Rusya'dan Tunus'a, "Suriye Rejimi, Arap Birliği'ne Dönmeli" Mesajı - Son Dakika
Güncel

Rusya'dan Tunus'a, "Suriye Rejimi, Arap Birliği'ne Dönmeli" Mesajı

Rusya ve Tunus dışişleri bakanları, Arap Birliği'nin bir sonraki zirvesinin ev sahibi Tunus'tan, Suriye'deki Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönüşüne ilişkin olumlu mesajlar verdi.

26.01.2019 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ve Tunus dışişleri bakanları, Arap Birliği'nin bir sonraki zirvesinin ev sahibi Tunus'tan, Suriye'deki Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönüşüne ilişkin olumlu mesajlar verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Afrika turu kapsamında geldiği Tunus'ta, ev sahibi mevkidaşı Hamis el-Cihinavi ile bir araya geldi.

İkili, görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Tunus'ta 16 Mart'ta gerçekleştirilecek Arap Birliği liderler zirvesine Esed rejiminin de katılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cezayir ve Fas gibi Kuzey Afrika'daki Arap ülkelerine yaptığı ziyaretlerde rejimin birliğe dönüşü konusunu ele aldıklarını paylaşan Lavrov, "Arap Birliği zirvesinin ev sahibi Tunus'tan Suriye'nin Arap ailesine ve Arap Birliği'ne geri dönüş sürecini desteklemesini istiyoruz." dedi.

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi de, rejimin Arap Birliği'ne dönüşünü reddetmeyerek, "Suriye bir Arap ülkesi ve doğal konumu Arap Birliği içerisindedir. Ancak, Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönüş meselesi Tunus'a değil Arap Birliği'ne bağlı. Buna (üye ülkelerin) dışişleri bakanları karar verecek." diye konuştu.

- Arap dünyasının Esed rejimine karşı tutumu

Arap ülkeleri Suriye'de iç savaşın başından bu yana Beşşar Esed rejimi ile ilişkilerde farklı stratejiler sergiledi. Son günlerde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in 7 yıl sonra Şam'da yeniden büyükelçilik açmaları dikkati çekerken uzmanlara göre Esed rejimi konusunda ortak bir Arap politikası ufukta gözükmüyor.

Katar yönetimi, Suriye krizinde Esed rejimi ile ilişkileri tamamen donduran tek Arap ülkesi olarak öne çıktı. Sudan yönetimi ise Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Şam ziyaretiyle birlikte Esed rejimi ile ilişkilerde normalleşme adımını atan ilk ülke olmuştu. Cezayir, Irak ve Filistin, Esed rejimi ile diplomatik ilişkilerini bu 8 yıllık süreçte hiçbir kesintiye uğratmadan devam ettirmişti

Mısır, Suudi Arabistan, Lübnan, Umman, Tunus ve Fas ise Esed rejimi ile ilişkilerinde net bir tavır takınmamıştı.

Arap Birliği, Esed rejiminin üyeliğini Kasım 2011'de dondururken, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Mart 2012'de büyükelçilerini geri çekmişti. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da aynı yıl Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.

Ancak son dönemde Arap ülkelerinden bazıları Esed rejimine yakınlaşma yönünde adım atmıştı. Sudan Devlet Başkanı Beşir, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk Arap lider oldu. Beşir, 16 Aralık'ta Suriye rejimi lideri Esed'le bir araya gelmişti.

Bundan 10 gün sonra iki Arap ülkesi daha Suriye rejimiyle normalleşme adımları atmıştı.

Önce BAE, ardından da Bahreyn, 7 yıl aradan sonra Şam'daki büyükelçiliklerini yeniden açtıklarını duyurdu.

BAE, Kasım 2018'den itibaren Esed rejimi ile normalleşme çağrısı yapmaya başlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya'dan Tunus'a, 'Suriye Rejimi, Arap Birliği'ne Dönmeli' Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement