Robotbilimin Geleceği Boğaziçi Üniversitesi'nde Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Robotbilimin Geleceği Boğaziçi Üniversitesi'nde Tartışıldı

Robotbilimin Geleceği Boğaziçi Üniversitesi\'nde Tartışıldı

4. Türkiye Robotbilim Konferansı ToRK 2018; 12 – 14 Nisan 2018 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşti.

17.04.2018 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlıktan savunmaya, arama kurtarmadan tarım sektörüne pek çok alanda insan-robot etkileşiminin ele alındığı konferansta 2021 yılına kadar dünyada robotik pazarında sekiz katlık artış beklendiği, tüketiciye ulaşan robot sayısının da 2025 yılına kadar her yıl yüzde 25 oranında artacağı belirtildi.

Robotbilimdeki son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri Türkiye robotbilim topluluğuyla paylaşmak, bu alanda faaliyet gösteren araştırmacıları ve sektör çalışanlarını bir araya getirmek ve yeni iş birliği fırsatları yaratmak amacıyla gerçekleşen ToRK 2018; bu alanda çalışan uzman ve akademisyenleri, öğrenci ve konuya ilgi duyan bilim meraklılarını Boğaziçi Üniversitesi'nde buluşturdu. Konferansta özgün bildiriler ve çalıştaylar ile robotiğin insan-robot etkileşimi, öğrenen robotlar, yumuşak robotlar ve robot ve etik gibi farklı alt alanlarındaki son bilimsel ve teknolojik gelişmeler paylaşıldı, ülkemiz ihtiyaçlarının ve kabiliyetlerinin uluslararası rekabeti de göz önüne alarak nasıl eşleşebileceğini endüstriyel katılımcılar ve bilim insanları ile masaya yatırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan açılış konuşmasında robotbilime olan ilginin her geçen gün arttığını ve robotların günlük hayatımızda edindiği yerin gittikçe derinleştiğini belirtti. Temel bilimlerin robotbilim için yadsınamaz faydalar sağladığını kaydeden Özkan; anatomi, biyoloji ve fizik gibi bilim dallarından edinilen bilgilerle robotbilimin hızla geliştiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin küresel rekabette yer alması için robotik yol haritası şart

ToRK 2018 kapsamında düzenlenen ''Türkiye Robotik Yol Haritası Oturumu"nda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, ASELSAN, KUKA, GILBO, FESTO, Sabancı Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu farklı kurumlardan isimler; Türkiye'nin önümüzdeki dönemde küresel rekabetin içinde olabilmesi için robotikle ilgili paydaşların bir araya gelerek en kısa zamanda Türkiye'nin uzun vadeli Robotik Yol Haritası'nı oluşturması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdiler.

2021 yılına kadar dünyada robotik pazarda sekiz katlık artış beklendiğini vurgulandığı panelde tüketiciye ulaşan robot sayısının 2025 yılına kadar her yıl yüzde 25 oranında artmasının beklendiği ifade edildi. Oturumda robotbilimi daha ileri taşıyacak akademisyenlerin ve araştırma geliştirme uzmanlarının yetiştirilmesi, eğitim ve müfredatın bu yönde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı; Türkiye'de robot kullanımının artırılması için teşvik ve yaptırımlara ihtiyaç bulunduğunun altı çizildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Robotbilimin Geleceği Boğaziçi Üniversitesi'nde Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement