Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi - Son Dakika
Dünya

Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi

Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi

Rusya Federasyonu'nun Türkiye Büyükelçiliği, Beyoğlu Belediyesi ve Türk Rus Kültür Vakfı işbirliğiyle "Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi" açıldı.

10.04.2013 11:58  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sergide Atatürk döneminden bazı karelerle, dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer'in, ilk Türk kadın pilot Sabiha Gökçen'in yer aldığı kareler dikkat çekiyor.

Rusya ile Türkiye arasında çeşitli alanlarda günden güne artan yakın işbirliği ve dostluğa dayalı ilişkilere dikkat çekmek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarındaki benzer yakın ilişkileri hatırlatmak amacıyla Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde fotoğraf sergisi düzenlendi. Serginin açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Nusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ve Türk Rus Vakfı Genel Sekreteri Ali Ertuğrul tarafından yapıldı.

9-20 Nisan tarihleri arasında açık olacak sergi Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği'nin çabalarıyla oluşturuldu. Rus-Türk dış siyasi ilişkilerinin kurulması ve bundan sonraki dönemlerde toplumsal ve siyasi iş birliğinin gelişmesini anlatan 150'yi aşkın arşiv fotoğrafı ve günümüze ait karelerden oluşuyor.

Sergide 1920'li yıllardan günümüze uzanan Rusya ve Türkiye ilişkilerinde iki ülke liderlerinin yaptıkları karşılıklı ziyaretler ve büyük ortak projelerden siyah beyaz kareler yer alıyor. Yakın dönemi de kapsayan fotoğrafların yer aldığı sergi Rus Devlet Sosyal ve Siyasi Tarih Arşivi, Rus Devlet Ekonomik Arşivi, Rus Devlet Sinema ve Fotoğraf Belgeleri Arşivi, Rusya Federasyonu Dış Politika Arşivi, Büyükelçilik Arşivi'nin görsel malzemeleri, Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Başbakanlığı'nın sağladığı fotoğraflarla oluşturuldu.

"Rus Kültürü Festivali" kapsamında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde açılan 150 fotoğraf arısında özellikle bazı kareler dikkat çekiyor.

Atatürk'ün Ankara'da 29 Ekim 1933 de Sovyet hükümeti heyetini kabulüne ait fotoğraf serginin afişinde kullanıldı. SSBC Askeri ve Denizcilik İşleri Halk komiseri K.Y. Voroşilov başkanlığındaki heyetin kabulü o dönem ölümsüzleştirilmişti. Fotoğraf karesinde Sovyet heyetinden Dışişleri Halk Komiseri Yardımcısı L.M. Karahan, SSBC'nin Türkiye eski büyükelçisi M.S.Aralov ve İşçi Köylü Kızıl Ordusu Süvari Birimler Müfettişi S.M. Budyonnıy yer alıyor.

İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'in Moskova Merkezi Havacılık Kulübü'ne 1935'te yaptığı ziyareti anlatan fotoğraf da sergileniyor. Şair Nazım Hikmet'in Moskova'daki mezarının başında yazar Aziz Nesin'in 1965'de çekilen siyah beyaz fotoğrafı da anlamlı bir tarihi belge olarak sergide bulunuyor.

Dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer'in Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda "Traviata" operasında Ruslar'ı büyülemişti. Mart 1967'deki konserden günümüze gelen bir kare fotoğraf serginin anlamlı kareleri arasında yer alıyor.

Dönemin başbakanı Suat Hayri Ürgüplü ile Sovyet lideri Leonid Brejnev'in 1965 yılının Ağustos'unda bir araya geldikleri resmi buluşma fotoğrafı da iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişi hakkında önemli ipuçları veriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Dünya Rusya Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement