Ruhr'da Kültür Şöleni - Son Dakika
Güncel

Ruhr'da Kültür Şöleni

Ruhr\'da Kültür Şöleni

Türkiye ile Almanya edebiyatını buluşturan Ruhr Kitap Fuarı, bu yıl 29 Nisan-8 Mayıs arasında yine kültür ve edebiyat şöleni olarak gerçekleştirilecek.

24.04.2016 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Almanya edebiyatını buluşturan Ruhr Kitap Fuarı, bu yıl 29 Nisan-8 Mayıs arasında yine kültür ve edebiyat şöleni olarak gerçekleştirilecek.

Son yıllarda artık tek bir mekanda değil, başta Essen olmak olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen etkinliklerle, tüm Ruhr Bölgesi'ne yayılan fuara yine kültür dünyasından ünlü isimler katılacak.

Almanya Türkiye Kültür Forumu'nun kurucusu ve sözcüsü, gazeteci ve film yapımcısı Osman Okkan'ın onur konuğu olacağı kitap fuarının ana temasını Kaçış, Sığınış ve Hasret oluşturuyor.

Fuar kapsamındaki etkinliklerin bir bölümü Almanya'ya ve Avrupa'ya yönelik sığınmacı ve göçmen hareketinin edebiyat dünyasına yansımalarını içerecek.

29 Nisan'da Essen'deki Zeche Zollverein Salonu'nda törenle başlayacak fuar, Essen, Duisburg, Dortmund, Gelsenkirschen, Bochum, Düsseldorf ve Köln'deki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilecek etkinliklerle 8 Mayıs'a kadar sürecek. Fuarı destekleyen kurumlar arasında Hürriyet gazetesi de yer alıyor.

CAN DÜNDAR'DAN MESAJ

Aralarında onur konuğu Osman Okkan'ın da yer aldığı çok sayıda konuğun katılacağı törende Zülfü Livaneli açılış konuşmasını yapacak. Kitap Fuarı Organizatörü Fikret Güneş'in de konukları selamlayacağı törene Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen, Kuzey Ren Vestfalya Entegrasyon Müsteşarı Thorsten Klute ve Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da katılacak.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, canlı bağlantı ile Essen'deki konukları İstanbul'dan selamlayacak.

ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Fuarın ikinci günü Çocuklar Geleceğimizdir sloganı altında 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği gerçekleştirilecek. Türkiye'nin Essen Başkonsolosluğu himayesindeki şenlik de açılışın yapılacağı Zollverein Salonu'nda olacak.

YAŞAR KEMAL ANILACAK

Her yıl olduğu gibi bu yıl da zengin ve çok yönlü bir kültür programı olan Ruhr Kitap Fuarı'nda, geçen yıl yaşamını yitiren Türkçenin büyük yazarı Yaşar Kemal'e ayrıldı. 2 Mayıs Pazartesi günü yine Yaşar Kemal – Roman yazarı, Düşünür, Savaşçı başlığı altında düzenlenecek programda medya ve edebiyat dünyasından tanınmış isimler Osman Okkan, Zülfü Livaneli, Sevengül Sönmez ve Nebil Özgentürk büyük yazarımızı, eserlerini ve mücadelesini anlatacak. Toplantıdaki konuşmalar anında Almanca ve Türkçeye çevrilecek.

Essen Grillo Tiyatrosu'nda 3 Mayıs Salı günü de Yaşar Kemal'in büyük eseri İnce Mehmet, tiyatro oyunu olarak canlandırılacak.

Fuar kapsamındaki ilginç etkinliklerden biri de 5 Mayıs'ta tanınmış şairlerimizden Şükrü Erbaş'ın ünlü şiiri Köylüleri Neden Öldürmeliyiz?'in ele alınacağı şiir akşamı olacak.

Zollverein salonunda 8 Mayıs'ta Sunay Akın'ın katılımıyla gerçekleştilecek programla sona erecek

USTA'YA SAYGI

Fotoğraf dünyasının büyük isimlerinden Ara Güler'in yaşamını konu alan, Osman Okkan tarafından hazırlanmış belgesel Ara Güler – Bir İstanbul Efsanesi'nin Almanya galası, fuar kapsamındaki kültür etkinliklerinden. Güler'in de katılacağı gala 6 Mayıs Cuma akşamı Essen Grillo Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.

FUARA ÜNLÜ KONUKLAR GELİYOR

RUHR Kitap Fuarı'nın edebiyat ve medya dünyasından misafirlerinden bir kısmı şöyle:

Şükrü Erbaş, Hakan Günday, Feridun Zaimoğlu, Kemal Yalçın, Pınar Öğünç, Deniz Yücel, Lale Müldür, Meltem Yılmaz, Murat Özyaşar, Orhan Bahtiyar, Haydar Karataş, Çiçek Bacık, Fikret Doğan, Hayko Bağdat, Nermin Yıldırım, Tarık Tufan.

MİZAH VE MEDYA

KİTAP prömiyerleri, daha önce yayınlanmış kitaplar üzerine tartışma toplantıları, müzikli, şiirli etkinliklerin yanı sıra, Türkiye'deki iletişim özgürlüğünü, mizah dünyasını ele alan panellerin de gerçekleştirileceği, mizah dergilerinden OT'un konuşulacağı fuarda, Almanya'daki sığınmacılar için yayınlanan ilk Arapça gazete Abwab da tanıtılacak.

KİTAP DA SATILACAK

ESSEN'deki Zollverein Salonu'nda fuar boyunca gerçekleştirilecek sergide kitap satışı da yapılacak. Serginin bir bölümü, ikidillilik zenginliktir vurgusuyla diller arasındaki ilişkiyi konu edinen eğitsel ve edebi kitapları içeren kitaplara ayrılacak.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Ruhr'da Kültür Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement