Ruanda'daki Soykırımın 23. Yılı - Son Dakika
Güncel

Ruanda'daki Soykırımın 23. Yılı

Ruanda\'daki Soykırımın 23. Yılı

Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, ülkesinde yaşanan soykırıma ilişkin, "Biz ülkemizde çok kötü bir şeyin olmasına izin verdik.

11.05.2017 22:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, ülkesinde yaşanan soykırıma ilişkin, "Biz ülkemizde çok kötü bir şeyin olmasına izin verdik. Çılgınlığın bizi kontrol etmesine izin verdik. Sonuç olarak ülkemde 100 günde bir milyondan fazla insan öldü." ifadelerini kullandı.

Ruanda'daki soykırımın 23. yılı dolayısıyla Ankara Üniversitesinde anma töreni düzenlendi. Tören, soykırımda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Büyükelçi Nkurunziza, burada yaptığı konuşmada, yaşanan katliamı hatırlamanın Ruandalılara acı verdiğini belirterek, "Biz ülkemizde çok kötü bir şeyin olmasına izin verdik. Çılgınlığın bizi kontrol etmesine izin verdik. Sonuç olarak ülkemde 100 günde bir milyondan fazla insan öldü." dedi.

İnsanlığın bir daha böyle bir trajediye izin vermemesi gerektiğini söyleyen Nkurunziza, "Tutsilere karşı yapılan soykırım, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtu. Bu suç dünya izlerken işlendi ve dünya bu suçu durdurmak için hiçbir çaba göstermedi." diye konuştu.

O dönemde soykırımın aslında durdurulabileceğine işaret eden Nkurunziza, insanların Ruanda'da ne olduğunu anladığında bir milyondan fazla kişinin çoktan hayatını kaybetmiş olduğunu belirtti.

Nkurunziza, sömürgecilik döneminden önce Ruanda'nın barışçıl bir ülke olduğunu, halkın huzur içinde yaşadığını dile getirerek, "Sömürgeci güçler Ruanda'ya geldiğinde, insanların birlikte olduklarını gördüler ve aralarında farklılıklar oluşturmaya karar verdiler." dedi.

Sömürgecilerin Ruanda'da insanları gruplara ayırıp birbirlerine karşı savaştırdığını anlatan Nkurunziza, gruplar arasında oluşan bu nefretin Ruanda'nın 1962'de bağımsızlığını kazanmasından sonra da devam ettiğini kaydetti.

Ülkenin, yaşanan tüm acılara rağmen yeniden doğduğunu ifade eden Nkurunziza, Ruandalı siyasetçilerin ülkeyi yeniden inşa etme mesajının halk tarafından kabul edildiğini söyledi.

Ruanda'nın, yaşanan olumlu gelişmelerden sonra Dünya Bankası, Dünya Ekonomik Forumu ve Uluslararası Şeffaflık Örgütünce örnek ülke olarak gösterildiğini vurgulayan Nkurunziza, Ruanda'nın bugün demokratik, özgürlükçü, kendine güvenen ve gelişmeye devam eden bir ülke haline geldiğini dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de insanlık tarihinde farklı gerekçelerle katliamlar yapıldığını, bir insanın diğerinden üstün olduğu ortamların yaratılmaya çalışıldığını belirterek, "Elbette sadece Amerika'da, Avrupa'da değil, Afrika'nın da içinde, derinliklerinde benzer katliamlar, benzer soykırımlar gerçekleştirildi." ifadesini kullandı.

İbiş, "Ruanda'da Tutsi ve Hutular arasında kardeşliğin bozulması ve akla gelmeyecek yöntemlerle anlaşmazlıklar yaratılması, huzurun bozulması, çatışmaların ortaya koyulması ve Ruanda'da pek çok insanın vahşice öldürülmesi, yine üzülerek söylüyorum, bunun o uygar dünyanın, kendini uygar kabul eden dünyanın gözü önünde, hatta eliyle, hatta planıyla yapıldığını hepimiz biliyoruz." diye konuştu.

Anma töreni sonunda Nkurunziza ve İbiş, Ruanda Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resim sergisinin açılışını yaptı.

Ruanda'da Tutsi azınlığa yönelik 7 Nisan 1994'te başlayan soykırımda, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu bir milyondan fazla kişi, palalar, sopalar, bıçaklar ve ateşli silahlarla katliama katılan gruplar tarafından öldürülmüştü.

Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesiyle soykırım son bulmuştu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç almak amacıyla saldırması sonucu yüz binlerce Hutu, komşu ülke Zaire'ye sığınmıştı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönemdeki en yakın destekçisi olması sebebiyle Ruanda soykırımından en fazla sorumlu tutulan ülke olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruanda'daki Soykırımın 23. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement