Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı - Son Dakika
Dünya
BBC

Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı

Rusya ile Ukrayna arasındaki tansiyonu azaltmayı amaçlayan ve görüşmeleri bir süredir devam eden esir değişimi, 35'e 35 formülüyle bugün tamamlandı. Nisan ayında seçilen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy en büyük hedefinin, Rusya ile yaşanan krizi çözmek olduğunu açıklamıştı.

07.09.2019 14:14  Güncelleme: 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ile Ukrayna arasında uzun zamandır gündemde olan esir değişimi planlandığı şekilde bugün yapıldı. Rusya ve Ukrayna basını, içinde serbest bırakılan mahkumları taşıyan ve eş zamanlı olarak kalkan iki uçak Moskova ve Kiev'e iniş yaptı. Rusya ve Ukrayna arasında 35'e 35 formülü ile toplam 70 esir ve tutuklunun değişimi yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ZELENSKİY KARŞILADI

Bu kişiler arasında, 24 Ukraynalı denizci, bir gazeteci, bir belgesel yapımcısı ve 2014 yılında vurularak düşürülen Malezya Havayolları uçağıyla ilgili açılan soruşturmada bağlantılı kişiler arasında yer alan Vladimir Tsemakh da var. Kiev'e inen uçağı Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy karşıladı.

Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı

Ukrayna'da 2014 yılında başlayan protestoların çatışmalara dönüşmesinin ardından Rusya, Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmişti. O tarihten bu yana iki ülke arasında ilişkilerde tansiyon yüksek seyrediyor. Birleşmiş Milletler'e göre, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 13 bin kişi hayatını kaybetti.

RUS YETKİLİLER: KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Rus yetkililer, esir değişimi konusunda ilerleme sağlanmasının "Ukrayna krizinin çözümüyle ilgili havanın" iyileşmesi konusunda kritik önem taşıdığını söylüyor.

GİZLİLİK İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLÜYOR

İki ülke arasındaki müzakereler, herhangi bir bilgi sızmasının sürecin sonlanmasına neden olacağı gerekçesiyle büyük bir gizlilik içerisinde yürütülüyor. Ukrayna'da Nisan ayında seçilen Zelenskiy, Rusya ile krizin sonuçlandırılmasını en önemli hedefi olarak tanımlamıştı.

Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı

PUTİN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Vladivostok şehrinde katıldığı ekonomik konferansta yaptığı konuşmada, Ukrayna ile gerçekleştirilen esir değişimi görüşmelerinin neredeyse sonuna gelindiğini ve takasın çok sayıda insanı kapsayabileceğini söylemişti. Putin, Moskova ile Kiev arasında gerçekleştirilecek esir değişimiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine doğru atılan adımın belirtisi olabileceğini bildirmişti.

Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'da 2014 yılında başlayan iç savaşın ardından karşılıklı gerilimler yaşanmış en büyük olay ise geçtiğimiz yıl Kasım ayında Ukrayna gemilerinin Kerç boğazından geçmeye çalışması üzerine Rusya Özel Kuvvetleri tarafından Ukrayna gemilerine operasyon yapılarak Ukraynalı denizcilerin tutuklanması olmuştu. Her 2 ülke arasında yaşanan krizde en son yapılan esir takası 2017 yılında gerçekleşmişti.


Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Siyasi kriz yaşayan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir değişimi tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor
    14:40 Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kıyıya vuran erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin personelinden birine ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği, kaybolan personelin yakınlarından alınan DNA örnekleriyle tespit edilecek.

  • Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti
    14:28 Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti

    İngiltere'de popüler dizisi Gogglebox'un oyuncusu George Gilbey, iş yerinde yaşadığı yüksekten düşme kazası sonucu hayatını kaybetti. Ölüm haberini ilk olarak Gilbey'in kız kardeşi duyurdu. Essex Polisi, kazayı doğruladı. Gilbey, 2013'ten itibaren Gogglebox'da rol almış ve 2021'de üvey babasının ölümüne kadar devam etmişti. Dizi ekibi ve birçok ünlü isim, Gilbey için başsağlığı mesajları paylaştı.

  • 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda
    14:18 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda

    Türkiye'nin iyilik gemisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. Bugüne kadar 13 kargo uçağı ve 7 gemi ile ihtiyaç sahibi Gazze'lilere ulaşan Türkiye, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan bu 8. gemiyle yardımlarını sürdürüyor.

BBC

Advertisement