Roma'da Çağdaş Sanata Türk Damgası - Son Dakika
Dünya

Roma'da Çağdaş Sanata Türk Damgası

Roma\'da Çağdaş Sanata Türk Damgası

Provokatif ve yenilikçi çalışmalarıyla çağdaş sanat dünyasında adından söz ettirmeyi başaran Şükran Moral'ın 3 performansı, efsane sanatçı Marina Abramovic ve Yoko Ono'nun eserlerinin de bulunduğu Roma'daki bir sergide yer aldı.

17.05.2013 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Provokatif ve yenilikçi çalışmalarıyla çağdaş sanat dünyasında adından söz ettirmeyi başaran Şükran Moral'ın 3 performansı, efsane sanatçı Marina Abramovic ve Yoko Ono'nun eserlerinin de bulunduğu Roma'daki bir sergide yer aldı.

İtalya'nın başkentindeki ünlü çağdaş sanatlar müzesi MACRO, Roma çağdaş sanatına son 50 yılda iz bırakan eserler veren sanatçıların çalışmalarının yer aldığı 'Bir Şehrin Portresi, Roma'da Sanat 1960- 2001' bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 24 yıldır İtalya'da yaşayan ve sıradışı sanat çalışmalarıyla bilinen Şükran Moral'ın da, 'Genelev', 'Morg' ve 'Hamam' üçlemesinin videoları da sergide yerini aldı. Yoko Ono ve Marina Abramovic gibi dünya çapında ünlü sanatçıların eserlerini de barındıran sergi sanatseverlere açılırken, Şükran Moral Bunun çok önemli bir etkinlik olduğunu dile getirdi.

Açılışta DHA'ya konuşan Moral, serginin 2000'li yıllar bölümünde yer alan söz konusu çalışmalarını, 1997'de İstanbul'da yaptığını belirterek, "Bu sergi sıradan bir karma sergi değil, 'Haydi bir tane de Türk sanatçı koyalım' olayı da değil. Sadece o döneme uluslararası düzeyde damgasını vurmuş sanatçıların bir araya geldiği seçme bir sergi. Bu nedenle çok önemli" dedi.

GENELEV İLE MODERN MÜZE ARASINDA PARALELLİK

Moral, 3 video çalışmasının ana temasını ise şöyle anlattı:

"İstanbul'da o ana kadar konuşulmayan ama Türkiye'deki bütün edebiyata, tarihe geçmiş, simgesi çok kuvvetli yerlerin içinde performans yapmış olmam. Mesela bir genelev var ama insanlar bunu konuşmazlar. Hayatımızın içine kültürüne geçmiş bir genelev. Genelevi yapmadaki amacım; çok göndermelere neden olan bir iş. Bu göndermelerden bir tanesi de, cinsiyet üzerine olan baskılar. Bizim toplumlarda özellikle cinselliğin baskı altına alınması ve konuşulmayan, sansüre alınan cinsellik olayının, şehrin ve hayatın içinde nasıl yaşandığını… Bir genelev var ve erkekler kadınları orada satın alıyorlar. Benim amacım; genelevi bir müzeye çevirmek. 'Museum of Modern Art (Çağdaş Sanat Müzesi)' diye adlandırarak, müze ve genelev arasında paralellik kurmak ve bunu da ironik bir şekilde anlatmak."

MORGA GİREREK ÖLÜLERLE YÜZLEŞTİM

Hayatın görülmeyen, konuşulmayan yerlerinden biri olduğunu söylediği morga da girdiğini dile getiren Moral, "Ölünce insanlar nereye gidiyorlar? Ben aslında orada ölülerle konuştum. Ölülerle yüzleştim daha doğrusu. Çok genç insanları davalar uğrunda kaybettik. Belki o insanları çağrıştıran bir ölüm. Yine 'Morg' çalışmam ve Modern Müze arasında da benzerlik kurdum" dedi. Batı'da hakkında çok hikayeler anlatılan hamama ilişkin çalışmasını da değerlendiren Moral, "Hamam bizim için çok önemli ama o ana kadar da (1997) onun içinde ne olduğunu çağdaş bir şekilde anlatan sanatçı da olmamıştı. 97'den sonra Batı'daki sanatçılar bile hamam çalışması yapmaya başladılar. Ancak onlarınki 2. el taklit oluyor. Biz nasıl onlardan etkileniyorsak onlar da bizden etkileniyorlar" diye sözlerini sürdürdü. Galeri Zilberman sanatçısı olan Şükran Moral, Chicago'daki Rapid Pulse Uluslararası Performans Sanatı Festivali'ne de davet edildi. Moral, Joseph Ravens tarafından 1-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu etkinliğe yeni bir performansıyla katılacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Roma'da Çağdaş Sanata Türk Damgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement