Rusya'nın St. Petersburg Kentindeki Çifte Terör Saldırısında Bilanço Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Rusya'nın St. Petersburg Kentindeki Çifte Terör Saldırısında Bilanço Açıklandı

Rusya'nın St. Petersburg kentinde metrosunda parça tesirli bomba ile düzenlenen çifte terör saldırısında 10 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi de yaralandı. Saldırıda iki istasyon hedef alınırken, başka bir istasyondaki üçüncü bir bomba da etkisiz hale getirildi.

03.04.2017 17:39  Güncelleme: 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın St Petersburg şehrinde mavi metro hattında iki büyük patlama meydana geldi.

Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, patlamada en az 10 kişinin öldüğünü, 37 kişinin yaralandığını açıkladı. Skvortsova, 6 yaralının durumunun ağır olduğunu ifade etti.

Patlamalardan biri Sennaya Ploşad istasyonunda, diğeriyse Tehnologiçeskaya Institu istasyonunda gerçekleşti. Rusya Başsavcılığı olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı.

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA: PUTİN DE ŞEHİRDEYDİ

Patlamaların zamanlaması dikkat çekti. Patlamalar Rus lider Vladimir Putin'in görüşmeler için St. Petersburg'da bulunduğu bir sırada gerçekleşti. Kentte alarm seviyesi üst düzeye çıkarıldı. Olayın ardından şehirdeki tüm metro istasyonunun kapatıldığı ve tahliye edildiği açıklandı. Moskova metrosunda da güvenlik önlemleri artırıldı.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA: TERÖR DAHİL BÜTÜN OLASILIKLAR MASADA

Rusya Devlet Başkanı Putin, patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Putin şunları söyledi: "St. Petersburg yetkilileri ve federal yetkililer, metrodaki patlamalarda yaralananlara destek vermek için her şeyi yapıyor. Patlamanın nedenlerinden bahsetmek için erken. Terörizm dahil her ihtimali değerlendiriyoruz."

MEDVEDEV: ORTAK ACIMIZ

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, St. Petersburg metrosundaki patlamada ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Medvedev, patlama için 'ortak acımız' ifadesini kullandı.

"SALDIRI PUTİN'E YÖNELİK MEYDAN OKUMA"

Moskova Devlet Duması Güvenlik Komitesi üyesi Dmitriy Efimov, Sputnik'e yaptığı açıklamada şunu söyledi:

"Patlayıcılardan en az birinin parça tesirli bomba olduğu ve şarapnel içerdiğine göre, yaşanan olay büyük bir ihtimalle terör saldırısıydı. Dar metro vagonunda pek şiddetli olmayan patlama bile ciddi sonuçlara yol açabilir. Devlet Başkanımızın (Vladimir Putin) şu an St. Petersburg'da bulunduğunu göz önünde bulundurursak meydana gelen saldırının Devlet Başkanımıza yönelik meydan okuma olarak değerlendirilebildiğini düşünüyorum. Saldırı ile ilgili soruşturmanın en kısa sürede yapılması için tüm gerekli tedbirlerin alınacağından eminim. Patlamaların nedenlerine gelince, ana versiyonun Rusya'da yasaklanan IŞİD faaliyetleri ile ilgili olacağını düşünüyorum."

"ÜÇÜNCÜ BİR BOMBA İMHA EDİLDİ"

Patlamaların vagonlar perona yaklaşırken gerçekleştiği kaydedildi. Interfax olayda 200-300 gram TNT ile parça tesirli bir patlayıcı kullanıldığını bildirdi. Patlamanın ardından gelen ilk görüntülerde, bir metro vagonunun kapısının patlamanın şiddetiyle parçalandığı ve insanların duman ve toz bulutunun içerisinde yürüdüğü görülüyor.

Rus Fontanka gazetesinin haberine göre, olayın ardından Ploşad Vostaniya istasyonunda da patlamamış bir bomba bulundu. Bomba, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

SON METRO SALDIRISI YEDİ YIL ÖNCE

Rusya'da daha önce de metro istasyonları saldırıya hedef olmuştu. 2010 yılında Moskova metrosunun yoğun olduğu dakikalarda gerçekleşen patlamada, 39 insan can vermişti.

Ülkedeki son büyük terör saldırıları ise, Aralık 2013'te Volgograd kentinde gerçekleşmişti. İntihar bombacıları bir otobüs ve tren istasyonunda kendilerini havaya uçurmuş, saldırılarda 35 kişi yaşamını yitirmişti.

Rusya\'nın St. Petersburg Kentindeki Çifte Terör Saldırısında Bilanço Açıklandı

Son Dakika Güncel Rusya'nın St. Petersburg Kentindeki Çifte Terör Saldırısında Bilanço Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement