Rize'de Eğimi Artan Binalara Demir Direkli Önlem - Son Dakika
Güncel

Rize'de Eğimi Artan Binalara Demir Direkli Önlem

Rize'de deniz dolgusu üzerinde yer alan ve teknik incelemede riskli çıkan binalarla ilgili tartışmalar sürüyor.

17.01.2018 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de deniz dolgusu üzerinde yer alan ve teknik incelemede riskli çıkan binalarla ilgili tartışmalar sürüyor. Engindere Mahallesi'nde yıllar önce inşa edilen ve dolgu olan zemindeki kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan 96 daireli 4 binada gün geçtikçe artan eğim korkutuyor. Vatandaşlar demir direklerle desteklemeye çalıştığı binalar için kendince önlem almaya çalışıyor. Engindere Mahallesi'nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 yıl önce inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kaymalar meydana geldi. Bazı bina sakinleri yapıları demir çubuklarla güçlendirmeye çalışırken, çok sayıda daire de boşaltıldı. Gün geçtikçe binalardaki eğim arttı, 24 daireli binadaki eğim nedeniyle bitişiğindeki bina ile arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için 'riskli yapı' raporu hazırlandı. Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı.

'BÜYÜK RİSK VAR AMA?'

Binada dairesi bulunan Sabri Yılmaz, binaların kendilerini korkuttuğunu ancak gidecek yerleri olmadığını belirterek Rize'de böyle birçok bina var. Tehlike arz ediyorlar. Bu evlerde oturanlar tedirgin uyuyorlar. Evlerde eşyaların düz durması için vatandaşlar ikinci bir beton dökenler de varmış. Daireleri uygun fiyattan satanlar da var. Çaresiz olanlar buradan daire satın alıyorlar. Maalesef büyük risk var ama yetkililer senede bir fotoğraf çekip gidiyorlarö dedi.

'700 LİRAYDI, 500 LİRA KİRAYA OTURUYORUZ'

Binada kiraladığı dairede oturan Ramazan Koçal da tehlike olmadığını savunduğu binaların sağlam olması için balkon altlarının direkle desteklediğini belirterek İleriye dönük tehlike olabilir. Benim oturduğum dairemde az çatlak var. Üst dairelerde daha çok olabilir. Normalde 700 lira kirası olurdu ama bu sorundan dolayı 500 liraya oturuyoruzö ifadelerini kullandı. Rıza Şanal ise,Yetkililer geldi, bir tespit yapıldı. Şuan basmalar durduğunu tahmin ediyoruz. Balkonlarda çatlama olmasın diye binaya demirler koydukö diyerek sorunun kalıcı olarak çözülmesini istedi.

ESKİ BAŞKAN PATIR PATIR DÖKÜLEBİLİRLER

Rize Belediye eski Başkanı Halil Bakırcı da dolgu sahasındaki riskli binalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkanlığı döneminde riskli binaların yıkımı için çalışma başlattıklarını ancak vatandaşlar iknada zorlandıklarını anlatan Bakırcı, şöyle dedi

Rize'de bulunan Deniz sitesi ayakta dua ile kalıyor. Üzerine 8-9 katlı hal binası da yapılmış halde. Bu binanın sağlamlığı konusunda bir rapor tutmaya gerek bile yok. Aşağı yukarı rapordan ne çıkacağını tahmin ettiğim bir rapor hazırlamaya korktum. Çünkü o zamanlar hemen bir yıkım için gücümüz yoktu. Oradaki insanları nereye taşıyacaksın, ne edeceksin En azından bodrum kolonlarını betonla doldurmak istedik ama ikna edemedik. Bu riskler sadece Rize'de olan bir durum değil. Türkiye'nin her yerinde 40-50 yıllık eski binaların çoğunda sorunlar var. Bizim buradaki problemin bir kısmı deniz suyundan yukarı su almasıyla çürümenin daha fazla olmasıdır. Rize'de dolgudaki bazı binaların demirleri çürümüştür ve şansa ayakta kalıyorlar. Patır patır dökülebilirler. Bunların süreç içerisinde yenilenmesi gerekiyor

Rize\'de Eğimi Artan Binalara Demir Direkli Önlem
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize'de Eğimi Artan Binalara Demir Direkli Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi, 70 kişi tahliye edildi
    21:27 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi, 70 kişi tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak'ta meydana gelen toprak kayması sonucunda 14 gecekondu etkilendi. Bu gecekondulardan 3'ü kullanılamaz hale gelirken, 70 kişi tedbir amacıyla tahliye edildi. Olay yerine AFAD ekipleri sevk edildi.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı
    21:26 Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı

    Elazığ'da bir lisede 9 kız öğrenci, okul müdürü tarafından taciz edildikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Müdür hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Bursa'da yaralı leylek jandarma ekiplerince bulundu
    21:24 Bursa'da yaralı leylek jandarma ekiplerince bulundu

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde jandarma ekipleri, Hasköy Mahallesi'nde bulunan bir gölet yakınında yaralı bir leylek tespit etti. Leyleğin sol ayağının kırık olduğu belirlendi ve tedavi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa 2. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı
    21:17 Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, kaçak silah ve mühimmat sattığı tespit edilen bir kişi yakalandı. Yeşilhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalarda 2 adet 9 mm tabanca, 1 adet seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve bin 846 adet tabanca fişeği bulundu. İş yeri sahibi H.Ç. gözaltına alındı.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.


Advertisement