Ressam Nurseren Yurtman'ın Eserleri Paris'te Sergilenecek (2) - Son Dakika
Güncel

Ressam Nurseren Yurtman'ın Eserleri Paris'te Sergilenecek (2)

Ressam Nurseren Yurtman\'ın Eserleri Paris\'te Sergilenecek (2)

Makula dejenerasyonu (sarı nokta) nedeniyle 20 yıl önce görme yetisini büyük oranda kaybetmesine rağmen resim yapmayı sürdüren 85 yaşındaki ünlü ressam, çevirmen ve şair Nurseren Yurtman, Fransa'nın dünyaca ünlü sanat galerisi Oberkampf'ta sergi açma daveti aldı.

20.02.2015 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makula dejenerasyonu (sarı nokta) nedeniyle 20 yıl önce görme yetisini büyük oranda kaybetmesine rağmen resim yapmayı sürdüren 85 yaşındaki ünlü ressam, çevirmen ve şair Nurseren Yurtman, Fransa'nın dünyaca ünlü sanat galerisi Oberkampf'ta sergi açma daveti aldı. Yurtman'ın, bugüne kadar çeşitli tekniklerle yaptığı ve bir tekini bile satmaya kıyamadığı 600 tablosundan 53'ünü Paris'te 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında sergileneceği bildirildi.

Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdikten sonra Amerikan Kütüphanesi'nde görev yapan, İngilizce ile birlikte 6 yabancı dil bilen ünlü çevirmen ressam Nurseren Yurtman, 1995 yılında, gözündeki sarı nokta nedeniyle görme yetisini yüzde 90 oranında kaybetti. İstanbul'un Beykoz İlçesi, Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde yaşayan iki çocuk, üç torun sahibi Yurtman, buna rağmen resim ve çeviri yapıp, şiir yazmayı sürdürdü. Görme engeline rağmen Dante'nin ünlü eseri 733 sayfalık 'İlahi Komedya'yı eski İtalyanca'dan Türkçe'ye 12 yılda çevirip, iki yıl önce basılmasını sağlayan Yurtman'a Fransa'nın başkenti Paris'teki dünyaca ünlü sanat galerisi Oberkampf'ta resim sergisi açması için sürpriz bir teklif geldi. Kuratör Nilay Meral tarafından iki ay önce yapılan daveti büyük bir mutlulukla kabul ettiğini belirten Yurtman, "Bugüne kadar yağlıboya, suluboya, pastel, kolaj ve dijital, karışık teknik kullanarak yaptığım ancak tek birini dahi satmaya kıyamadığım 600 tablomdan 53'ünü Paris'te Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Hakkı Akil'in de açılışına katılacağı 'Dönemsel Döngüler' adı altında 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında sergileyeceğim" dedi.

İstanbul ve çeşitli illerde 30'a yakın sergi açan Yurtman, son ışığı görene kadar resim ve çeviri çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayıp, "1912 yılında Fransa'ya eğitim için giden rahmetli babam 10 yıl Sorbonne Üniversitesi'nde eğitim gördükten sonra Türkiye'ye geri dönerek Merkez Bankası, Sümerbank, Etibank ve Maden Bankası'nın kuruluşunda yer aldı. Bizleri yeni kurulan Cumhuriyet'in çocukları olarak yetiştirdi. Fikret Mualla, Avni Arbaş ve Abidin Dino gibi sanatçılar birçok kez yurt dışında ülkemizi eserleri ile başarıyla temsil ettiler. Çağdaş bir Cumhuriyet kadını ve ressamı olarak, Fransa'dan sergi açmak için davet edilmiş olmak, benim için büyük gurur ve onur verici bir olay. Türk sanatçıları Türkiye sınırları dışında da bugüne kadar birçok sanat etkinliğinde ülkemizi başarı ile temsil etti. Ben de eserlerimle en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım" dedi.

Kızı Deniz Meriç, torunu Ece Meriç ve damadı Emre Meriç ile Galeri Oberkampf'taki sergisine katılacak Yurtman hakkında, şimdiden eserleri ve yaşamı ile ilgili Paris'teki sanat dergileri ve galerinin internet sitesinde bilgilere yer verilmeye başlandı. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ressam Nurseren Yurtman'ın Eserleri Paris'te Sergilenecek (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement