Rusya, güvenlik garantileri konusunda ABD'den ocakta cevap bekliyor - Son Dakika
Güncel

Rusya, güvenlik garantileri konusunda ABD'den ocakta cevap bekliyor

Rusya, güvenlik garantileri konusunda ABD\'den ocakta cevap bekliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın güvenlik garantileri konusunda ABD'den gelecek ay cevap almayı beklediğini söyledi.

24.12.2021 16:25  Güncelleme: 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın güvenlik garantileri konusunda ABD'den gelecek ay cevap almayı beklediğini söyledi.

Peskov, gazetecilere Rusya'nın ABD ve NATO'ya gönderdiği güvenlik garantileri teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yönelik "oldukça düşmanca eylemler" yürüttüğünü belirten Peskov, "Çok açık manevralar yapıyorlar, sınırlarımızın yakınında, askeri tatbikatlar, keşif uçuşları, gemi nakilleri gerçekleştiriyorlar. Bütün bunlar derin endişeye neden oluyor ve bizi kendi güvenliğimizi garanti altına almak için belirli önlemler almaya zorluyor." dedi.

Gerginliği azaltma ve güvenlik garantileri tekliflerine yönelik gelecek yılın ocak ayında Washington'dan cevap almayı beklediklerini dile getiren Peskov, taslak metinde formüle edilmiş önerilerine somut olarak cevap almayı umduklarını vurguladı.

"Rusya'nın endişelerini anlayan NATO ülkeleri sürece katkı sağlayabilir"

Rusya'nın endişelerini dikkate almaya meyilli NATO ülkelerinin Moskova tarafından önerilen güvenlik garantileri müzakerelerine olumlu katkı sağlayabileceğine dikkati çeken Peskov, "NATO ülkeleri farklı pozisyonlar alıyor. Bize son derece düşmanca tavırlar alan ülkeler var. Tam tersine sürekli diyaloğu sürdürme, tüm sorunları diplomatik olarak çözme politikası izleyen ve dikkate almaya meyilli ülkeler var. ve Rusya'nın gerçek endişelerini dikkate alma eğilimindeler. Bu tür ülkeler bu sürece çok olumlu katkı sağlayabilirler." şeklinde konuştu.

Rusya'nın güvenlik garantilerine ilişkin tekliflerine NATO ülkelerinden herhangi bir yanıt gelmediğini aktaran Peskov, Rusya ve NATO arasında güvenlik garantisi konusundaki görüşmelerle ilgili olarak net tarihin belli olmadığını, bu görüşmelerde Moskova'yı Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un temsil edeceğini kaydetti.

Rusya, NATO ile doğrudan diyaloğa hazır

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da NATO ile doğrudan diyaloğa hazır olduklarını bildirdi.

Zaharova, "İttifak'ın doğuya doğru daha da genişletilmesi ve saldırı silah sistemlerinin Rusya sınırlarına yakın yerlere konuşlandırılması hariç olmak üzere, Rusya'ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin taslak anlaşmaları konusunda NATO ile doğrudan diyaloğa hazır olduğumuzu yineliyoruz." dedi.

Moskova'nın Brüksel'den Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere bir Rusya-NATO Konseyi toplama önerisi aldığını da doğrulayan Zaharova, bunun pratikte nasıl yapılacağının değerlendirildiğini aktardı.

Zaharova, Rusya'nın NATO'daki faaliyetlerinin askıya alındığını da hatırlatarak, "Rusya-NATO Konseyi çerçevesinde olası bir toplantının formatı, usulleri, zamanlaması, tüm bu koşullar dikkate alınarak belirlenecek. Ama dediğim gibi diyaloğa açığız." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya, güvenlik garantileri konusunda ABD'den ocakta cevap bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • CHP Genel Başkanı Özel:
    21:04 CHP Genel Başkanı Özel: "Marmaris'te de Muğla'da da Rantiyecilere Geçit Vermeyeceğiz"

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’a kaptırmaya siz razı gelir misiniz? diye sordu. Muğla'da da 4 katı geçen bina olmadığını belirten Özel, "Eğer Muğla Büyükşehir’e AKP’nin adayı gelse, Muğla’da her yerde dikey mimarı, her yerinde rant söz konusu olacak. O yüzden Marmaris'te de Muğla’da da rantiyecilere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu
    21:04 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hiçbir partiye kazandırmak ya da kaybettirmek için seçime girmediklerini belirterek, İstanbul adayını çekmek için AK Parti'ye şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticareti sonlandırma, İsrail'e ihracatı kesme, Kürecik Radar Üssü'nü kapatma ve emekli maaşını 20 bin TL'ye çıkarma şartlarını dile getirdi.

  • Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi
    21:03 Dicle Üniversitesi Öğrencileri Filistin'e İnsanlık Zinciriyle Protesto Yürüyüşü Düzenledi

    Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için 'Filistin'e İnsanlık Zinciri' sloganıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, üniversite yerleşkesinde öğrenci işleri önünden başlayıp öğrenci yaşam merkezi önünde sona erdi. Yapılan açıklamada, yürüyüşün Gazze'de yaşanan vahşete karşı bir ses çıkarmak amacıyla gerçekleştirildiği ve umudun ve vicdanın sesi olmak için diğer üniversitelere de ilham kaynağı olması umulduğu belirtildi. Yürüyüşün ardından DÜ Rektörlüğünün desteğiyle açık alanda 750 kişilik iftar programı düzenlendi.

  • Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı
    21:03 Siirt'te muhtar adaylığı kavgası: 9 yaralı, 2 kişi yakalandı

    Siirt'in Baykan ilçesinde muhtar adaylığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada 1'i polis memuru 9 kişi yaralandı. Olayın ardından firar eden şahıslar Batman'ın Kozluk ilçesinde yakalandı.


Advertisement