Rus Heykeltıraş 'Barış' Çağrısı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Rus Heykeltıraş 'Barış' Çağrısı Yaptı

Rus Heykeltıraş \'Barış\' Çağrısı Yaptı

Alanya’da, 3 Kasım’da altı ülkeden 10 heykeltıraşın katılımıyla başlayan 12’nci Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu sona erdi.

04.12.2015 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alanya'da, 3 Kasım'da altı ülkeden 10 heykeltıraşın katılımıyla başlayan 12'nci Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu sona erdi. Törene katılan Rus heykeltıraş Yury Tkachenko, Rusya ile Türkiye arasındaki uçak krizinin biran önce sona erdirilmesi temennisinde bulundu. Tkachenko, hem Rusya hem de Türkiye'nin bu mücadeleden vazgeçmesi gerektiğini belirterek "Çünkü iki ülkedeki insanlarda birbirleriyle yaşamak, sevmek ve çocuklarını büyütmek istiyor. Yaşanan krizde ülkeler arasında yapılan yapıcı olmayan mücadelenin kimseye faydası olmayacak" dedi.

Kapanış töreninde ilk olarak kürsüye gelen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, sempozyumun 12 yıldır Belediye ve Üniversite işbirliği ile kesintisiz sürdürüldüğünü söyledi. Rektör Karayağız, bunun bir istisna olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Olağanüstü bir şeydir. Bir etkinlik iki kurumun işbirliği ile 12 yıldır devam ettiriliyor. Bizim kurumumuzun bir önceliği vardır evvela Alanya, sonra başka yerler. Bu sempozyum bizim kurumumuz için hem özel hem de gelenekseldir. Hem olağanüstü eserler kazandırılıyor hem de uluslararası sanatçıları burada buluşturuyoruz. Alanya belediyesi ve katılımcılara teşekkür ederim."

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise, sanatçıların Türk kültüründen, Alanya kültüründen ve tarihinden yola çıkarak yaptıkları heykellerin ilçenin cadde ve sokaklarına yerleştirileceğini söyledi.

Rusya ile yaşanan krize rağmen sempozyumda iki Rus heykeltıraşın yer aldığını hatırlatan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, "Biliyorsunuz bölgemizde yaşayan yerleşik yabancılar arasında en çok Ruslar var. Bizim hiçbir zaman onlarla sorunumuz olmadı. Onlar bizim misafirlerimizdir. Bu organizasyonların da iki millet arasındaki diyalogu güçlendireceğine inanıyorum" diye konuştu.

Sempozyum sonrası gazetecilere konuşan Rus Yury Tkachenko, sempozyuma katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Yaptığı heykelin, insan olmak isteyen bir hayvan olan mitolojik bir karakter olduğunu belirten heykeltıraş Tkachenko, "Eserimde kendini ifade etme savaşını yansıtmaya çalıştım. İnsan olmak için mücadele veren bir hayvanı şekillendirdim. Hikayesinde de özgürlük ve kendini anlatabilme mücadelesi var" dedi.

Yaşanan Rusya ve Türkiye krizine değinen Yury Tkachenko, şöyle konuştu: "Hem Rusya hem de Türkiye'nin bu mücadeleden vazgeçmesi lazım. Çünkü iki ülkedeki insanlarda birbirleriyle yaşamak, sevmek ve çocuklarını büyütmek istiyor. Yaşanan krizde ülkeler arasında yapılan yapıcı olmayan mücadelenin kimseye faydası olmayacak. Kararların dostlukla verilmesi lazım. Savaşla hiçbir şey çözülmez. Ben politikada çok şey gördüm. Rusya ve Türkiye kardeş ve komşudur. Birde bizim arkamızda kocaman bir dünya var. Bazen sadece biz karar vermiyoruz. Bazen 3'üncü ülkelerde kararlarımızı etkileyebiliyor. Ben bu son olayda bunu görüyorum."

Törene, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, kamu kurum amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları, siyasiler, vatandaşlar, yerleşik yabancılar ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyuma Türkiye, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, İngiltere ve Polonya'dan katılan 10 heykeltıraş, Selçuklu, mitoloji ve tarihi öğeleri kullanarak yaklaşık 1 ayda 10 heykel yaptı. Kapanış programında heykeltıraş ve workshop çalışmasına katılan 20 öğrenciye katılım belgesi ve hediyeler verildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rus Heykeltıraş 'Barış' Çağrısı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement