Reyhanlı'daki Terör Saldırısı Davası - Son Dakika
Güncel

Reyhanlı'daki Terör Saldırısı Davası

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te meydana gelen, 53 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iki ayrı bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılanmasına devam edildi.

27.04.2016 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te meydana gelen, 53 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iki ayrı bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar İlhan Küçükdüveki ile Muhammet Gümüş ve taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eksiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet de bulundukları Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan sesli ve görüntülü sistemle duruşmayı izledi.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, HSYK'ya yazılan müzekkereye cevap geldiği, Reyhanlı davası iddianamesini hazırlayan, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin yargılanan eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman hakkındaki soruşturmanın devam ettiğinin bildirildiğini, Adalet Bakanlığının da Heysem Topalca ile ilgili soruşturma ve davalara ilişkin listeyi gönderdiğini belirtti.

Katılanlardan Medine Erdemci, "Bir oğlumu kaybettim, iki oğlum yaralı çıktı. İçimizdeki acı büyük. Neden bir adım ileri gidemiyoruz? Geliyoruz, gidiyoruz bir sonuç alamıyoruz. Asıl suçluları bulun, çocuklarımızın katilleri bulun" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şatır, ailelere başsağlığı dileyerek, "Delilleri topluyoruz, hukuk dışında bir iş yapamayız. 'Geliyoruz gidiyoruz, bir şey yapılmıyor' demeniz doğru değil" ifadesini kullandı.

Tekrar söz alan Erdemci, şöyle konuştu:

"Sizin de çocuklarınız var mı, var. Oğlumu kaybettiğimde arkasında kalan 6 aylıktı. Şimdi üç yaşında olacak. Hastalandı, hastaneye dönüşü, 'babamı ziyaret edelim' dedi. Annesi mezara götürüyor. Diyor ki 'hasta oldum, serum taktılar, elim uf oldu. İğne vurdular uf oldu. Sen görüyor musun?' Bu benim canımı yakıyor. Gittiğimde hep 'anneanne benim babam ne zaman gelecek' diye soruyor. Allah aşkına bana zalimleri bulun. Ailem darmaduman oldu. Evlerine bile gidemiyorum. Acımı biraz olsun dindirin, bunlar maşadır. Asıl zalimleri bulun. Canım çok yanıyor."

Katılan Sebahat Taş da 4 torununun yetim kaldığını belirterek, "Sizin adaletinize sığınıyoruz. Bizi anlayın. Evrak, kamera kayıtları gelmiyor. Bu zalimler tutuklu, yatıyor, yiyorlar içiyorlar. Biz uyuyamıyoruz" dedi.

Taş, sanık avukatlarını göstererek, avukatların alay ettiklerini savundu.

Hakim Şatır, "Buradaki herkes görevini yapıyor. Bize güvenin. Adalet, bizim beklediğimiz gibi çabuk gelmeyebilir" diye konuştu.

Şişman'ın tanık olarak dinlenmesi istendi

Duruşmada konuşan şikayetçi avukatlarından Sevinç Hocaoğulları, saldırı istihbaratına rağmen görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla Hatay'da polisler hakkında iki ayrı dava açıldığını belirtti. Davalardan yeni açılanının ilk duruşmasının yarın görüleceğini bildiren Hocaoğullları, Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki davalarla Ankara'daki davanın birleştirilmesini istedi.

Şikayetçi avukatı Aslıhan Aksoy Arıkan da birleştirme talebinde bulundu. Bazı şikayetçi avukatlarının, eylemle ilgisi olduğunu ileri sürdükleri "Heysem Topalca" hakkında açılan dava dosyalarının mahkemeye gönderilmesini isteyen Arıkan, eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman hakkındaki soruşturma evraklarının istenerek, değerlendirilmesini talep etti.

Duruşmada söz alan sanık avukatları da Şişman'ın mahkemede dinlenmesini istedi.

Sanık avukatlarından Yusuf Gülüm, "Emniyet, istihbarat, polis, öncesinde olayın gerçekleşeceğini biliyor. Kamu görevlilerinin ihmali olduğuna, bunun ötesinde suistimali bulunduğuna inanıyorum" dedi. Gülüm, Hatay'daki davalarla dosyanın birleştirilmesini talep etti.

Sanık avukatı Ümit Kara da Şişman'ın mahkemede dinlenmesini, davaların birleştirilmesini istedi.

Görüntülü sistem üzerinden beyanları sorulan tutuklu sanıklar, tahliyelerini talep etti. Bu sırada bazı şikayetçiler sanıklara "Çıkın da biz girelim" diyerek tepki gösterdi.

Hatay'daki dosya istenecek

Mahkeme ara kararında, Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesinde bazı kamu görevlileri hakkında açılan dosyanın incelenmek üzere istenmesine, dosya geldiğinde birleştirme konusunun değerlendirilmesine karar verdi.

Heysem Topalca hakkında açılan kamu davalarına ilişkin iddianameler ile dava sonuçlandıysa gerekçeli kararların istenmesini kararlaştıran mahkeme, Yargıtay 16. Ceza Dairesinden de eski Savcı Şişman hakkında daire nezdinde açılan dava bulunup bulunmadığının, varsa iddianame ve karar suretinin talep edilmesini karar altına aldı.

Şişman'ın tanık olarak dinlenmesini, cevap verildikten sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, HSYK Genel Sekreterliğinden Şişman hakkındaki soruşturmanın aşamasının ve sonucunun sorulmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Reyhanlı saldırısına ilişkin davanın iddianamesinde 2'si Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Bu istemin ardından, saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti.

Sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma", "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları da yöneltiliyor.

İddianamede saldırının, THKP/C-Acilciler terör örgütü lideri Mihraç Ural tarafından organize edildiği kaydediliyor. Ural'ın, Suriye'deki iç savaş sonrasında rejimin desteğiyle muhaliflere karşı savaştığı, Suriye istihbarat yetkilileriyle irtibatlı olduğu ve onların talimatlarını yerine getirdiği aktarılan iddianamede, "sanıkların eylemi, Suriye istihbarat örgütü ve bu örgütle paralel silahlı faaliyet yürüten THKP/C-Acilciler terör örgütünün talimatıyla gerçekleştirdikleri" bildiriliyor.

Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Dava, daha sonra mahkemenin talebiyle güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti. Halen, davada Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet tutuklu bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Reyhanlı'daki Terör Saldırısı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement