Rus Ürünlerine Karşı, Tedbir Paketi Devreye Girdi - Son Dakika
Güncel

Rus Ürünlerine Karşı, Tedbir Paketi Devreye Girdi

Rusya'nın Yaklaşık Bir Aydır Türk İhraç Ürünlerine Uyguladığı Engellemelere Karşı, Türkiye de Mütekabiliyet Esasına Göre, Rus Ürünlerine Yönelik Tedbir Paketini Uygulamaya Koydu.

01.09.2008 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın yaklaşık bir aydır Türk ihraç ürünlerine uyguladığı engellemelere karşı, Türkiye de mütekabiliyet esasına göre, Rus ürünlerine yönelik tedbir paketini uygulamaya koydu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Rusya'nın bir iç genelge yayımlayarak, Türkiye'den ithal edilen mallara, tarife dışı engel uygulamasına Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına ve diğer uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gerekçesi ile karşı çıkarken, Türkiye'de kendi tedbir paketini devreye soktu.

Tedbir paketi kapsamında Türkiye, bugün gümrüklere gelen ürünlerin belge esası ile değil, fiziki kontrol esası ile kontrolden geçirilmesini içeren, ''kırmızı hat'' uygulamasını başlattı.

Gümrük süreçlerinde sarı, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı kontrol yapılıyor. Yeşil ''kontrolsüz geçiş'', sarı ''döküman kontrolü'' anlamına gelirken, kırmızı hat kontrolü ise fiziki kontrolü içeriyor.

Kırmızı hat uygulaması ile Rus mallarının Türkiye girişinde de süre uzayacak. Türkiye'nin kademeli olarak başka önlemleri de hayata geçireceği belirtiliyor.

Rusya, yaklaşık 1,3 trilyon dolara ulaşan GSYİH'sı ile dünyanın 10. büyük ekonomisi konumunda bulunurken, dünyanın en büyük doğal gaz ve ikinci petrol üreticisi konumunda bulunuyor. Özellikle enerji fiyatlarında yaşanan artışlarla birlikte değerlendirildiğinde, orta vadede Rusya'nın en büyük ilk beş dünya ekonomisi içine girmesi bekleniyor.

Makroekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmelere karşın, Rus ekonomisinin başta enerji kaynakları olmak üzere büyük ölçüde hammadde üretimi ve ihracatına bağlı olması, ekonomide ciddi yapısal zaafları da beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Türkiye, geçen yıl Rusya'ya 4,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, ihracatta 321,8 milyon dolar ile otomobil, 181,1 milyon dolar ile turunçgiller (taze ve kurutulmuş), 172,5 milyon dolar ile domates (taze ve soğutulmuş), 164,2 milyon dolar ile sentetik iplik ve dokumalar, 161,7 milyon dolar ile mücevher yer aldı.

Rusya'dan geçen yıl 23,5 milyar dolar ithalat gerçekleştiren Türkiye, 6,7 milyar dolarlık doğal gaz, 4,9 milyar dolarlık ham petrol, 4,4 milyar dolarlık petrol yağı ve bitümenli minerallerden elde edilen yağ ithal etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rus Ürünlerine Karşı, Tedbir Paketi Devreye Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement