Ruhani'nin Musevi ve Kerrubi'yle İmtihanı - Son Dakika
Güncel

Ruhani'nin Musevi ve Kerrubi'yle İmtihanı

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yunusi, Musevi ve Kerrubi'nin serbest bırakılmalarının Ruhani Hükümetinin elinde olmadığını belirtti.

11.11.2014 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi, Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin serbest bırakılmalarının Ruhani Hükümetinin elinde olmadığını söyledi.

Tahran Basın Fuarını ziyareti esnasında İran'da yayın yapan İnsaf News'in "Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçimlerde Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin serbest bırakılmasıyla ilgili sözünün hatırlatılması üzerine Yunusi, "Hükümetin bu konuda bir yetkisi yok. Sadece bu alanı müsait hale getirebilir" dedi.

Bu konudaki girişimler için ülkedeki siyasi atmosferin uygun hale gelmesinin gerektiğini belirten Yunusi, "Bazıları ülkede sükunet ve aklı selimin hakim olmasını istemiyor" ifadelerini kullandı.

"Ülkede akl-ı selimin hakim olmasını kimler istemiyor" sorusuna Yunusi, "Hem muhafazakarlardan hem de reformistlerden her iki tarafın aşırıları, siyasi sukunetin sağlanmasına zarar veriyorlar" cevabını verdi

Musevi, İran-Irak Savaşı döneminde (1981-1989) 8 yıl ülkenin başbakanı olarak görev yaptı. Musevi ve Mehdi Kerrubi 2009 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduklarını ilan ettiler. Ülkedeki reformistlerin desteklediği ikili, seçimlerin ardından sonuçlara itiraz etmek ve protestolara destek vermekle suçlanarak ev hapsinde göz altına alındılar.

Henüz yargı karşısına çıkarılmayan ikili hakkında bazı İran Milletvekilleri'nin serbest bırakılmaları talebi üzerine açıklama yapan dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Anayasa Kurucular Meclisi Başkanı Ahmed Cenneti, yargılanmaları durumunda ülkede fitne çıkarma gerekçesiyle idam edilmeleri gerektiğini, yargılanmamalarının ikilinin menfaatine olduğunu söylemişti. Ruhani seçim kampanyası çalışmaları sırasında halka "göz hapsini kaldıracağı" sözünü vermişti. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruhani'nin Musevi ve Kerrubi'yle İmtihanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement