Rumen Tarihçinin Atatürk Hayranlığı - Son Dakika
Kültür Sanat

Rumen Tarihçinin Atatürk Hayranlığı

Romanya'nın Craiova Üniversitesi Tarihi Evrak Fakültesinde "Güneydoğu Avrupa'nın 19-20. Yüzyıl Tarihleri" dersini veren akademisyen Mitu Razvan, Dünya Tarihçileri Kongresi'nde askeri ve politik hayatıyla ilgili sunum yaptığı Büyük Önder Atatürk'ün devlet adamlığına dikkati çekmek için...

13.05.2018 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKAN FİRİK - Romanya'nın Craiova Üniversitesi Tarihi Evrak Fakültesinde "Güneydoğu Avrupa'nın 19-20. Yüzyıl Tarihleri" dersini veren akademisyen Mitu Razvan, Dünya Tarihçileri Kongresi'nde askeri ve politik hayatıyla ilgili sunum yaptığı Büyük Önder Atatürk'ün devlet adamlığına dikkati çekmek için kitap hazırlıyor.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 2010'da düzenlenen "Dünya Tarihçileri Kongresi"nde askeri ve politik yaşamıyla ilgili sunum yaptığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e olan ilgisi giderek artan Razvan, hakkında kitap yazmak için Büyük Önder'e ilişkin çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Çalışmalarını İngilizce, Sırpça ve Bulgarca kaynaklardan da yararlanarak sürdüren Razvan, Atatürk'ün askeri eğitimi ve deneyimi, Çanakkale Zaferi'ndeki rolü ve devlet adamı olarak gerçekleştirdiği reformlara 2017 yılında yazmaya başladığı ve 2019 sonunda tamamlamayı planladığı eserinde yer verecek.

İtalya, Letonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye'den 35 gencin katıldığı "Avrupa Gençleri Antandros'ta Buluşuyor" projesi kapsamında Balıkesir'in Edremit ilçesine gelen 38 yaşındaki Rumen tarihçi Razvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktora tez konusu "Sırbistan ve Bulgaristan'ın 1. Dünya Savaşı sonunda bağımsızlığını ilan etmesi" çalışmaları kapsamında dikkatini çeken Atatürk'ün her yönünü araştırmaya yöneldiğini kaydetti.

"Araştırdıkça hayranlığım artıyor"

Razvan, Atatürk'ün hayata geçirdiği reformların ilgisini çektiğini dile getirerek, "Dünya Tarihçileri Kongresi'nde 2010 yılında Atatürk ile ilgili sunum da yaptım. Atatürk'ün askeri ve politik hayatını araştırdıkça hayranlığım artıyor." dedi.

"Hayata geçirdiği reformlar ilgimi çektiğinden Atatürk hakkında araştırma yapmayı sürdürüyorum. Eserimle Atatürk'ün devlet adamlığına dikkati çekmek istiyorum." diyen Razvan, şöyle konuştu:

"Elimde Atatürk'ün çocukluğu, yetişkinliği hakkında çok fazla veri var. Kitabın ilk sayfalarında Atatürk'ün çocukluğu ve gençliğine, hayatının ilk evrelerine dair bilgiler olacak ama büyük kısmı Atatürk'ün devlet adamlığı ve politik hayatı hakkında bilgiler içerecek. Kitabımı 2017 yılında yazmaya başladım. Sanırım 2019 sonunda yayınlanmış olacak. Kitabım yayınlandığında Atatürk'ü daha geniş kitleler tanıma fırsatı bulacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Rumen Tarihçinin Atatürk Hayranlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement