Rk Edebiyatı Vakfı 30 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Rk Edebiyatı Vakfı 30 Yaşında

Mehlika Karagözoğlu'nun Kaleme Aldığı "30. Yaşına Girerken Türk Edebiyatı Vakfı" Başlıklı İnceleme Yazısı Sanatalemi.net Sitesinde Yayımlandı.

05.10.2007 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mehlika Karagözoğlu'nun kaleme aldığı "30. yaşına girerken Türk Edebiyatı Vakfı" başlıklı inceleme yazısı sanatalemi.net sitesinde yayımlandı.

Servet Kabaklı'nın başkanı olduğu Türk Edebiyatı Vakfı'nın yeterince tanındığının farkında olduğunu belirten Karagözoğlu, "Ama istedik ki bu yıl 30. yaşına giren bu özel kuruluş, bir kez daha hatırlansın; istedik ki tarihçesi, faaliyetleri ve gelecek plânlarıyla genç takipçilerimiz tarafından da bilinir olsun" diyor.

Vakfın kuruluş öyküsünü ve dünden bugüne uzanan faaliyetlerini Belkıs İbrahimhakkıoğlu'ndan dinlediğini anlatan Karagözoğlu, vakfın kuruluşunda Ahmet Kabaklı'nın büyük emeği olduğunu ifade ediyor.

Mehlika Karagözoğlu'nun kaleme aldığı "30. yaşına girerken Türk Edebiyatı Vakfı" başlıklı yazısına göre, "Bir öğretmen, bir edebiyatçı, bir şair ve zor dönemlerin gazetecisi olan Ahmet Kabaklı, milletin kültürel davası için kalemi ile tek kişilik bir savaş verirken, çevresinde bulunan ilimde yetkin, heyecanları diri, sistemin henüz öğütemediği değerli insanlardan güçlü bir manevi destek alır. Mehmet Kaplan, Muharrem Ergin, Nihad Sâmi Banarlı, Faruk Kadri Timurtaş, İbrahim Kafesoğlu, Sâmiha Ayverdi gibi

isimlerden oluşan kendini yetiştirmiş kişilerle dolu bu faal nesil içinde sözün gücünün farkına varan Ahmet Kabaklı Hoca, müesseseleşme gereğini görür ve 1970'de memleketin belli başlı fikir ve sanat adamları ile bir araya gelerek Edebiyat Cemiyeti'ni kurar. Yukarıda sayılan isimlerin yanında Tarık Buğra, Mümtaz Turhan, Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya, Erol Güngör, Zeki Ömer Defne, Gültekin Samanoğlu, Mehmet Çınarlı, Sevinç Çokum, Emine Işınsu gibi ilim ve fikir insanlarını da cemiyetin bünyesinde

toplar. Cemiyet, iki yıl sonra Türk Edebiyatı dergisini çıkarmaya başlar. Bu arada Ahmet Kabaklı, yapılanları yeterli görmeyerek bir vakıf kurma gereğini hisseder. Nuruosmaniye'deki Yeşilay binasında küçük bir oda ayarlanır. Yıl, 1978'dir. Bu yıllar, Ahmet Kabaklı için gazetecilik yanında vakıf yararına gece gündüz çabalama günleridir. Öte yandan, Türk Edebiyatı dergisi, yayına muntazaman devam eder. Dergi, Anadolu'daki öğretmen ve öğrenciler tarafından dikkatle takip edilir."

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, günümüzde 100 üzerinde kitap çeşidi ile profesyonel olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ahmet Kabaklı'nın geliri vakfa kalan eserleri yanında, unutulmasını istemedikleri Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, İlhan Bardakçı gibi isimlerin de eserleri yayınlanır. Necmettin Hacıeminoğlu, Halil Soyuer gibi aileleri tarafından kitapları telifsiz bağışlanan merhum yazarların eserleri de vakıf yayınlarında önemli bir yer tutmaktadır.

Türk Edebiyatı Vakfı, bu arada Ömer Seyfeddin Hikâye Yarışması'nı düzenler. Dereceye giren eserlerin toplandığı kitaplar, vakıf yayınları arasında özgün bir yere sahip olduğu gibi yeni yazarların tanınması ve motive edilmesi için de önem taşımaktadır.

Türk Edebiyatı dergisi, günümüzde arkasında bıraktığı 35 seneyle birlikte kültürümüze ışık tutacak dosyalar ve Necip Fazıl, Ahmet Yesevi, Tarık Buğra, Mehmet Kaplan, Ömer Seyfeddin, Nâzım Hikmet gibi isimler hakkında hazırlanmış özel sayılar da bıraktı. Turgut Güler, Mehdi Ergüzel, Ömer Lütfi Mete, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Ayla Ağabegüm, Olcay Yazıcı, Muhterem Yüceyılmaz ve İsa Kocakaplan'ın editörlüğünü üstlendiği derginin bugünkü yayın yönetmenliğini Beşir Ayvazoğlu yürütüyor.Mehlika Karagözoğlu'nun

kaleme aldığı "30. yaşına girerken Türk Edebiyatı Vakfı" başlıklı yazısından öğrendiğimize göre, TEDEV'in en üst katında bulunan Türk Edebiyatı Vakfı Ahmet Kabaklı Kütüphanesi, Kabaklı Hoca'nın yirmi bin kitabını vakfa bağışlaması ile oluşturulmuş. İlhan Darendelioğlu, Osman Yüksel Serdengeçti ve İbrahim Erol Ataer'in de kitapları ile kütüphane koleksiyonu yirmi iki bin üzerine çıkmış.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rk Edebiyatı Vakfı 30 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement