Rus Model Vodianova'dan Adet Dönemi Mücadelesi - Son Dakika
Politika

Rus Model Vodianova'dan Adet Dönemi Mücadelesi

Rus model Vodianova'dan adet dönemi mücadelesi "Let's Talk"(Hadi konuşalım) etkinliği Kadınları bilinçlendirme kampanyalarıyla tanınan hayırsever Natalia Vodianova'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Let's Talk" (Hadi konuşalım) etkinliği Antalya'da başladı" Rus süper model Natalia...

26.10.2018 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus model Vodianova'dan adet dönemi mücadelesi

"Let's Talk"(Hadi konuşalım) etkinliği

Kadınları bilinçlendirme kampanyalarıyla tanınan hayırsever Natalia Vodianova'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Let's Talk" (Hadi konuşalım) etkinliği Antalya'da başladı"

Rus süper model Natalia Vodianova:

"Özellikle kadınların adet dönemi hakkındaki ön yargılar ve tabuları yıkmak benim önceliğim"

"Milyonlarca kadın ve kız çocuğu için her ay verilen adet dönemi mücadelesine dikkat çekmek istiyorum"

ANTALYA - Rus süper model Natalia Vodianova, kadın sağlığı konusundaki bazı ön yargıların kültür yapısının içine örülmüş durumda olduğunu ifade ederek, "Özellikle kadınların adet dönemi hakkındaki ön yargılar ve tabuları yıkmak benim önceliğim. Milyonlarca kadın ve kız çocuğu için her ay verilen adet dönemi mücadelesine dikkat çekmek istiyorum" dedi.

Kadınları bilinçlendirme kampanyalarıyla tanınan hayırsever Natalia Vodianova'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Let's Talk"(Hadi konuşalım) etkinliği Antalya'nın Kemer ilçesindeki Maxx Royal Otel'de başladı. Etkinlikte düşünce önderleri, toplumda etki oluşturan isimler, aktivistler ve küresel politika yapıcıları ile kadın sağlığı ve eşitliğini daha da güçlendirmek amacıyla bir araya geldi.

ELBI hayır kuruluşu ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından desteklenen etkinliğe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu olan Genel Direktörü Dr. Natalia Kanem, Kanadalı eski manken ve sinema oyuncusu Dayle Haddon, Polonyalı ünlü model Anja Rubik, İngiliz gazeteci Anne McElvoy, İngiliz manken Adwoa Boah, Türk manken Azra Akın ve diğer konuşmacılar katıldı.

Kadın sağlığı ve kadınların sağlıkları adına gerekli araç ve hizmetlere ulaşabilme haklarının konuşulacağı bir ortamın oluşturulması amacıyla düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Rus model Natalia Vodianova, Dijital Yardımseverlik Platformu ELBİ ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Bugünün konusunun kadın sağlığı ve ön yargı olduğunu dile getiren Vodianova, konuşarak birçok ön yargının kırılabileceğini ve sorunlara çözüm bulunulabileceğini söyledi.

Platform ile kadın sağlığı ve engellilik hakkındaki ön yargıları yıkmak için çalıştıklarının altını çizen Vodianova, "Burada bu engelleri birlikte yıkmak için toplandık. Amacımız kayda değer sonuçlara ulaşarak kadın sağlığı konusunda ilerleme kaydetmek. Bugün burada konunun uzmanlarıyla bir çalışma grubu oluşturarak kadın sağlığı etrafındaki ön yargıları yıkmak adına çalışacaklarına inanıyorum. Bugün burada, doktorlar, kadın hakları savunucuları, kanun yapıcılar ve Birleşmiş Milletler yöneticileri ile birlikteyiz" diye konuştu.

"Adet dönemi mücadelesi"

Kadın sağlığı konusundaki bazı ön yargıların kültür yapısının içine örülmüş durumda olduğunu ifade eden Vodianova, "Özellikle kadınların adet dönemi hakkındaki ön yargılar ve tabuları yıkmak benim önceliğim. Milyonlarca kadın ve kız çocuğu için her ay verilen adet dönemi mücadelesine dikkat çekmek istiyorum. Kadın ve kız çocuklarının toplumda var olma mücadelesinin bir parçası olan adet dönemi konusunda hükümetler, finansal destekçiler, sivil aktivistler destek vermeye başladı. Dünyanın birçok ülkesinden adet dönemini bir utanç olarak görüp toplumun parçası olamayan kız çocuklarının hikayesini duyuyoruz. Aynı sorunu iş yerlerinde ve evlerde olduğuna şahit oluyoruz. Kadınlara destek olan erkekler sayesinde okuluna devam edebilen kız çocuklarının hikayesini duyunca da cesaretleniyoruz" dedi.

"Tabular eline geçirmiş durumda"

Kadın sağlığı konusunda ön yargının kültüre işlediğini kaydeden Vodianova, "Birçok tabu bu konularda bizi eline geçirmiştir. Fakat bir konu var ki bence çok önemli; menstrüasyon. Hepimizi etkileyen ortak bir durum. Birçok ülkede politik ve sosyal kararların erkekler tarafından verildiğini düşünürsek kadın sağlığı konularında ne kadar ihmal olduğunu da anlayabiliriz. Mesela tamponun bir lüks tüketim ürünü olarak görülmesi bu konuda bir örnektir. Birçok kadın ped ve tamponu bu nedenle böyle algılıyorlar. Ayrıca yine kadınlar ön yargı ve kültürel tabular nedeniyle eczaneden ped, tampon ya da doğum kontrol hapı alırken rahatsızlık hissediyorlar. Bu kadınlar ki dünyanın en medeni toplumlarında yaşıyorlar. Bu anket Amerika'da yaşayan kadınlara yapılmış mesela" ifadelerine yer verdi.

"Örnekler verdi"

Bir ihmal konusunun da endometriozis (genç kadınlarda görülen iyi huylu kronik hastalık) olduğunu dile getiren Natalia Vodianova, "Birçok kadına en az 10 yıl acı çektikten sonra tanı koyulabiliyor. Bu konuda da farkındalığın artması gerekiyor. İş yerinde olsun, okulda olsun kızların ve kadınların regl olması onların aleyhine işliyor. Mesela Hindistan'da yüzde 45 oranında kız çocuğu regl olmaya başlar başlamaz okulu bırakıyor. Amerika'da dahil kadınlar regli konusunda utanç duydukları için yine bu konuyu ilgilendiren sağlık problemlerini saklayıp gömmeyi tercih ediyorlar. Bu ise her şeyi onlar için daha da zorlaştırıyor" ifadelerine yer verdi.

Voadinova, böyle buluşmalar ve platformlar sayesinde kadınların daha bilinçli ve güçlü olacağını sözlerine ekledi.

Rus Model Vodianova\'dan Adet Dönemi Mücadelesi
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Rus Model Vodianova'dan Adet Dönemi Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi
    13:03 Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi

    Osmaniyeli restoran işletmecileri, Türkiye çapında 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan cafe ve restoran boykotuna tepki gösterdi. İşletmeciler, yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyatları artırmak veya işletmeleri kapatmak dışında başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Üretimin olmadığı sürece işletmelerin batmaya mahkum olduğunu ifade eden esnaflar, üretimin artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğini dile getirdi.

  • AK Parti Milletvekili Akçadağ'da depremin izlerini silmeye kararlı
    13:02 AK Parti Milletvekili Akçadağ'da depremin izlerini silmeye kararlı

    AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Akçadağ ilçesinde depremin izlerini silmek için çalıştıklarını ve hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini söyledi.

  • Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu: 'Belediyeyi borçsuz devraldık'
    12:59 Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu: 'Belediyeyi borçsuz devraldık'

    Ankara'da CHP'den Etimesgut Belediye Başkanı seçilen Erdal Beşikçioğlu, AKP'li önceki başkan Enver Demirel'den belediyeyi borçsuz bir şekilde devraldıklarını söyledi. Beşikçioğlu, 'Bu manada şanslı belediyelerden biriyiz' dedi.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.

  • Malkara Belediye Başkanı Tekirdağ Valisi'ni ziyaret etti
    12:54 Malkara Belediye Başkanı Tekirdağ Valisi'ni ziyaret etti

    Malkara Belediye Başkanı Nergiz Karaağaçlı Öztürk, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ü ziyaret etti. Vali Soytürk, Öztürk'e yeni görevinin hayırlı olmasını temenni ederek başarı diledi. Ayrıca, Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Şarköy ilçesinde bir hayvancılık işletmesini ziyaret ederek üretim politikaları ve desteklemeler hakkında bilgi verdi.

  • Domaniç Belediyesi Borçsuz Devredildi
    12:54 Domaniç Belediyesi Borçsuz Devredildi

    Domaniç önceki MHP'li Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, belediyeyi borçsuz ve hatta paralı devrettiğini ifade etti. CHP'li Domaniç Belediye Başkanı Engin Uysal da teşekkürlerini iletti.

  • İçişleri Bakanı, Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı
    12:42 İçişleri Bakanı, Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde mazbata töreninde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği iddiaları üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirildiğini açıkladı.

  • İranlılar İsrail'e yönelik saldırılara destek için yürüyüş düzenledi
    12:38 İranlılar İsrail'e yönelik saldırılara destek için yürüyüş düzenledi

    İranlılar, ülkenin geçen hafta İsrail hedeflerine yönelik misilleme saldırılarına desteklerini ifade etmek üzere ülke çapında yürüyüşler düzenledi. Tahran'da göstericiler İsrail ve ABD karşıtı sloganlar içeren pankartlar taşıyarak saldırılara desteklerini ifade etti. Benzer mitingler diğer şehirlerde de düzenlendi ve katılımcılar İran'ın insansız hava aracı ve füze saldırılarını 'meşru savunma' olarak nitelendirdi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: Tabloyu tam netleştiremedik
    12:38 Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: Tabloyu tam netleştiremedik

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı öncesi belediyenin çalışmalarını ve incelemelerini açıkladı. Tutdere, önümüzdeki hafta ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna açıklama yapacaklarını belirtti.


Advertisement