Rusya'ya Vizesiz İlk Giren, THY Kaptanı Oldu - Son Dakika
Güncel

Rusya'ya Vizesiz İlk Giren, THY Kaptanı Oldu

Rusya\'ya Vizesiz İlk Giren, THY Kaptanı Oldu

Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının uygulamaya geçiş hakkını ilk kullananlar Türk Hava Yolları Kaptanı Celil Cenk Olgun ve mürettebatı oldu

16.04.2011 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının uygulamaya geçiş hakkını ilk kullananlar Türk Hava Yolları'na (THY) ait TK-419 sefer sayılı uçakla İstanbul'dan gelip 01: 50'de Moskova Sheremetyevo Havaalanı'na inen uçağın kaptanı Celil Cenk Olgun ve mürettebatı oldu.

Vizesiz seyahatin uygulamaya geçtiği 16 Nisan gecesi Moskova'ya inen ilk uçak Türkiye-Rusya arasında charter uçuşları yapan ve 00: 40'ta Vnukova Havaalanı'na inen Nectravel'a ait charter uçağı olurken, uçaktaki bütün yolcular, vizelerin kaldırılacağını bildiklerini ancak çekindikleri için vize alarak geldiklerini söylediler. Nectravel'ın sahibi Necati Sekman, uygulamayı görmek için kendilerinin de tanıdık birisini Moskova'ya getirtmek istediklerini ancak, havaalanına yolladıkları kişinin kurallarda belirtildiği üzere pasaportunda en az 6 aylık geçerlilik süresi olmaması dolayısı ile İstanbul'dan çıkış yapamadığını söyledi.

Türkiye'den Moskova'ya vizesiz ilk günde gelen diğer yolcular ise THY'nin Antalya ve İstanbul'dan gelen uçakları ile oldu. THY'nın uçakları Moskova Sheremetyevo havalimanına iniş yaparken, bu uçaklardaki yolcularında riske girmemek için vize ile geldikleri görüldü. Pasaport kontrolünden geçen Türk vatandaşları, Rus gümrük görevlilerinin kendilerine vizeleri bulunmasına rağmen, 'Vizeli mi, yoksa vizesiz mi geçiş yapmak istiyorsunuz" diye sorduklarını belirtiler. Her iki uçakta da vizesiz giriş yapan yolcu olmaz iken vizesiz ilk geçiş hakkını kullanan THY'nin TK-419 sefer sayılı uçakla 01: 50'de İstanbul'dan Moskova Sheremetyevo havalimanına iniş yapan kaptan Celil Cenk Olgun ve mürettebatı oldu.

Sheremetyevo Havaalanı'nda, vizesiz giriş yapacak kişileri karşılamak için alanda hazır bulunan Türkiye Moskova Büyükelçiliği Konsolosluk Ateşesi Subutay Koç ve THY Rusya Temsilcisi Mefail Deribaş, vizesiz giriş yapan il kişiler olan kaptan ve ekibini çiçekle karşıladı. Türk basın mensuplarına duygularını ifade eden Kaptan Olgun, "Rusya'ya vizesiz giriş yapan ilk Türkler olmaktan çok mutluyuz. Herkese hayırlı olmasını diliyorum. Hiç bir sorun yaşamadık. Pasaportlarımızı gösterip girdik. Önceleri sadece otelde kalabiliyorduk. Şimdi bu uygulama ile birlikte rahatlıkla dışarı çıkıp şehirde de gezebileceğiz" dedi.

İsteyen vatandaşların sabah karar verip, Rusya'ya gelerek akşam isterse tekrar dönme şansı olduğunu belirten THY Rusya Temsilcisi Deribaş, "İki ülke vatandaşlarının birbirlerini vizesiz ziyaret edecek olmaları zaten iyi olan ilişkileri daha da geliştirecek. Halklar birbirini daha iyi tanıyacak.

THY olarak bizim İstanbul'dan günde 5 seferimiz var. İstanbul-Ankara arası gidiyor gibi olacak. Rusya vatandaşları daha kolay giriş yapabiliyordu. Şimdi bu durum Türkiye vatandaşları açısından da çok büyük kolaylık sağlayacak. Avrupa ülkelerinin vize için haftalarca uğraştırdığı bir dönemde, artık Türk insanı Moskova ve St. Petersburg'a gelmeyi tercih edecek" dedi.

Rusya'ya gelecek olan Türk vatandaşlarına uyarıda bulunan Moskova Konsolosluk Ateşesi Subutay Koç ise pasaportların eski ve yıpranmış olmaması ve en az 6 ay sürelerinin olması gerektiğini vurgulayarak, 7 iş gününden fazla Rusya'da kalacak vatandaşların Rusya Federasyonu kanunlarına göre registre (kayıt) yaptırmalarının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Yapılan anlaşma gereği iki ülke vatandaşlarının 180 gün içerisinde farklı giriş çıkışlarda toplam bulunma sürelerinin 90 günü aşmaması gerekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rusya'ya Vizesiz İlk Giren, THY Kaptanı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement