Ruanda Soykırımı'nın 21'inci Yıldönümü - Son Dakika
Güncel

Ruanda Soykırımı'nın 21'inci Yıldönümü

ADDİS Ruanda'da 1994 yılında 800 bin ile 1 milyon arasında Tutsi ve ılımlı Hutu'nun radikal Hutular tarafından katledilişinin 21'inci Anma Yıldönümü'nde katliamın kurbanları Ruanda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

07.04.2015 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS Ruanda'da 1994 yılında 800 bin ile 1 milyon arasında Tutsi ve ılımlı Hutu'nun radikal Hutular tarafından katledilişinin 21'inci Anma Yıldönümü'nde katliamın kurbanları Ruanda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

Başkent Kigali'de katliam kurbanları çeşitli etkinliklerle anılırken, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avusturalya'daki çeşitli üniversitelerde okuyan Ruandalı öğrenciler katliam ile ilgili sempozyum, konferans ve anma törenleri organize ettiler.

Ruanda'da 6 Nisan 1994'de Hutu kabilesine mensup Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesinin ardından radyo anonsları ile başlayan katliam çağrıları ile birlikte Ruanda Ordusu'na mensup Hutular, ülkedeki Tutsi ve ılımlı Hutulara karşı 7 Nisan'dan itibaren 100 gün boyunca katliam yaptılar.

-Katliamda Belçika ve Fransa'nın rolü

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa'nın soykırımın ideolojik altyapısını hazırlamak ve bizzat uyguladığını bir çok kez dile getirdi.

Ruanda yönetimi halen Belçika ve Fransa'nın, yüzyılın soykırımının siyasi hazırlığında doğrudan rol alması, soykırımın ideolojik ve teknik alt yapısını oluşturmasından dolayı bu ülkelerden özür bekliyor.

Sadece Fransa değil, katliamı engelleyemediği için Birleşmiş Milletler de (BM) başta Ruanda olmak üzere Afrika ülkeleri tarafından eleştiriliyor.

Fransa'nın 1 milyona yakın Ruandalı'nın katliamla öldürülmesi karşısında attığı somut adımlar ise Paris'te söz konusu soykırımı araştıracak bir birim oluşturulması ve Ruanda eski İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa'yı yargılayarak 25 yıl hapis cezasına çarptırmak oldu.

Ruanda ise soykırım davasında asıl yargılanması gerekenin dönemin Fransa yönetimi olduğunu savunuyor.

Katliamlar sonucunda 800 bin ile 1 milyon arası Tutsi ve ılımlı Hutu hayatını kaybetti. BM insanlığa karşı işlenen bu büyük soykırımın başlangıç tarihi olarak 7 Nisan tarihini kabul ederek  her yıl 7 Nisan günü "Ruanda Soykırımı'nın Kurbanlarını Anma Günü" olarak kabul edildi.

Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame'ye bağlı güçler, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu bu kez de yönetimden güç alan Tutsiler'in intikam alacağı korkusu ile yüz binlerce Hutu komşu Zaire'ye sığındı.

Bir kısmı Ruanda'ya dönebilse de halen binlerce Hutu, Zaire'deki mülteci kamplarında uluslararası yardımlarla yaşam savaşı veriyor.

-Yüzyılın soykırımı

Ruanda'daki soykırım yüz yılın en büyük katliamlardan biri olarak hafızalara kazındı. Balta ve kesici aletlerle yaralanarak ölüme terk edilen insanlar, kiliselerde boğulan ve kurşuna dizilen kadın ve çocuklar, gazetelerde yayınlanan ölüm listeleri tarihe geçti.

Hutu milliyetçilerinin Tutsileri aşağı-melez ırk olarak görmeleri sebebiyle başlayan ırkçı saldırılar, Tutsi bölgelerinde kalan verimli tarım alanlarının Hutularca ele geçirilme isteği ile birleşince soykırıma dönüşmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruanda Soykırımı'nın 21'inci Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de STK'larla iftarda buluştu
    22:45 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de STK'larla iftarda buluştu

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de sivil toplum kuruluşları ile iftarda bir araya geldi. Kurtulmuş, Türkiye'nin dünyada zalime dur diyecek bir sistemin kurulması için öncülük yapacağını belirtti.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı
    22:44 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazanın nedeni henüz belirlenemezken, olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Siverek-Şanlıurfa karayolu uzun süre trafiğe kapandı.

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı
    22:39 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazada, otomobil, hafif ticari araç ve motosiklet çarpıştı. Yaralılar Siverek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazanın ardından kara yolunda ulaşım kısa süreliğine durdu, daha sonra tekrar açıldı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

  • Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor
    22:34 Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor

    Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı Türkiye'nin ilk akıllı şehirlerinden biri haline getirmek için fiber altyapı, IP telefonlar ve dijital bilgiye dayalı belediyecilik gibi birçok yenilikçi projeye imza atıyor. Ayrıca, Teknopark Merkezi (Tekmer) gibi girişimcilere destek veren ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Yazıcı, Tuzla'yı inovasyon merkezi ve karbon nötr bir ilçe haline getirmeyi hedefliyor. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde tekrar aday olan Yazıcı, gençlere ve bilime olan güvenini vurgulayarak Tuzla'nın geleceği için destek istiyor.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!
    22:34 Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!

    Xiaomi'nin yıllık etkinliği olan Xiaomi Fan Festivali, 6 Nisan'da başlayacak ve 23 Nisan'a kadar sürecek. Festival kapsamında mi.com.tr ve mi Store uygulamasında birçok indirim ve kampanya sunulacak. Redmi Note 11 Pro+ 5G, Redmi Note 12, POCO F5 Pro ve Redmi Pad SE gibi popüler cihazlar cazip fiyatlarla satışa sunulacak. Ayrıca festivalde özel sürüm Redmi Note 13 Pro+ 5G modeli de tanıtılacak. Xiaomi Fanları ayrıca Xiaomi Global Kampüsü'nü ziyaret etme fırsatı da bulacak.


Advertisement