Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor

Richard Branson\'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor

İngiliz milyarder Richard Branson, kendini Venezuela devlet başkanı olarak ilan eden muhalefet lideri Guaido'ya destek için Cuma günü Kolombiya'nın Venezuela sınırında yardım konseri düzenleyecek.

22.02.2019 00:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Venezuela sınırının iki yakasında Cuma günü düzenlenecek iki farklı konser, ülkedeki gerilimin ve kutuplaşmanın ne kadar yükseldiğini gösteriyor.

İngiliz milyarder Richard Branson, kendini Venezuela devlet başkanı olarak ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido'ya destek için Cuma günü Kolombiya'da Venezuela sınırına yakın bir alanda insani yardım konseri düzenleyecek.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise bu konsere 300 metre uzaklıkta bu sefer sınırın Venezuela tarafında rakip bir konser gerçekleştiriyor.

Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor

İlk defa 1985 yılında rock müzisyeni Bob Geldof tarafından Etiyopya'daki kıtlığa destek çıkmak için düzenlenen Live Aid konserinden esinlenerek Venezuela Aid adı verilen konserde Cuma günü Juanes, Mana, Alejandro Sanz ve Juan Luis Guerra gibi müzisyenler sahne alacak.

1985 yılındaki Live Aid konserinde sahne alan Pink Floyd'un basçısı olan Roger Waters ise Richard Branson'ın bu etkinliğine karşı çıkarak Venezuela'nın rahat bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Brezilya sınırı kapatıldı

ABD öncülüğünde toplanan insani yardım Venezuela sınırının Kolombiya tarafında bir depoda tutuluyor.

Maduro ise insani yardımın ülkesine bir müdahale gerçekleştirilmesi için bahane olarak kullanıldığını öne sürüyor.

Bu yüzden Maduro Kolombiya sınırına asker yığarken ülkesinin Brezilya ile sınırını da kapadığını duyurdu.

Brezilya hükümeti ABD tarafından gönderilen gıda ve ilaç yardımlarının Venezuela sınırındaki Pacaraima ve Boa Vista'daki tutulduğunu belirtmişti.

Maduro, Kolombiya sınırının da kapatılabileceğini aktardı.

Muhalefet lideri Juan Guaido ise Venezuela'nın başkenti Caracas'tan 80 milletvekili ile yola çıkarak Kolombiya sınırına doğru harekete geçti.

Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor

Guaido, ne olursa olsun 23 Şubat Cumartesi günü insani yardımın Kolombiya sınırından Venezuela'ya sokulacağı iddiasında.

Binlerce Venezuelalının Guaido'ya destek olmak için sınıra gideceği belirtiliyor.

Guaido destekçilerinin insani yardımı ülkeye sokması planlanırken bunun için Kolombiya sınırını geçmeleri ve yeniden ülkelerine geri girmeleri gerekiyor.

Küba, Amerikan uçaklarının bölgeye geldiğini iddia ediyor

Küba, ABD'nin 'insani yardım kisvesi' altında Venezuela'ya müdahalede bulunmak için Karayipler'e özel kuvvetlerini konuşlandırdığını öne sürmüştü.

Ülkenin komünist gazetesi Granma'da yer alan hükümet açıklamasına göre, ABD askeri uçakları geçen hafta Puerto Rico ve Dominik Cumhuriyeti dahil olmak üzere bölgedeki stratejik yerlere iniş yaptı.

Küba'nın iddiaları arasında ABD'nin 'uluslararası koruma altında zorla insani yardım göndermeye çalışarak müdahale zeminini hazırladığı' da var.

Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezuela Temsilcisi Elliott Abrams ise bunun 'bir yalan' olduğunu söyledi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan etmesinin üzerinden dört hafta geçti.

Trump liderliğindeki ABD dahil olmak üzere 50 ülke Guaido'yu başkan olarak tanıdı ve ülkenin erken seçimlere gitmesini talep etti.

Bu talebe direnen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun arkasında ise Çin, Rusya, Küba ve Türkiye gibi ülkeler var.

'İşgali meşru gösterme yolu'

BBC'ye konuşan Maduro, ülkesindeki krizin sorumlusunun ABD olduğunu söylemişti.

Maduro, Trump yönetimini "aşırı uçta görüşlere sahip bir çete" olarak nitelendirdi.

Maduro, ülkesine insani yardım gönderilmesine izin vermeme kararına gerekçe olarak insani yardımların, "ABD'nin işgalini meşru gösterme yolu" olduğunu söyledi; ABD'nin "savaş çığırtkanlığı" yaptığını belirtti.

Venezuela uzun zamandır bu yıl yüzde 10 milyonu aşması beklenen hiperenflasyon yüzünden büyük bir ekonomik krizin içinde.

Trump, Maduro'nun görevini bırakmamayı ısrar etmesi üzerine Venezuela'nın özellikle petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar açıklamıştı.

Perşembe günü ise muhaliflerin ABD'deki temsilcisi Gustavo Marcano, gazetecilere ABD'deki Venezuela büyükelçilikleri ve konsolosluklarının banka hesaplarının kapatıldığını aktardı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Richard Branson'ın Venezuela Sınırındaki Yardım Konseri Yaklaşırken Gerilim Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement