018 02:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rektör Aydın'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı öğrencilere ev ziyareti

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın;

"Bir olun, beraber olun ülkelerinizi işgalden kurtarın"

"Yabancı öğrencilerimize ücretsiz eğitim verip ülkelerine gönderiyoruz"

KASTAMONU - Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, davet üzerine evlerine ziyarette bulunduğu Afgan ve Doğu Türkistanlı öğrencilerin ikram ettiği Türkistan pilavından yedi. Rektör Aydın, öğrencilerle bir süre sohbet ederek hem sorunlarını dinledi hem de nasihatlerde bulundu.

Afganistan ve Doğu Türkistanlı öğrencilerin daveti üzerine Kuzeykent Mahallesindeki evlerine ziyarette bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, öğrencilerle bir süre sohbet ederek, nasihatlerde de bulundu.

Öğrencilerden Türkiye'de her alanda Türkçe konuşmalarını isteyen Rektör Aydın, öğrencilerin Türkçe konuşarak Türkiye'deki eğitimlerinde başarıyı yakalayacaklarına inandığını kaydetti.

"Üniversitemizde 2 bin 200 Türk vatandaşı olmayan öğrencimiz var"

Rektör Aydın, şunları kaydetti: "KÜ'de eğitimine devam eden Doğu Türkistanlı ve Afganlı gençlerimizle beraberiz. Bir apartman dairesinde ikamet ediyorlar. Bize ikramda bulundular. Akşam yemeğinde beraber Türkistan pilavı yedik. Kendilerine misafir olmak bizi memnun etti. İkramları çok güzel. Gençlerimiz gibi kardeş ülkelerimizin gençlerini de üniversitemize bekliyoruz. Üniversitemizde 2 bin 200 Türk vatandaşı olmayan öğrencimiz var. Bu akşam dertleşmek, beraber olmak için buradayız. Kendilerini hep beraber dinleyebiliriz"

"Yabancı öğrencilerimizin Türkçeyi iyi öğrenmelerini istiyoruz"

Türkiye'ye okumaya gelen yabancı öğrencileri üniversitelerde en iyi şekilde yetiştirip ülkelerine geri göndermeyi hedeflediklerini söyleyen Rektör Aydın, "Zaten başka bir şey istemediklerini söylüyorlar. Bunun içinde öğrencilerimizden gayret bekliyoruz. Üniversitemizden mezun olacaksınız ama iyi bilgilere de sahip olacaksınız. Mezun olduğunda kendi sahanızda mühendisseniz o alanda, ilahiyatçıysanız o alanda, işletmeciyseniz iyi bir işletmeci olarak ülkelerinize döneceksiniz. Bizim lisans eğitimlerimiz Türkiye Türkçesiyle yapılıyor, dolayısıyla yabancı öğrencilerimizin Türkçeyi iyi öğrenmeleri gerekiyor. Bunun içinde öncelikle derslere devam edip, iyi çalışmak ama her alanda da kendi aralarında Türkçe konuşmaktan geçiyor" dedi.

Başka işlere itibar edilmemesini anlatan Rektör Aydın, "Üniversitede eğitiminizi alacaksınız, sokakta hem size hem bizlere uygun olmayan ahlaki olmayan işlere karışmayacaksınız. Sizler için öncelikli hedef, buradan mezun olup memleketinize hizmet etmek olmalıdır" diye konuştu.

"Ülkemizde yabancı öğrencileri ücretsiz okutuyoruz"

Dünyanın her yerinde eğitimin ücretli olduğunu vurgulayan Rektör Aydın, "Ama ülkemizde yabancı öğrencileri ücretsiz okutuyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde de ücretsiz eğitim görmek yoktur. Dünyada da eşi benzeri yoktur. Lisansüstü ve master adayı, yüksek lisans ya da doktora da belli bir ücret konulmuştur. Ama bu ücretler başarılı olan öğrenciler için esnetilebilir ya da tamamen kaldırılabilir. Yeter ki öğrencimiz başarısını göstersin" şeklinde konuştu.

"Aldığınız eğitimlerle ülkelerinizi işgal altından kurtarın"

Afganistan'ı ziyaret ettiğini ve gördükleri karşısında şaşırdığını ifade eden Rektör Aydın, şunları söyledi: "Düşmanlık olmayacak. Bunları siz, aldığınız eğitimlerle anlatacaksınız. Özbek, Türkmen'e, Türkmen Afgan'a, Afgan bir başkasına düşman olmayacak. Hepiniz bir olacaksınız, bakın gavurlar size acıyor mu? Bölmüş parçalamış sizi birde idare ediyor. Ülkenizi işgal etmiş. Sizin altınızı, yer altı kaynaklarınızı, madenlerinizi yüklüyor uçağına alıp götürüyor Amerika'ya şuanda. Size de bir parça ekmek düşerse düşüyor. Dolayısıyla sizler, ülkenizi bundan kurtaracaksınız. Aldığınız eğitimle bir arada olarak, bir olarak beraber olarak ülkenizi kurtaracaksınız"

"Çin tarafından Doğu Türkistan'ı terk eden herkesin anne ve babası hapse atılıyor"

Kastamonu Üniversitesi İşletme Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Doğu Türkistanlı Abudusaimi Abuduwajıtı ise, Çin'in baskısı altında çok zor şartlar altında Türkiye'ye geldiklerini anlatarak, "Doğu Türkistan, Türkiye'ye çok uzak bir ülke. Kastamonu Üniversitesi bizlere çok büyük yardımda bulundu" dedi.

2016 yılında sınır dışı edilen Uygur Türkü öğrencilerin bir kısmının Türkiye'ye geldiğini söyleyen Abuduwajıtı, "Şuanda bu arkadaşlarımız KYK yurdunda kalıyorlar. Sağ olsunlar çok yardımcı oluyorlar. Kastamonu halkının sıcaklığını ve yardımseverliğini çok memnuniyetle karşılıyoruz. İyi bir eğitim alarak milletimiz ve dinimiz için iyi şeyler yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Çin'in Doğu Türkistan'da yaşayanların ülkelerinden dışarı çıkan herkesi bir şekilde suç yüklediğini belirten Abuduwajıtı, "Ülkenin dışına çıkan herkesin annesini, babasını hapse atıyorlar. Benimde annem ve babam, ülkeyi terk ettiğim için hapse atıldı. Kastamonu'da şuanda 75 Doğu Türkistanlı öğrenci, üniversitede eğitim öğretim görüyor. Onlarında anneleri ve babaları hepsi atıldı. Bizler, bu yüzden çok zor durumda kalıyoruz. İstanbul'daki bazı Türk işadamları sağ olsunlar bize burs veriyor ve biz, bu aldığımız burslar sayesinde geçimlerimizi sağlıyoruz, hem de eğitimizi tamamlıyoruz. Şuanda iki arkadaşımıza daha burs çıkıyor, diğer kalan arkadaşlarımıza burs çıkması içinde çalışmalar devam ediyor. İnşallah devamı gelir diye düşünüyorum"

Afganlı öğrenci Abdullah Hamidi de, Rektör Aydın'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Şimdiye kadar hiçbir rektör bizim evimize gelmemişti. Bizim soframızda yemek yediler. Çok mutluyuz. Gelecekteki hedeflerimizi belirlemede bize yardımcı oluyorlar. Kendisine ziyaretinde dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Afganlı öğrenci Rahim Hajızada ise, Rektör Aydın ile yemek yemekten çok mutlu olduğunu söyledi.

Ziyarete, Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Sekreteri Sabahattin Çebi de katıldı.

Rektör Aydın\'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı Öğrencilere Ev Ziyareti
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rektör Aydın'dan Afgan ve Doğu Türkistanlı Öğrencilere Ev Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı
    09:29 Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda 1'i firari hükümlü toplam 9 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çete üyelerini yakalamak için çalışma başlattı. Operasyon sonucunda çete üyeleri yakalandı ve aramalarda ruhsatsız tabanca, mermi ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.


Advertisement