Roma'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Roma'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi.

29.10.2022 00:31  Güncelleme: 01:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi.

Büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyonda, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Büyükelçilik Müsteşarı Ayça Sarıtekin, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Hava Yarbay Serdar Türk ve eşi Şükran Türk, konuklarını tek tek kapıda karşıladı.

Resepsiyona, aralarında İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş ve KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu başta olmak üzere iş, sanat, siyaset, spor ve diplomasi camiasından çok sayıda davetli katıldı.

İki ülke ulusal marşının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda İtalyanca bir konuşma yapan Büyükelçi Gücük, Roma'ya ilk kez 25 yıl önce başkatip olarak atanarak geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Roma'da bu kez Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak, Cumhuriyet Bayramımız vesilesiyle sizleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. 1923 yılında kurduğumuz Cumhuriyet, bu yıl 99 yaşında bir çınar."

İnsanlığın savaş ve çatışmalar, terör tehdidi, iklim krizi ile küresel boyuttaki salgın hastalıklarla sınandığı bu dönemde, yurtta ve dünyada daha çok barış hedefiyle çabalarını sürdürdüklerini anlatan Gücük, şunları kaydetti:

"Bu anlayış temelinde Türkiye'nin dünyadaki değerli dostlarından ve müttefiklerinden biri şüphesiz İtalya'dır. Akdeniz Havzası'nda benzer çıkarlara ve sınamalara sahip, yolları tarih boyunca pek çok kere kesişmiş iki ülke olarak İtalya'yla ilişkilerimizin hem ikili düzeyde hem de uluslararası alanda en üst seviyeye çıkarılması hedefimize uygun hareket etmeye devam edeceğiz."

Büyükelçi Gücük, Türkiye ile İtalya arasındaki ortak ticaret hacminin 25 milyar doları aşmasının beklendiğini belirterek, şöyle dedi:

"30 milyar dolar hedefimize ise hızla yaklaşıyoruz. Bu yıl 5 Temmuz'da ülkemizde Türkiye - İtalya 3. Hükümetlerlararası Zirvesi'ni başarıyla gerçekleştirdik. Özellikle 2019 yılından itibaren dünyayı etkisi altına alan pandemi sırasında ülkelerimizin sergilediği dayanışma ise Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin köklü karakterini ispatlar niteliktedir. İkili ilişkilerimizin ivmesinin, önümüzdeki dönemde de artacağına inanıyoruz. Bir kez daha Türkiye İtalya dostluğuna uzun bir ömür ve parlak bir gelecek dilerim."

Büyükelçi Gücük, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik mesajını okudu.

Resepsiyonda davetlilere Türk mutfağının öne çıkan lezzetleri ikram edildi.

Roma\'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Roma'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement