Rusya'ya İhraç Edilen Tonlarca Narenciye Sinek Bahanesiyle Geri Dönüyor - Son Dakika
Güncel

Rusya'ya İhraç Edilen Tonlarca Narenciye Sinek Bahanesiyle Geri Dönüyor

Çukurova'daki narenciye üreticileri, Rusya'ya ihraç edilen tonlarca ürünün, Akdeniz meyve sineği zararlısının bahane edilerek geri gönderilmesine tepki gösterdi.

14.11.2018 10:56  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin narenciye üretiminin büyük bölümünün karşılandığı Çukurova'daki üreticilerin, son günlerde Rusya'ya ihraç edilen tonlarca portakal, mandalina, greyfurt ve limonun geri gönderilmesinin şokunu yaşadığını bildirdi.

"RUSYA'NIN TAVRI TAMAMEN SİYASİ"

Rusya'nın, narenciye ürünlerini, Akdeniz meyve sineğini bahane ederek geri gönderdiğini belirten Doğan, "Bölgemizdeki üreticiler, turunçgiller başta olmak üzere birçok meyve çeşidinde zarara yol açan Akdeniz meyve sineğine karşı ciddi bir mücadele gerçekleştirdi. Bizim için önemli bir pazar olan Rusya'ya ihraç edilen ürünlerimizde, ne Akdeniz meyve sineği zararlısının yol açtığı kalite kaybı, ne de ilaç kalıntısı mevcut. Rusya'nın bu tavrı bize göre tamamen siyasi" dedi.

Doğan, yöredeki narenciye bahçelerinin daha üçte birinde hasat yapıldığı bilgisi vererek, şöyle konuştu:

Rusya'ya İhraç Edilen Tonlarca Narenciye Sinek Bahanesiyle Geri Dönüyor

"RUSYA BU TAVRINI SÜRDÜRÜRSE İFLASLAR BAŞLAR"

"Gemiler dolusu narenciyenin geri gönderilmesi durumu devam ediyor. Üreticiler ve ihracat yapan firmalar ciddi anlamda hayal kırıklığı yaşıyor. Dalında tonlarca narenciye hasat edilmeyi beklerken, böyle bir durumun yaşanması bizleri derin bir endişeye sürükledi. Rusya, bu tavrını sürdürür ve ürünlerimiz dalında kalarak ekonomik değerini yitirirse iflaslar başlar. Zaten girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında sıkıntılı sezon geçiren üreticilerimiz, borçlarını ödeyemez hale gelir. Üreticilerimiz, Rusya'nın gerçek dışı gerekçeyle ürünlerimizi geri göndermesinin önlenmesi için, başta Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıklarımızın girişimde bulunmasını bekliyor. Türkiye, ekonomimize yönelik spekülatif saldırıları bertaraf etme konusundaki başarısını, bu konuda da gösterecektir."

"DESTEK VERİLMEZ İSE ÜRETİCİLERİN DERDİ KATLANACAK"

Doğan, narenciye ihracatıyla ilgili geçtiğimiz yıllarda sağlanan desteklerin bu yıl da uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, "Asıl destek, ürünlerimizin geri gönderilmeye başlandığı bu günlerde lazım. Bu konuda kısa sürede karar alınmalı. Destek verilmez ise üreticilerin derdi katlanacak" ifadelerini kullandı.

Rusya\'ya İhraç Edilen Tonlarca Narenciye Sinek Bahanesiyle Geri Dönüyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rusya'ya İhraç Edilen Tonlarca Narenciye Sinek Bahanesiyle Geri Dönüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 100 Yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 72 Yıldır Günlük Tutuyor
    13:57 100 Yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 72 Yıldır Günlük Tutuyor

    Ordu'da yaşayan 4 çocuk babası ve 29 torun sahibi 100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 72 yıldır her gün aksatmadan günlük tutuyor. Aydoğan, günlük yazarak geçmiş anılarını hatırladığını ve bunun kendisine büyük fayda sağladığını belirtti.

  • Ferit Şenyaşar, Adalet Bakanlığı önünde adalet mücadelesi verdi
    13:56 Ferit Şenyaşar, Adalet Bakanlığı önünde adalet mücadelesi verdi

    DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, 2018 yılında ailesine yönelik saldırıya ilişkin annesi Emine Şenyaşar ile Adalet Bakanlığı önünde "adalet mücadelesi" verdiklerini belirterek, barolardan eylemlerine destek vermesini istedi. Şenyaşar, Meclis'te annesi Emine Şenyaşar ile düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılında ailesinden üç kişinin Suruç Devlet Hastanesi'nde öldürüldüğünü söyledi. Annesi ile birlikte Adalet Bakanlığının önünde 6 gündür eylem yaptıklarını belirten Şenyaşar, annesinin talebinin olayın aydınlatılması ve tutuklu bulunan oğlunun serbest bırakılması olduğunu kaydetti. Türkiye'de her alanda derin krizlerin yaşandığını ve bunun temelinde adaletsizliğin yattığını savunan Şenyaşar, "Bir yerde haksızlık, hukuksuzluk varsa savunma sessiz kalmamalı. Buradan Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere bütün barolara çağrımızı yapıyoruz. Adalet Bakanlığının önünde yapılan bu insanlık mücadelesine sahip çıkalım, sessiz kalmayalım. Bu insanlık suçuna ortak olmayalım." dedi. Şenyaşar, eski Şanlıurfa Valisi'nden mahkemeye gelerek tanık olarak gördüklerini anlatmasını da istedi.

  • Samsun'da Yabancı Uyruklu Kişi 100 Bin Liralık Eşya Çaldı
    13:55 Samsun'da Yabancı Uyruklu Kişi 100 Bin Liralık Eşya Çaldı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde bir Irak uyruklu kişi, kapısını kırdığı evden 3 gün boyunca 100 bin liralık eşya çaldı. Çaldığı eşyaları valizlerle taşıyan şüpheli, polis tarafından yakalanarak tutuklandı.

  • Samsun'da polis tarafından düzenlenen narkotik uygulamasında 16 kişi yakalandı
    13:53 Samsun'da polis tarafından düzenlenen narkotik uygulamasında 16 kişi yakalandı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen narkotik uygulamasında, 274 adet sentetik ecza, 41 gram metamfetamin, 1 ruhsatsız tabanca, 13,6 gram esrar, 6,26 gram skunk, 4 adet uyuşturucu madde kullanım aparatı, 3 adet hassas terazi ve 5 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Uyuşturucu suçundan hapis cezası bulunan 1 kişi ile birlikte toplamda 16 kişi yakalandı.

  • Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kocaispir: Adanalı Artık Hizmet Bekliyor
    13:53 Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kocaispir: Adanalı Artık Hizmet Bekliyor

    Cumhur İttifakı'nın Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir, Adana'da esnaf ziyaretleri sırasında Adanalıların belediyeden hizmet beklediğini belirtti. Kocaispir, 1 Nisan'da göreve gelmeleri durumunda Adana'nın sorunlarını çözeceklerini ifade etti.

  • İzmit Belediyesi Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor
    13:53 İzmit Belediyesi Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor

    İzmit Belediyesi, Ramazan ayının coşkusunu ve birlikteliğini kentin dört bir yanına taşımak için düzenlediği Ramazan'da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesinde devam ediyor. Program kapsamında meddah gösterileri, illüzyon gösterileri, bilgi yarışmaları, Karagöz ile Hacivat, Nasrettin Hoca ile Ramazan hikayeleri ve orta oyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosunun en sevilen örnekleri vatandaşlarla buluşuyor. Ayrıca çocuklara patlamış mısır, pamuk şeker ve Osmanlı macunu ikramı da yapılıyor. Minikler dans etkinliklerine yoğun ilgi göstererek doyasıya eğleniyor.

  • Erenler'de Ramazan Ayında Çocuklara Oyun Aktiviteleri
    13:51 Erenler'de Ramazan Ayında Çocuklara Oyun Aktiviteleri

    Sakarya'nın Erenler ilçesinde ramazan ayı boyunca çocuklara yönelik çeşitli oyun aktiviteleri düzenleniyor. Belediye tarafından iftar sonrası oyun grupları hazırlanan çocuklar, aileleriyle birlikte eğlenceli vakit geçiriyor. Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, çocukların geleceği için çalışmaların artırılacağını belirtti.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 2016'dan bu yana 128 bin yaşlımıza hizmet sunduk
    13:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 2016'dan bu yana 128 bin yaşlımıza hizmet sunduk

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "2016 yılında başlattığımız Yaşlı Destek Programı ile yaklaşık 88 bin hanede 128 bin yaşlımızın sosyal bakımlarını gerçekleştirdik.

  • 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti
    13:49 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti

    Samsun'da Sağlık Bakanlığı tarafından 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi uygulaması, 9 ayda bin hastaya hizmet verdi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evlerinde ziyaret ederek tedavilerini gerçekleştiriyor. Evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise hastanede muayene edildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. Bu hizmet kapsamında evde muayene, tetkik alımı, pansuman, rehabilitasyon, fizik tedavi, psikolog ve diyetisyen hizmetleri sunulmaktadır. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, 9 ayda bin hastaya hizmet verdiklerini ve daha fazla yaşlıya ulaşmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.

  • Başkan Yılmaz, üniversitelileri sahura davet etti
    13:49 Başkan Yılmaz, üniversitelileri sahura davet etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, kendi paylaşımını repost ederek sahura davet eden üniversitelileri kırmadı. Gençler, kendilerine elleriyle kahvaltılık ekmek ve sahur sofrası hazırlayan Başkan Yılmaz'a teşekkür ederek yine beklediklerini dile getirdi.

  • Yıldırım Belediyesi Okul Sporları İlçe Şenlikleri Tamamlandı
    13:49 Yıldırım Belediyesi Okul Sporları İlçe Şenlikleri Tamamlandı

    Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri'nin ilk etabında 32 liseden 145 takımın katılımıyla bin 308 öğrenciyi bir araya getirdi. Şenliklerde basketbol, voleybol, masa tenisi, futbol, futsal, dart, satranç ve 3x3 basketbol branşlarında müsabakalar düzenlendi.


Advertisement