Reza Zarrab Davasında Jüri Seçimi Başladı! - Son Dakika
Güncel

Reza Zarrab Davasında Jüri Seçimi Başladı!

Zarrab davasında 12 kişilik jüri seçimi yapılıyor. ABD'de yargılanan sanıkların suçlu olup olmadığına mahkeme yargıcı değil, halktan oluşan jüri üyeleri karar veriyor.

27.11.2017 18:26  Güncelleme: 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

New York'taki Zarrab davasında, "suçlu" ya da "suçsuz" kararını verecek olan 12 kişilik jüri seçimi bugün yapılıyor. TSİ 18:00'de başlayan jüri seçiminin ardından hemen duruşmalara geçilecek. Jüri seçimi tamamlanamazsa duruşma Salı gününe de sarkabilecek.

İŞBİRLİĞİ Mİ YAPTI?

VOA, yine son iddialara göre New York'taki federal tutukevinden açıklanmayan bir yere götürüldüğü belirtilen Zarrab'ın federal savcılar ile işbirliği savlarıyla ilgili "Muhtemelen Türkiye'yi ilgilendiren ve (dava ile) bağlantısı bulunmayan konularda işbirliği yaptığı spekülasyonları tetiklediğini" yazdı.

"MÜVEKKİLİM TEK BAŞINA MI YARGILANACAK?" SORUSU

Haberde, Rıza Zarrab'ın 39 yaşındaki abisi Muhammed Zarrab ve Sanayi eski Bakanı Zafer Çağlayan dahil davada yargılanan diğer sekiz kişiden sadece Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu bulunduğu vurgulandı.

Nitekim, Hakan Attila'nın avukatı Victor Rokko da, hakim Richard Berman'a "Müvekkilim tek başına mı yargılanacak, Zarrab'la mı?" sorusunu yöneltmiş.

Hakim Berman ise Rokko'ya "Ben bu tip sorulara cevap veremem. Bunu davanın günlük kayıtlarından takip edip öğrenin" cevabını vermişti.

DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama, ABD yasalarını delmek için işbirliği yapıp komplo kurma, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlarını birçok kez işleme suçlamaları ile karşı karşıya olan sanıklar hakkında 95'er yıl hapis cezası isteniyor.

Davanın seyrine karar verecek jüri üyelerinin seçiminin bugün tamamlanmasının ardından, jürili davanın 4 Aralık günü görülmeye başlanması öngörülüyor.

Mahkemeye son kez çıktığında ayak bileklerinden zincirli olarak getirilen Reza Zarrab'ın son 3 duruşmaya katılmadığı biliniyor.

ABD hukuk ve adalet sistemine göre, yargılanan sanıkların suçlu olup olmadığına mahkeme yargıcı değil, halktan oluşan jüri üyeleri karar veriyor.

6 BİN DELİL SUNULACAK

Başsavcı yardımcısı Michael Lockard ise e-posta yazışmaları, banka hesapları ve telefon kayıtlarından oluşan yüzbinlerce sayfadan oluşan belgeler üzerinde keşifler yapmaya devam ettiklerini, avukatlarla paylaşacaklarını belirtti. Ancak, gizlilik kararı konulan deliller duruşmalara yansımadı. Savcılık son oturumda 63 sayfadan oluşan yaklaşık 6 bin delili jüriye sunacaklarını belirtti.

SANIKLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR NELER?

- ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için örgüt kurma,
- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için örgüt kurma,
- Kara para aklama
- Kara para aklamak için örgüt kurma

SANIKLAR KİM?

Reza Zarrab (34) , Mehmet Hakan Atilla (47) , Mehmet Zafer Çağlayan (59 ), Süleyman Aslan (47), Levent Balkan (56), Abdullah Happani (42) , Muhammed Zarrab (39) , Kameliya Cemşidi (32) , Hüseyin Necefzade (67) .




Reza Zarrab Davasında Jüri Seçimi Başladı!

Son Dakika Güncel Reza Zarrab Davasında Jüri Seçimi Başladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement