Rize Bu İlçede Kadınlar Her Mesleğe El Attı, Patron Oldu - Son Dakika
Güncel

Rize Bu İlçede Kadınlar Her Mesleğe El Attı, Patron Oldu

Bu ilçede kadınlar her mesleğe el attı, patron olduRİZE'nin Ardeşen İlçesi'nde son yıllarda kadınlar her meslekte iş hayatına atılmaya başladı.

04.11.2017 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu ilçede kadınlar her mesleğe el attı, patron oldu

RİZE'nin Ardeşen İlçesi'nde son yıllarda kadınlar her meslekte iş hayatına atılmaya başladı. Kaynakçı, mermerci, kuyumcu, dönerci, dolmuş şoförü, fırıncı, kuaför ve konfeksiyon gibi alanlarda çalışan kadınlar kendilerine iş yerleri açıyor, patron oluyor.

Rize'nin doğusunda 40 bin dolayında nüfusu ile en büyük ilçesi olan Ardeşen'de kadınların istihdama katılım oranları her geçen gün artıyor. Önceleri bağ ve bahçe işlerinde çalışan, sırtladıkları çay yüklerini taşıyan kadınlar, artık her meslekte iş hayatına atılmaya başladı. İşçi ve çırak olarak girdikleri işlerde çalışan ve kısa sürede usta olan kadınlar kaynakçı, mermerci, dönerci, kuyumcu, kuaför, konfeksiyon gibi alanlarda yeni iş yerleri açarak patronluğa yükseldi. Ancak kadınlar kendilerini çalışmaktan geri alıkoymuyor, işçileri ile birlikte çalışıyor. Çevrelerine örnek olan iş kadınları sayesinde ilçede kadınların iş gücüne katılımı her geçen gün artıyor.

SEMA USTA 12 YILDIR KAYNAKÇI

İlçede bir demir atölyesinde çalışan ve 12 yıldır kaynakçılık yapan Sema Karakaş, işini çok sevdiğini söyledi. Mesleklerde kadın-erkek ayrımı yapmadığını belirten Karakaş, 'İnsan seviyorsa her işi yapabilir. Kaynak haricinde burada soba yapıyorum. Önce iskeletinden başlıyorum. Bir sürü parçadan oluşuyor. Plazmadan kesime ardından bükümü var. Sonra birleştirmeleri oluyor. İşi öğrendikten sonra sırasına göre yapıyorsun. Bu mesleği, üretmeyi sevdiğim için seçtim. Şu an soba yapıyorum ama boş kaldığımda ne iş verirseler yapabiliyorum. Soba üretimi durduğu zaman çay fabrikalarına bakıma gidiyoruz. Ferforje kapı işleri demir üzerine her işi yapıyoruz. Mesleğim kaynakçı ama pres de yapıyorum, kesimde de çalışıyorumö dedi.

BİRSEN USTA 25 YILDIR MERMERCİ

İlçede 25 yıldır eşi ile birlikte işlettikleri atölyede mermercilik işi ile uğraşan 2 çocuk annesi Birsen Akgün, mesleğini çok sevdiğini söyledi. Akgün, 'Mermercilik işi zor.Ama alıştığımız için bize kolay geliyor. Taşı taşımanın kesmenin kolay yöntemleri var. Çalışırken 2 tane çocuk büyütüp, okuttum. Şu an biri üniversite okuyor diğeri asker. Eşimle beraber işimizin başındayız. İşçilerim ve ustalarım var. Mermerleri kesip zımpara ile rötuşluyoruz. Tabi ki zor oluyor, eşimde ağır işlerde yardımcı oluyor. Taşıyıp inşaatlara götürüp takıyoruz. Zorlukları var tabi insanları da memnun etmek zorö ifadelerini kullandı.

ÇIRAK OLARAK BAŞLADI, İŞ YERİ AÇTI

Çırak olarak başladığı şinde kuaför dükkanı açan ve 25 yıldır işleten Çiğdem Aşık'da hem ev işleri hem de iş yeri ile ilgilendiğini belirterek çalışmayı sevdiğini söyledi. Zaman zaman zorlandığını anlatan Aşık, 'Boyama, kesme, gelin başı kuaförle ilgili her işi yapıyoruz. Her kadın bir meslek sahibi olmak istiyor. Kimi çalışarak kimi okuyarak iş kadını olmak istiyor. Evde oturmak iyi bir şey değil. Küçükken ya doktor yada kuaför olmak istiyordum. Kuaför oldum" diyerek mesleğimi çok sevdiğini söyledi.

Konfeksiyonda çalışan Fatma Enginar da 6 yıldır aynı mağazada çalıştığını belirterek 'İşimi severek yapıyorum. Her sabah işe gelirken yeni insanlar tanıyıp yeni ürünler satacağım heyecanı ile işe geliyorumö dedi.

KUYUMCU AYŞE HER ALANDA VAR

Ardeşen Kent Konseyi Başkanlığı, Ardeşen Gençlik ve Spor Kulübü'nde Başkan Yardımcılığı, Ardeşen Belediyesi Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Yöneticiliği görevlerini yürüten 15 yıllık kuyumcu Ayşe Er, mesleğini ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı severek yaptığını belirtti. Er, 'Bu sosyal sorumluluk görevleri arasında açık öğretimle 2 üniversite de okuyorum. İki çocuk annesiyim onlarla ilgileniyorum. Hem işte çalışıp, aralarda ders çalışıyor, hem çocuklarıma zaman ayırıyor hem de sosyal faaliyetlerin içinde oluyorum. Kuyumculuk mesleği her yönden çok riskli bir meslek.Diğer mesleklerinde kendine göre zorlukları var tabi ki de ama biz riskleri alarak geç saatlere kadar iş yerimizde tek başımıza kalabiliyoruz" dedi.

"BEYLER KAHVEHANEDE OTURMAYI TERCİH EDİYOR"

Kadınların evde oturmalarını istemediğini anlatan Er, şunları söyledi: "Mutlaka bir şekilde bir şeylerle uğraşmaları gerektiğini düşünüyorum. Buradaki beylerimiz kahvehanelerde oturmayı daha çok tercih ediyorlar. İsterim ki beylerimiz eşlerine yardım etsinler. İlçemizde işyerlerinde yüzde 80'e yakın kadınlar çalışıyor. Bu bizi mutlu ediyor. Biz çalışmayı üretmeyi seviyoruz inşallah bizden sonra gelecek kızlarımızda bizi örnek alarak bizim yolumuzdan giderler. Kızlarımız ne olursa olsun mutlaka okusun. Okuyamıyorlarsa mutlaka çalışsınlar. Ekonomik özgürlüklerini kazanmaları önemliö

ESNAF ODASI BAŞKANI: KADINLAR İLÇEMİZDE ÇOK AKTİF

Ardeşen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Bekir Yazıcı, 1750 dolayında esnafın olduğu ilçelerinde kadın işgücünün her geçen gün arttığını belirterek "Biz bundan mutluluk duyuyoruz. Bunun yanında her müessesemizde mutlaka çalışan en az bir kadın var. Kadınlar ilçemizde çok aktifler. Mermerci, kaynakçı, dönerci gibi eleman ve iş yeri sahipleri var.ö diyerek yeni işyeri açma hazırlığında olanlar olduğunu belirtti.

Rize Bu İlçede Kadınlar Her Mesleğe El Attı, Patron Oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Bu İlçede Kadınlar Her Mesleğe El Attı, Patron Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement