Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'dan Aşkabat'a "Nabucco" Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'dan Aşkabat'a "Nabucco" Ziyareti

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu\'dan Aşkabat\'a "Nabucco" Ziyareti

Resmi ziyaret amacıyla Türkmenistan'a gelen Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Türkmen gazının Avrupa'ya ulaşmasında Nabucco projesinin stratejik faktör olduğunu söyledi.

12.10.2012 00:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi ziyaret amacıyla Türkmenistan'a gelen Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Türkmen gazının Avrupa'ya ulaşmasında Nabucco projesinin stratejik faktör olduğunu söyledi.

İki günlük resmi ziyaret için Aşkabat'a gelen Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü'nde resmi törenle karşılandı.

Resmi törenin ardından liderler baş başa görüştü. Berdimuhamedov ile Basescu, ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere katıldı. Heyetler arası görüşmede konuşan Berdimuhamedov, iki ülke arasındaki işbirliğinin stratejik düzeye çıktığını kaydetti.

Romanya'yı Avrupa'ya açılan kapıları olarak gördüklerini kaydeden Berdimuhamedov, bu ülkeyle enerji başta olmak üzere ulaşım, yüksek teknoloji, elektrik enerji, tarım, çevre ve turizm sektörlerinde işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

"Avrasya ulaşım koridorunu oluşturmak istiyoruz" diyen Türkmen lider, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda, Hazar'ın kıyısındaki Türkmenbaşı limanı ile Romanya'nın Köstence limanları arasında taşımacılığın yapılmasından yanayız. Ekonomik işbirliğini güçlendireceğiz. Dış ticaret hacminden tatmin değiliz. Rakamlar çok düşük"

Basescu ise Türkmen gazının Avrupa'ya ulaştırılmasına ilişkin konuyu görüştüklerini kaydetti.

Türkmenistan'a Avrupa'ya açılan kapısı olarak hizmet vermeye hazır olduklarını söyleyen Basescu, Türkmen gazının Avrupa'ya ulaşması gerektiğini söyledi.

Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan'ın yüklerinin Köstence Limanı üzerinden Avrupa'ya ulaştırılabileceğini belirten Romanya Cumhurbaşkanı, Türkmenistan ile işbirliğine özel değer verdiklerini ifade etti.

Resmi görüşmelerin ardından bazı anlaşmalara imza atıldı. Liderler, 2009 yılında imzalanan ortak bildirinin hayata geçirilmesine yönelik belgeyi imzaladı.

Liderler daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, enerji işbirliğinin güçlendirmek istediklerini kaydetti.

Türkmenistan'ın enerji konusunda garantiye ihtiyacı olduğunu belirten Basescu, bunun için bu ülkenin enerji güvenliği konusundaki inisiyatiflerini desteklediklerini ifade etti.

Muhabir: Merdan Çariyev

Yayıncı: Tarkan Demir

Yayıncı: Tarkan Demir - AŞKABAT

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'dan Aşkabat'a 'Nabucco' Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement