Rektör Karadağ'dan yanan konakla ilgili açıklama - Son Dakika
Güncel

Rektör Karadağ'dan yanan konakla ilgili açıklama

Rektör Karadağ\'dan yanan konakla ilgili açıklama

YOZGAT (İHA) – Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, geçtiğimiz günlerde yanan Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Efendi Konağı ile ilgili çıkan 'Yanan bina Yozgat Bozok Üniversitesine devredildi ve üniversite binaya sahip çıkmadı' haberlerine ilişkin, konağın resmiyette...

17.12.2019 23:05  Güncelleme: 23:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YOZGAT (İHA) – Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, geçtiğimiz günlerde yanan Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Efendi Konağı ile ilgili çıkan 'Yanan bina Yozgat Bozok Üniversitesine devredildi ve üniversite binaya sahip çıkmadı' haberlerine ilişkin, konağın resmiyette üniversiteye devrinin gerçekleşmediği açıklamasını yaptı.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Karadağ, yaptığı açıklamada eski MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babasına ait olan ve geçtiğimiz günlerde yanan Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Efendi Konağı ile ilgili kamuoyunda çıkan 'Yanan binanın Yozgat Bozok Üniversitesine devredildiği ve üniversitenin binaya sahip çıkmadığı' yönündeki haberlere açıklık getirdi. 2011 yılında Bozok Üniversitesi Rektörü İnci Varinli ile Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile yapılan bağışlama sözleşmesini hatırlatan Rektör Karadağ, "İki tarafça imzalanmasını izleyen 2 ay içinde taşınmazın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Bozok Üniversitesi'ne bağışlanmasıyla ilgili resmi işlemleri tamamlamayı taahhüt eder" maddesinde iki ay içinde resmi işlemlerin gerçekleşmediğini ve sözleşmenin hukuki anlamda geçerliliğinin olmadığını vurguladı.

Rektör Karadağ, "2011 yılından bu tarafa geçen zaman dilimine baktığımızda bu sözleşme hükmünü yitiriyor yani bir devir söz konusu değil. O taşınmazın, Yozgat Bozok Üniversitesine devri söz konusu değil. İhsanoğlu ailesi tarafından yayımlanan basın açıklamasında da yanan yerin Yozgat Bozok Üniversitesine devredildiği halde oraya sahip çıkılmadığı ibaresi var. Bu hukuki anlamda da doğru değil gerçekleri de yansıtmıyor" dedi.

Dönemin Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli'nin devredilmek istenen yerin uzaklığı sebebiyle kampus alanı içerisine Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi'nin yapıldığını kaydeden Rektör Karadağ, "O dönemlerde üniversiteye devredilmek istenen yerle, Ekmeleddin Bey, kendi kitaplarını, değerlerini, tablolarını orada sergilesin bir kültür sanat evi olsun diye düşülüyordu. Fakat İnci Hanım, devredilmek istenen yer, bizim kampus alanına uzak bir yerde. Biz aslına uygun bir yer yapalım ve eserlerinizi orada sergileyelim demiş. Ona istinaden de böyle bir binanın kampus alanı içerisine yapılması girişiminde bulunulmuş. Bu binanın A'dan Z'ye bütün harcamaları devletimiz tarafından yapılmış. Akabinde de burası yapıldı ve buraya çeşitli aralıklarla Ekmeleddin Bey kitaplar gönderdi. Dolayısıyla 2011 yılındaki üniversite ile imzalanan sözleşmenin hukuki anlamda hiçbir geçerliliği yok. Oradaki gayrimenkulün devri de zaten gerçekleşmemiş. Yozgat Bozok Üniversitesi bu işin hiçbir tarafında değil, başlangıç itibariyle bir sözleşme yapılmış o sözleşmeye istinaden Ekmeleddin Bey'e bir değer atfedilerek onun eserlerinin yaşatılması ve istifade edilmesi amaçlı kampus alanına Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi'nde bir bina yapılmış" şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Karadağ, kampus alanı içinde bulunan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi'nin aktif bir şekilde kullanılamadığını belirterek, "Ben İhsanoğlu ailesine çağrıda bulunuyorum. Kalan eserlerini merkezimize göndersin, beraber buranın açılışını yapalım. Burayı öğrencilerin, akademisyenlerin bütün halkın istifadesine sunalım. Yani şehirde şu anda neredeyse kullanılmaz derecede olan bir binanın üniversiteye devri ile ilgili devredilmiş bile olsa bizim oraya bir tasarrufumuz olamaz, öyle de bir imkanımız yok. Bunu önermeye gerek yok ama yanan yerin, belediyemizce ve valiliğimizce yaşatılmasına yönelik yeniden restore edilmesi ve sanat evi gibi kullanılması çalışması gerçekleştirilebilir. Bizim için araştırma merkezi, Ekmeleddin Bey'in gönderdiği eserlerden, kaynaklardan yararlanmamız açısından en ideal ortam. Bütün eserlerini buraya gönderebilir, onun istediği şekilde aslına uygun sergileyelim. Açılışını birlikte beraberce yapalım. Burayı bütün Yozgatlı hemşerilerimizin hizmetine sunalım. İhsanoğlu ailesine bunu öneririm" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rektör Karadağ'dan yanan konakla ilgili açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı yenerek finale yükseldi
    16:17 ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı yenerek finale yükseldi

    ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off yarı final ikinci maçında ÇBK Mersin, Beşiktaş BOA'yı 91-64 yenerek seride 2-0 öne geçti ve finale yükseldi.

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır
    16:17 AK Parti Eskişehir İl Başkanı: Teşkilatımız Seçime Hazır

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, partisinin teşkilatının seçime hazır olduğunu açıkladı. Albayrak, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 5 bin 700 teşkilat mensubunu görevlendirdiklerini belirtti. Seçimlerde problemsiz ve şaibeye mahal vermeden sonuçları takip edeceklerini ve gerektiğinde itirazda bulunacaklarını söyledi. Albayrak, belediye başkan adaylarıyla birlikte aylardır sahada çalıştıklarını ve Eskişehir'in gerçek belediyecilikle buluşmasına bir adım kaldığını ifade etti.

  • Kocaeli'deki bazı okullara Rekabet Kurulu'ndan ceza
    16:15 Kocaeli'deki bazı okullara Rekabet Kurulu'ndan ceza

    Rekabet Kurulu, Kocaeli'de faaliyet gösteren bazı okulların eğitim ve yemek ücretlerini birlikte belirlemek, öğretmen maaşlarını birlikte tespit etmek ve birbirlerinin öğretmenlerini istihdam etmemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza verdi. My Kolej ve Nesibe Aydın okulları uzlaşma başvurularını kabul ederken, diğer okullarla uzlaşma süreçleri devam ediyor.

  • Bilecik'te firari hükümlü yakalandı ve cezaevine konuldu
    16:15 Bilecik'te firari hükümlü yakalandı ve cezaevine konuldu

    Bilecik'te kesinleşmiş 2 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalandı. Emniyetteki ve adliyedeki işlemleri tamamlanan hükümlü, cezaevine teslim edildi.

  • Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi
    16:15 Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi

    Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirmek amacıyla ortak çalışma başlattı. İl Müftüsü Mehmet Taşcı tarafından verilen cuma namazı öncesi yapılan vaazda, siber dolandırıcılık konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, polisler de cami avlusunda vatandaşlara dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemleri içeren broşürler dağıttı.

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.


Advertisement