Rektör Prof. Dr. Erdöl ve milletvekili Durgut öğrencilerle izmarit topladı - Son Dakika
Güncel

Rektör Prof. Dr. Erdöl ve milletvekili Durgut öğrencilerle izmarit topladı

Rektör Prof. Dr. Erdöl ve milletvekili Durgut öğrencilerle izmarit topladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dumansız Kampüs Öğrenci İnisiyatifi tarafından dünyadaki ölüm sebeplerinin başında gelen ve aynı zamanda çevreye verdiği zarar dolayısıyla çevre kirliliğine yol açarak çevredeki canlı ve bitkilerin yaşamları için risk oluşturan sigara konusunda dikkat çekmek...

18.05.2022 11:42  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dumansız Kampüs Öğrenci İnisiyatifi tarafından dünyadaki ölüm sebeplerinin başında gelen ve aynı zamanda çevreye verdiği zarar dolayısıyla çevre kirliliğine yol açarak çevredeki canlı ve bitkilerin yaşamları için risk oluşturan sigara konusunda dikkat çekmek amacıyla ödüllü sigara izmariti toplama etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, öğrencilerle izmarit topladı. En çok izmarit toplayanlara çeşitli hediyeler dağıtılacak.

İnisiyatif öğrencileriyle birlikte Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi içerisinde çöp ve izmaritleri toplayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Müşerref Pervin Tuba Durgut, çevre temizliği ve sigara kullanımının zararları konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.

İZMARİTLER BİTKİLER, HAYVANLAR, YER ALTI SULARI VE DENİZLER İÇİN CİDDİ TEHDİT

Rektör Prof. Dr. Erdöl, "Kamuoyunda sigara denildiği zaman, genelde sağlık ve ekonomik boyutları ele alınmakta ve daha farklı bir zeminde tartışılmaktadır. Oysa ki sigara, her yönü ile A'dan Z'ye detaylandırılmalı ve dimağlara derinlemesine işlenmelidir. Gülhane Külliyemizde öğrenci, akademisyen ve kıymetli misafirlerimizin katılımlarıyla içen ve içmeyen herkesi dumanında esarete mahküm eden sigaranın izmarit boyutuna dikkat çekerek farkındalık oluşturmak istedik. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre sigara izmaritleri dünyadaki en yaygın çöp türü olup içeriğinde kansere neden olduğu bilinen 60'tan fazla toksik madde barındırmaktadır. Dünya genelinde her yıl tüketilen yaklaşık 7 trilyon adet sigaranın izmaritlerinin üçte ikisi gelişigüzel çevreye atılmakta ve bu izmaritlerin doğada yok olması atıldığı bölgenin koşullarına bağlı olarak 18 aydan 10 yıla kadar değişebilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Erdöl, "Etrafa atılan bu izmaritler yalnızca kötü bir görüntü oluşturmakla kalmayıp bitkiler, hayvanlar, yer altı suları ve denizler için de çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 2021'de senatomuzda aldığımız karar gereği üniversitemizde tüm açık ve kapalı alanlarda sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigaraların içilmesini yasaklayıp "Dumansız Üniversite" uygulaması başlatmıştık. Yaptığımız etkinlikle hem uygulamamızın sonuçlarını inceledik hem de milli bir vazife olan mıntıka temizliği yaptık. TBMM Sağlık Komisyonu Başkan Vekili Sn. Müşerref Pervin Tuba Durgut, Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Sn. Prof Dr Toker Ergüder ve beraberimizdeki tütün savaşçıları ile Gülhane'mizi tütün endüstrisinin atıklarından temizledik" şeklinde konuştu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Müşerref Pervin Tuba Durgut ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi kampüs içerisindeki sigara izmaritlerini toplayarak, sigarasız hayat ve çevre temizliği konusuna değinmeye çalıştıklarını ifade ederek, öğrencileri ve toplumun tüm bireylerini bu konuda daha duyarlı olmaya davet ederek, "Dünya sigara ile hiç tanışmamış olsaydı, bugün sigara devleri yüzünden yaşanan birçok çevre felaketi yaşanmıyor olacaktı" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder de yaptığı açıklamada,

"Tütün endüstrisinin tüm geçmiş yıllardan birikmiş kirliliklerinden üniversitemizi temizliyoruz. Bundan sonra da tüm öğrenci arkadaşlarımızın desteği ile tütün endüstrisinin kirli atıkları ile üniversitemizi kirletmesine izin vermeyeceğiz. Topladığımız izmaritleri kargoyla sigara firmalarına göndereceğiz" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rektör Prof. Dr. Erdöl ve milletvekili Durgut öğrencilerle izmarit topladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement